Ευγενίδης: Καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση προς τα φαρμακεία για τα self-test

Ευγενίδης: Καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση προς τα φαρμακεία για τα self-test
Eurokinissi

Καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει στα φαρμακεία όλης της χώρας ως προς τη διάθεση των self test κορονοϊού, αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, εν μέσω έντονων προβληματισμών για τα ανακοινωθέντα "σχέδια" της κυβέρνησης.

Την υποχρεωτικότητα διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού (self test) ως βασική παράμετρο για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί, δια μέσω του πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δ.Ευγενίδη, φαίνεται πως δεν έχουν πλήρη γνώση αυτού του σχεδιασμού, ο οποίος προχωράει κατά τα λεγόμενα τους, ερήμην τους.

Σύμφωνα με δήλωση του γενικού γραμματέα κ. Κιοσσέ στο GRTimes, η πρόταση για τη διάθεση των self test από τα φαρμακεία, βρήκε απροετοίμαστο το σύνολο του κλάδου, ενώ απαιτείται μία σειρά από διευκρινίσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν.

Κατά τις σχετικές τοποθετήσεις του πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αν λυθούν τα προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών, λόγω των τεράστιων ουρών αναμονής που πρόκειται να δημιουργηθούν, αλλά και αν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κινδύνου για περεταίρω διασπορά του κορωνοϊού μέσω των κοινών σκουπιδιών, τότε έχουν όλη την καλή διάθεση να συμμετέχουν.

«Το θέμα είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τα φαρμακεία. Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Όπως είδατε, στην αρχή έλεγαν για το τέλος του μήνα, ενώ τώρα λένε ότι η διαδικασία θα αρχίσει από αρχές Απριλίου. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Φανταστείτε να μοιράζουμε τόσα εκατομμύρια self test, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και το βάρος των εμβολιαστικών ραντεβού. Από τη δική μας εμπειρία, ο μεγάλος όγκος των συμπολιτών μας που συρρέουν μέχρι στιγμής στα φαρμακεία είναι οι ηλικίες 70-74, όπως φάνηκε άλλωστε και σήμερα που άνοιξε η πλατφόρμα, καθώς είχαμε ουρές δεκάδων μέτρων. Οι υπόλοιποι όμως είναι λίγοι, επομένως δεν ξέρω κατά πόσο θα μας αποσυμφορήσει το να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ως 67, όπως προανήγγειλε ο κ. Κοντοζαμάνης», εξηγεί.

200-300 πολίτες την ημέρα στα φαρμακεία – «Θα έχουμε επιδημιολογικό πρόβλημα»

Όπως περιγράφει ο κ. Κιοσές, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο εγχείρημα, τότε 200-300 πολίτες θα συρρέουν καθημερινά σε κάθε φαρμακείο για ένα self test.

«Θα έχουμε επιδημιολογικό πρόβλημα. Ο συγχρωτισμός έξω από τα φαρμακεία, αλλά και η αυξημένη επισκεψιμότητα των πολιτών στους εσωτερικούς χώρους, πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδας. Ξέρετε, μας επισκέπτονται άτομα με σοβαρά προβλήματα. Ταυτόχρονα, μόνο το να διαθέσουμε το self test σε όλους, θα μας απασχολεί τουλάχιστον για 4 ώρες κάθε μέρα, διότι έχει διαδικασία. Δεν είναι απλό. Πρέπει να γίνεται ταυτοπροσωπία του ασθενούς και να ελέγχεται αν δεν έχει υπερβεί τον αριθμό των τεσσάρων self test που δικαιούται τον μήνα», εξηγεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα