Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς: Μέτρα προστασίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κονδυλίων ανάκαμψης Next Generation EU από τη διαφθορά και την απάτη

Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς: Μέτρα προστασίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κονδυλίων ανάκαμψης Next Generation EU από τη διαφθορά και την απάτη
Η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες shutterstock

Τα παραρτήματα της Διεθνούς Διαφάνειας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τοπικοί εταίροι της ζητούν ένα ανοιχτό και διαφανές σύστημα δημοσίων συμβάσεων για την ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ερχόμενη επταετία -το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- και οι πόροι ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 διατρέχουν κίνδυνο κατάχρησης, αν δεν τεθούν σε εφαρμογή εποπτικοί μηχανισμοί, με άξονα τη διαφάνεια, τα ανοιχτά δεδομένα και τη συμμετοχικότητα, υποστηρίζουν 27 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε κοινή δήλωσή τους προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως μιας σημαντικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα.

Ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών σε όλες τις χώρες προτρέπουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσουν προτεραιότητα στα μέτρα καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς για τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν μέσω της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021-2027), πλέον του μηχανισμού του κράτους δικαίου, που αυτή τη στιγμή συζητείται στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς.

Οι προτάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ακολουθούν τις εκκλήσεις για εγγυήσεις των επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ θα είναι προς όφελος των πολιτών που έχουν ανάγκη αυτά τα κονδύλια.

Η ανάγκη να δαπανηθεί ένας άνευ προηγουμένου προϋπολογισμός ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ συνοδεύεται από σημαντικούς κινδύνους κακοδιαχείρισης, κατάχρησης και απάτης, οι οποίοι μόνο ενισχύονται από την πανδημία COVID-19.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διατεθούν μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των πόρων ανάκαμψης Next Generation EU «πρέπει να χρηματοδοτούν την πρόοδο και να είναι προς όφελος των πολιτών και να μην χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα ή τις τσέπες διεφθαρμένων», αναφέρει η κοινή επιστολή. Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμπληρώσουν στα φιλόδοξα χρηματοδοτικά σχέδια τους διατάξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέτρα για την αύξηση της διαθέσιμης πληροφορίας και την ενίσχυση της ποιότητας των δεδομένων γύρω από τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και συμμετοχικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο για μεγάλα δημόσια έργα μέσω εργαλείων, όπως τα «Σύμφωνα Ακεραιότητας» στην επόμενη προγραμματική περίοδο», δηλώνει η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Delia Ferreira Rubio. «Υπάρχουν στοιχεία ότι τα Σύμφωνα Ακεραιότητας συμβάλλουν στην προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων από τη διαφθορά και την απάτη. Μέσω της στενής συνεργασίας με τις κοινότητες που υφίστανται τις συνέπειες τέτοιων φαινομένων, οι κατά τόπους οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μπορούν να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες να προφυλάξουν δημόσιες συμβάσεις σημαντικών έργων, αγαθών ή υπηρεσιών που προορίζονται για τη βελτίωση της ζωής τους», συνεχίζει η Rubio.

Η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπό την προϋπόθεση της δημοσίευσης κρίσιμων πληροφοριών για  τις δημόσιες συμβάσεις. Το 2018, το παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας στην Τσεχία, μέσω του δημόσιου μητρώου πραγματικών δικαιούχων της Σλοβακίας, ανακάλυψε ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš εμφανιζόταν ως ο κύριος δικαιούχος ενός καταπιστεύματος που λάμβανε ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις. Η σύγκρουση συμφερόντων στη συγκεκριμένη υπόθεση επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο ένα προηγούμενο οικονομικής ανάκαμψης. Θα πρέπει, επίσης, να αποτελέσει παγκοσμίως σημείο αναφοράς όσον αφορά στην ανοιχτή, συμμετοχική και αποτελεσματική εποπτεία που προστατεύει τους δημόσιους πόρους από την απάτη και τη διαφθορά»,  καταλήγει η επιστολή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα