Εισβολή ΜΑΤ – ΟΠΚΕ στο ΑΠΘ: 49 οι συλλήψεις φοιτητών – Τι καταγγέλλουν καθηγητές

Διαβάζεται σε 5'
Συλλήψεις φοιτητών μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ
Συλλήψεις φοιτητών μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ SOOC

Σε 49 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι προσαγωγές, μετά την πρωτοφανή επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τι καταγγέλλουν καθηγητές.

Πρωτοφανής αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (16/3), στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την αστυνομία να μετατρέπει σε συλλήψεις τις 49 προσαγωγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το thesstoday.gr, σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι 49 προσαγωγές ατόμων κατά τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 19 έως 30 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση του νόμου περί όπλων και περί φωτοβολίδων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

SOOC

Πώς πραγματοποιήθηκε η αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρές αστυνομίες δυνάμεις των ΜΑΤ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μπήκαν στους χώρους του πανεπιστημίου στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ λίγο πριν τις 16.00 και στη συνέχεια προχώρησαν σε 49 προσαγωγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΑΠΘ, η εισβολή των ΜΑΤ στον χώρο του πανεπιστημίου έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση “επανοικειοποίησης του χώρου στον πλάτανο της σχολής” με ποτά και φαγητά, όταν εμφανίστηκαν διμοιρία των ΜΑΤ και ΕΚΑΜ.

Φοιτητές προχώρησαν στη δημοσιοποίηση βίντεο μέσα από τον χώρο του Πανεπιστημίου όπου πραγματοποιούνταν οι προσαγωγές, σύμφωνα με το infolibre.

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από κλήση σύμφωνα με την οποία άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Σημειώνεται ότι πολλές είναι οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη στο ΑΠΘ και άλλα πανεπιστήμια της χώρας στο πλαίσιο των αντιδράσεων των φοιτητών στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση ακολούθησε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες στην πλατεία Χημείου, ενώ σε συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην αστυνομική επιχείρηση κάλεσε στις 8μμ στην Καμάρα, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής.

“Δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας”

Στον χώρο βρέθηκαν και καθηγητές του ΑΠΘ, οι οποίοι κατήγγειλαν την απουσία εισαγγελέα, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως δεν διαπιστώθηκαν φθορές στον χώρο του Βιολογικού.

«Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής μας είπε, ότι ο πρύτανης τον ενημέρωσε ότι γίνεται απόπειρα διάρρηξης της σχολής, εμείς κάτι τέτοιο για το βιολογικό που έγινε η καταγγελία δεν διαπιστώσαμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ
Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ SOOC

«Ζητήσαμε εισαγγελέα, επί μία ώρα και ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που έγιναν οι προσαγωγές τρία λεπτά ήμασταν, δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει λόγος παρουσίας τους, εφόσον σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί και οι προσαγωγές», όπως ανέφερε ο κ. Γ.Ηλιόπουλος, μέλος προεδρείου συλλόγου καθηγητών ΑΠΘ.

Πρύτανης ΑΠΘ: Οι αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα

«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

«Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη “μοναδική αλήθεια” τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι», τόνισε.

Επισήμανε, τέλος ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

Αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της φοιτητικής κατάληψης του ΑΠΘ
SOOC

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την επιχείρηση

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Αστυνομίας στη ΣΘΕ του ΑΠΘ, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων στους χώρους του Πανεπιστημίου κοντάρια, πυροτεχνικές κατασκευές, βαριοπούλα, κράνη και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Επιχείρηση στο ΑΠΘ
SOOC

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, απογευματινές ώρες χθες (16-03-2024) σε χώρους του Α.Π.Θ, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελία για την πρόκληση φθορών, εξωτερικά της υπό κατασκευής βιβλιοθήκης.

Την επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ της ίδια Διεύθυνσης, των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης, Αστυνομίας και Τροχαίας, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, προσήχθησαν συνολικά (49) άτομα, τα οποία συνελήφθησαν, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 22 ξύλινα κοντάρια, στις άκρες των οποίων ήταν προσαρμοσμένα τεμάχια υφάσματος,
  • 12 αντιασφυξιογόνες μάσκες,
  • 11 πυροσβεστήρες, περιέχοντες μπογιά,
  • 4 πυροτεχνικές κατασκευές (τύπου ναυτικός πυρσός),
  • 1 μεταλλικός κόφτης σιδήρου,
  • 2 μεταλλικοί τροχοί κοπής,
  • 2 δίσκοι κοπής,
  • 1 μεταλλικό κλειδί τροχού,
  • 1 βαριοπούλα,
  • 6 κράνη δικυκλιστή,
  • 2 ενεργοποιημένες αστυνομικές χειροβομβίδες  χειρός (κρότου λάμψης και δακρυγόνο),
  • 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • είδη ρουχισμού (γάντια, μπαλακλάβες) και
  • πλήθος λουκέτων και αλυσίδων θυρών.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα