ΕΡΓΑΝΗ: Τι αλλάζει από σήμερα για τις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων

ΕΡΓΑΝΗ: Τι αλλάζει από σήμερα για τις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων
Έλεγχος της αστυνομίας για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων eurokinissi

Οι νέες βεβαιώσεις για τους εργαζομένους έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά και από το forma.gov.gr.

Νέες βεβαιώσεις κυκλοφορίας θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι από σήμερα, Δευτέρα (01/3), προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν από και προς τον χώρο εργασίας τους κατά τη διάρκεια του lockdown.

Τα νέα έντυπα κυκλοφορίας μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, ενώ από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

ΕΡΓΑΝΗ: Πώς θα γίνεται η έκδοση βεβαιώσεων μετακίνησης των εργαζομένων

Οι βεβαιώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Οι νέες βεβαιώσεις έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται και μπορούν να χορηγηθούν με δύο τρόπους:

  • Από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση

Υπενθυμίζεται, ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται:

  • Σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • Σε τηλεργασία
  • Σε νόμιμη άδεια

Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

ΕΡΓΑΝΗ: Ποιοι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετακινηθούν

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα