Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το 84,1% των εμπορικών καταστημάτων είχαν μεγάλη πτώση τζίρου το Μάιο

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το 84,1% των εμπορικών καταστημάτων είχαν μεγάλη πτώση τζίρου το Μάιο
Στιγμιότυπα από την αγοραστική κίνηση στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας. Eurokinissi

Πολύ μεγάλη μείωση κατέγραψε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας τον εφετινό Μάιο σε σχέση μ' αυτόν του 2019.

Το 84,1% των εμπορικών καταστημάτων της πρωτεύουσας, είχαν μεγάλη πτώση τζίρου, φέτος το Μάιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2021, με σκοπό να καταγράψει την πραγματική κατάσταση της αγοράς την πρώτη περίοδο της επαναλειτουργίας της.

Εκτίμηση του συλλόγου είναι ότι η ελαχιστοποίηση της χρήσης των ΜΜΜ ως μέτρο προστασίας από το covid-19 και η έλλειψη τουρισμού, έχουν ως αποτέλεσμα η πτώση του τζίρου στο κέντρο της Αθήνας να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις περιφερειακές αγορές ενώ ειδικά η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας και του Μοναστηρακίου όπου δραστηριοποιούνται εμπορικές επιχειρήσεις που απευθύνονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό, αντιμετωπίζουν κάθετη πτώση τζίρου.

Οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο της πρωτεύουσας, τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, δείχνουν ότι η πλειοψηφία 84,1% δηλώνει πτώση τζίρου με το 55,2% των ερωτηθέντων να δηλώνει πτώση τζίρου κάτω από 30% ενώ μόνο 8,8% δήλωσαν αύξηση τζίρου και αυτό οφείλεται στην ίδρυση νέων υποκαταστημάτων το 2021.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, λιγότεροι από τους μισούς (45,3%) δήλωσαν πτώση του τζίρου τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, όμως χαρακτηρίζεται ενθαρρυντικό ότι ένας στους τέσσερεις (24,9%) πέτυχε αύξηση έως 15% τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με το Μάιο του 2020, αν και περισσότεροι από τους μισούς (50,2%) είχαν ίδια αποτελέσματα με τον περυσινό Μάιο ή δήλωσαν αυξημένο τζίρο.

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις του πεντάμηνου, το 68% των ερωτηθέντων κατέγραψαν πτώση τζίρου και μόνο, σχεδόν ένας στους 10 (11,6%) πέτυχε αύξηση τζίρου στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα