Δολοφονία Κωστή Πολύζου: Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά στη μητέρα και τον πατριό

Δολοφονία Κωστή Πολύζου: Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά στη μητέρα και τον πατριό
Ο Κωστής Πολύζος

Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό, χωρίς ελαφρυντικά, η μητέρα και ο πατριός του Κωστή Πολύζου. Ο 23χρονος νέος είχε δολοφονηθεί το 2011 στη Σιάτιστα, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Έπεσε η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση του Κωστή Πολύζου, που δολοφονήθηκε πριν από 9 χρόνια στη Σιάτιστα Κοζάνης, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας έκρινε ένοχους και σε δεύτερο βαθμό τη μητέρα του και τον πατριό του, επιβάλλοντάς τους ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά.

Η δίκη κράτησε 7 μήνες εξαιτίας της διακοπής λόγω της πανδημίας, με το ζευγάρι να αρνείται την ενοχή του. Δεν έπεισαν, όμως, το δικαστήριο, που, όπως και πρωτόδικα, τους τιμώρησε με τη βαρύτερη των ποινών.

Πριν ξαναπάρουν τον δρόμο για τη φυλακή, η μητέρα του Κωστή Πολύζου απευθύνθηκε προς τους δικαστές, λέγοντας: “Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Το βράδυ που θα πάτε σπίτια σας, θα έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας, που αφήνετε δύο ανθρώπους αθώους στη φυλακή και οι πραγματικοί ένοχοι να είναι έξω; Εύχομαι να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια. Λυπάμαι πολύ για όλους”.

Ο 23χρονος άντρας εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το σπίτι του στη Σιάτιστα τον Φεβρουάριο του 2011, με το ζευγάρι να τον αναζητά επί βδομάδες και να δημοσιοποιεί το περιστατικό. Μερικούς μήνες μετά, τα σκυλιά ενός κυνηγού βρήκαν θαμμένη σε ένα χωράφι και με αγκαθωτά κλαδιά γύρω, πολύ μακριά από τη Σιάτιστα, τη σορό ενός άντρα. Ήταν του Κωστή Πολύζου και το χωράφι ανήκε στον πατριό του.

Μητέρα και πατριός είχαν πέσει σε αντιφάσεις κατά την κατάθεσή τους, ενώ η αρχή του τέλους ήρθε όταν το ζευγάρι επιχείρησε να οικειοποιηθεί δάνειο που είχε λάβει με πλαστογραφημένη την υπογραφή του. Την ίδια περίοδο, το ζευγάρι με τον μικρότερο γιο τους, μετακόμισαν από τη Σιάτιστα. Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση είχαν παίξει και οι μαρτυρίες περιοίκων για τα όσα έγιναν το βράδυ της εξαφάνισης.

Ο άτυχος Κωστής Πολύζος glomex

Αναλυτικά η υπόθεση Πολύζου

Όπως αναφέρει το “Φως στο Τούνελ”, ο Κωστής Πολύζος είχε εξαφανιστεί από το σπίτι του μια νύχτα με καταιγίδα στις 18 Φλεβάρη του 2011. Τότε η μητέρα του και ο ανήλικος αδελφός του έλεγαν στην Αγγελική Νικολούλη, πως κάποιο άγνωστο αυτοκίνητο σταμάτησε έξω από το σπίτι, ο Κωστής φάνηκε να γνωρίζει τον οδηγό, επιβιβάστηκε σ’ αυτό και από τότε δεν τον ξαναείδαν.

Οκτώ μήνες μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2011, τα σκυλιά ενός κυνηγού ξέθαψαν από χωράφι του πατριού το μισοφαγωμένο πτώμα του άτυχου 23χρονου. Ήταν θαμμένος κάθετα με τη φόρμα που φορούσε στο σπίτι και χωρίς παπούτσια. Το σημείο είχε καλυφθεί γύρω – γύρω με κλαδιά και ήταν απορίας άξιο πως η οικογένεια δεν το είχε αντιληφθεί. Πατριός και μητέρα δεν είχαν δηλώσει ποτέ στην Αστυνομία το συγκεκριμένο χωράφι στο οποίο διατηρούσαν αποθήκη με κυψέλες για τα μελίσσια τους.

Η μητέρα του θύματος τότε είχε στραφεί στην εκπομπή “Φως στο τούνελ”, προσποιούμενη την θλιμμένη μάνα για να βρει το παιδί της το οποίο δήθεν είχε εξαφανιστεί. Από το φιλικό περιβάλλον του θύματος είχε προκύψει πως υπήρχαν οικονομικά ζητήματα στην οικογένεια και ενδεχομένως το κίνητρο να είχε να κάνει με τη λήψη κάποιου δανείου στο όνομα του παιδιού και κάποια προστριβή ενδεχομένως να οδήγησε σε αυτή τη τραγική κατάληξη.

Παράλληλα, μητέρα και πατριός είχαν δασκαλέψει το μικρό τους γιος να ψευδομαρτυρήσει για χάρη τους με τρόπο όμως που από έμπειρους ψυχολόγους φαινόταν καθαρά ότι το παιδί ακολουθούσε ένα μοτίβο που του είχε απαγγελθεί από τρίτους, ενώ υπήρχαν μαρτυρίες τότε κατοίκων στα Σιάτιστα που ανέφεραν πως η μητέρα την επόμενη μέρα της εξαφάνισης για έναν “περίεργο” λόγο καθάριζε το σπίτι και τα χαλιά με ατμοκαθαριστή, καθώς και ότι είχαν δει το ζευγάρι να φορτώνει στο αγροτικό ένα βαρύ κουτί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπομπή “Φως στο τούνελ” μετά από πολυετή έρευνα εντόπισε το φορτηγάκι του πατριού που το είχε πουλήσει σε ειδική μάντρα. Εντόπισε τον ιδιοκτήτη του οχήματος και με τη βοήθεια ιδιωτικού εγκληματολογικού εργαστηρίου εντόπισε ίχνη αίματος στη καρότσα, παρά το γεγονός ότι το φορτηγάκι είχε υποστεί υπεράριθμους διαδοχικούς βιολογικούς καθαρισμούς.

Το “Τούνελ” έδωσε μια μεγάλη μάχη όλα αυτά τα χρόνια για να λάμψει η αλήθεια και να δικαιωθεί η μνήμη του αδικοχαμένου Κωστή που γνωρίσαμε όλοι μέσα από την εκπομπή και αγαπήσαμε. Η Αγγελική Νικολούλη είχε καταθέσει σαν βασικός μάρτυρας στον Ανακριτή Κοζάνης για την υπόθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα