Φορτισμένος ο Χαρδαλιάς: Η παραίτηση μου είναι πάντα στο συρτάρι του Πρωθυπουργού

Φορτισμένος ο Χαρδαλιάς: Η παραίτηση μου είναι πάντα στο συρτάρι του Πρωθυπουργού
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για μια πρωτόγνωρη συγκυρία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός και για τον τρόπο που οργανώθηκε η εναέρια πυρόσβεση μίλησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις πυρκαγίες.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Χαρδαλιά σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την αντιπολίτευση που συζητά την αντικατασταση του από τον πρωθυπουργό. “Για όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω. Γιατί κάλουμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας”.

“Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός”, σημείωσε φορτισμένος.

“Για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών” πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα  των εναέριων μέσων ο υφυπουργός ανέφερε: “Έχουμε 73 μέσα αλλά δεν πετάνε όλα την ίδια ώρα, τα 67 είναι πυρόσβεσης , τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις”.

Συνέχισε διευκρινίζοντας ότι από τα 60 πυροσβεστικά αεροσκάφη που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν τα τοπικά προβλήματα. “Ακόμα κι αν φέρναμε αεαροσκάφη από ακριτικά σημεία θα έκαναν πολύ ώρα να προσεγγίσουν τη φωτιά και να πραγματοποιήσουν ρήψη” είπε.

“Τα 40 που απομένουν δεν πετάνε όλα μαζί. Τα μισά πετάνε και τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Το τεράστιο πέπλο καπνού δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Κανένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να περάσει χθες στην Εύβοια. Άνοιγαν διόδοι και περνούσαν μέσα από αυτές ελικόπτερα” πρόσθεσε για να συνεχίσει:

“Είναι επικίνδυνο να πετάνε πιλότοι στα τυφλά. Για να πετάξουν τα εναέρια, πρέπει να τηρούνται και οι 3 παρακάτω προυποθέσεις: Τρόπος προσέγγισης, τόπος προσέγγισης και τρόπος διαφυγής του ελικοπτέρου”.

Εν συνεχεία είπε πως από “1-8 Αυγ είχαμε 586 πυρκαγιές. Τριψήφιος αριθμός πυρκαγιών καθημερινά. Στις 3 Αυγούστου προέκυψαν πολλά μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών ωστόσο στείλαμε σε όλα εναέρια μέσα. Συνολικά μέσα σε 6 ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχόλησαν 52 εναέρια μέσα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα