Εγκληματικές καθυστερήσεις στη δίκη της ΧΑ. Βαριές οι ευθύνες της Πολιτείας

Εγκληματικές καθυστερήσεις στη δίκη της ΧΑ. Βαριές οι ευθύνες της Πολιτείας
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα Eurokinissi

Την επιτάχυνση στη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, ακόμα και σε καθημερινή βάση, με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της ζήτησαν από τον προϊστάμενο του Εφετείου Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Τον “κώδωνα” του κινδύνου για τη χρονική εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής κρούει η πολιτική αγωγή. Με υπόμνημα που κατέθεσαν, θέτουν την άποψη ότι “η δίκη βρίσκεται σε τέτοιο σημείο, που απέχει από την ολοκλήρωσή της”, ζητώντας την επιτάχυνση της ακροαματικής διαδικασίας.

Στη δημόσια επιστολή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Εφετείου Αθήνας, οι 12 πληρεξούσιοι δικηγόροι διεκδικούν για πολλοστή φορά την αποκλειστική διεξαγωγή της δίκης στο Εφετείο Αθηνών και την απαλλαγή των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα.

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

“Το μόνο μέτρο που είναι δυνατό να συμβάλλει ουσιαστικά στην ταχύτερη εφεξής διεξαγωγή της δίκης μέχρι την ολοκλήρωσή της θα ήταν: Η επιτάχυνση στη διεξαγωγή – ακόμα και σε καθημερινή βάση – της δίκης με την αποκλειστική διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών μέχρι τη λήξη της, η κατάργηση των συνεδριάσεων στον Κορυδαλλό και η εγκατάλειψη κάθε σκέψης για άλλον χώρο και με την απαλλαγή όλων των μελών της σύνθεσης του Δικαστηρίου από άλλα δικαστικά καθήκοντα” αναφέρουν οι συνήγοροι.

Με ρυθμούς χελώνας

Όπως επισημαίνουν, στην παρούσα φάση, ακολουθεί η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης -έχουν δηλωθεί 230- και στη συνέχεια η κλήση των κατηγορουμένων σε απολογία, η εισαγγελική πρόταση και οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης που θα προηγηθούν της απόφασης του Δικαστηρίου.

Ακόμη εξετάζονται οι μάρτυρες υπεράσπισης – 230 – και ακολουθούν εκείνοι της κατηγορίας

“Συνεπώς, η δίκη βρίσκεται σε τέτοιο σημείο, που απέχει από την ολοκλήρωσή της” εξηγούν και προσθέτουν: “Απέναντι στην αρνητική αυτή προοπτική, έχοντας επίγνωση της ιστορικής και κοινωνικής βαρύτητας της δίκης και ενεργώντας με προσήλωση στην ευθύνη που αναλάβαμε απέναντι στα θύματα της Χρυσής Αυγής, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, θέτουμε κάθε αρμόδιο φορέα προ των ευθυνών του”.

Ατολμία καταλογίζουν οι συνήγοροι στο υπουργείο

Οι συνήγοροι, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησής του Πρόεδρο Εφετών Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, υποστηρίζουν ότι στο σημείο αυτό οδήγησε “η εμμονή της Διοίκησης του Εφετείου σε συνδυασμό με την ατολμία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λάβει αντίθετη νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία, για την διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα του Κορυδαλλού και η μη απαλλαγή των δικαστών από έτερα δικαστικά καθήκοντα προκειμένου απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στην ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης”.

Η αίθουσα του Εφετείου αθηνών Eurokinissi

Τονίζουν δε ότι, “συμμεριζόμαστε και υπηρετούμε την αγωνία των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και των οικογενειών τους, καθώς και ολόκληρης της κοινωνίας για την γρηγορότερη δυνατή ολοκλήρωση της δίκης και την ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης, και το έχουμε αποδείξει με σειρά πρωτοβουλιών μας μέσα και έξω από τη δίκη αφότου αυτή ξεκίνησε μέχρι σήμερα”.

Η ιστορία της “αιώνιας” δίκης

Στο υπόμνημά τους, γίνεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 20-4-2015 και έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 250 συνεδριάσεις (επί προγραμματισμένων 277). Το 2015 πραγματοποιήθηκαν 39 δικάσιμοι, το 2016 50 δικάσιμοι (εκ των οποίων 34 στο Εφετείο), το 2017 95 δικάσιμοι (42 στο Εφετείο) και το 2018 μετράμε 66 δικασίμους μέχρι 30/9/2018 (23 στο Εφετείο).

Έχουν γίνει ως σήμερα 250 συνεδριάσεις, εκ των οποίων 66 μέσα στο 2018

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: “Η δίκη ξεκίνησε διεξαγόμενη κατά αποκλειστικότητα στην ειδική – πολύ μικρής χωρητικότητας κοινού – δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η οποία αποφασίστηκε αυθαίρετα και χωρίς καμία διαβούλευση από την τότε διοίκηση του Εφετείου, παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, εκατοντάδων κοινωνικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας για το λόγο ότι πέρα από όλες τις βάσιμες ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για την διεξαγωγή της δίκης μέσα σε χώρο φυλακών, η επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διεξαγωγής της σημαίνει περιθωριοποίηση και υποβάθμιση δεδομένου ότι δυσχεραίνει αφάνταστα την πρόσβαση του κοινού για την παρακολούθηση, την προσέλευση των δημοσιογράφων, αλλά και την ανεμπόδιστη άσκηση των λοιπών καθηκόντων των συνηγόρων.

Συνεδρίαση στον Κορυδαλλό όπου διεξάγετο η δίκη της Χρυσής Αυγής με εξέταση προστατευόμενου μάρτυρα. Η εξέτασή του γινόταν από ειδικό δωμάτιο στη ΓΑΔΑ και η κατάθεση ακουγόταν από μεγάφωνα στην αίθουσα του Κορυδαλλού. Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017 eurokinissi

Επίσης τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου -πλην της Προέδρου- δεν είχαν απαλλαγεί από τις υπόλοιπες δικαστικές τους υπηρεσίες, πράγμα το οποίο συνέτεινε περαιτέρω στην αδυναμία συχνής διεξαγωγής της δίκης.

Έτσι και όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία οι δικάσιμοι κατά τα δύο πρώτα έτη ήταν πολύ λίγες, καθώς μεσολάβησαν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες όπως διακοπή για τις εκλογές για το δημοψήφισμα και τις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, αποχή δικηγόρων για το ασφαλιστικό – μετέπειτα Ν. 4387/2016, το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μετά.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της δίκης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους όσοι απέμεναν προσωρινά κρατούμενοι μετά την έναρξή της, έτσι ώστε η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό δεν υπηρετεί την οποιαδήποτε ανάγκη αποφυγής μετακινήσεων κρατουμένων.

Από τον Σεπτέμβριο 2016 η δίκη διεξάγεται με ρυθμούς δέκα συνεδριάσεων κατά μέσο όρο μηνιαίως, όμως και αυτές κατανέμονται όλο και περισσότερο στην εκ περιτροπής χρήση της αίθουσας του Κορυδαλλού, η δε αναλογία του τόπου διεξαγωγής της δίκης μεταξύ Κορυδαλλού και Εφετείου ανά μήνα έχει διαμορφωθεί σε 7-3.

Εμπόδιο, ο όγκος της δικογραφίας

Είναι αναμφισβήτητο ότι η μεγάλη διάρκεια της δίκης μέχρι τώρα οφείλεται και στον μεγάλο όγκο της δικογραφίας που προκύπτει από τη συνεκδίκαση και συνεξέταση πολλών αποδιδομένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, πράγμα το οποίο όμως έχει αποδειχτεί ορθό όσο και αν συντείνει στην επιμήκυνση του χρόνου, δεδομένου ότι είναι αναγκαίο για την απόδειξη των στοιχείων της κατηγορίας της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση.

Στη δίκη μετέχουν 69 κατηγορούμενοι οι οποίοι κατά καθημερινό σχεδόν κανόνα εκπροσωπούνται από συνηγόρους και έχουν εξεταστεί 147 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο ανάγνωσης των εγγράφων.

Υπάρχουν όμως οι βασικοί παράγοντες που έχουν συντελέσει στην καθυστέρηση της δίκης και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως η καθυστέρηση έναρξής της, η εμμονή της Διοίκησης του Εφετείου σε συνδυασμό με την ατολμία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λάβει αντίθετη νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία, για την διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα του Κορυδαλλού και η μη απαλλαγή των δικαστών από έτερα δικαστικά καθήκοντα προκειμένου απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στην ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα