Φωτιά στο Μάτι: Η ιερή οργή των συγγενών – “Δέκα ευρώ την μέρα κοστίζουν οι ζωές των παιδιών μας”

Διαβάζεται σε 5'
Συγγενείς και επιζώντες μετά την απόφαση για τη δίκη στο Μάτι
Συγγενείς και επιζώντες μετά την απόφαση για τη δίκη στο Μάτι EUROKINISSI

Την οργή τους κατά της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση στη δίκη για το Μάτι εκφράζουν συγγενείς και επιζώντες και προειδοποιούν ότι “το επόμενο Μάτι, τα επόμενα Τέμπη, η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία”

Την οργή και την αγανάκτησή τους για την απόφαση – πρόκληση στην οποία κατέληξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, εκφράζουν σε όλους τους τόνους οι συγγενείς των 104 θυμάτων των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι και στις γύρω περιοχές το 2018.

Γονείς, συγγενείς και φίλοι που έχασαν τους ανθρώπους τους στη φονική πυρκαγιά, ξέσπασαν στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου για τις ποινές – “χάδι” και επιχείρησαν να επιτεθούν κατά του προεδρείου και των κατηγορούμενων, οι οποίοι χρειάστηκε να φυγαδευτούν όταν άρχισαν να πετάνε καρέκλες εναντίον τους. Μάλιστα, οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός ατόμου που φέρεται να πέταξε μία καρέκλα, το οποίο μεταφέρθηκε στο ΑΤ Αμπελοκήπων. Οι στιγμές της μεγάλης έντασης σε αντίδραση στην απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές των κατηγορούμενων, καταγράφηκαν σε βίντεο.

Βίντεο από το ξέσπασμα των συγγενών των θυμάτων

Πυρά κατά τις δικαιοσύνης από συγγενείς και επιζώντες

Εξερχόμενοι από τη δικαστική αίθουσα, συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στη δικαιοσύνη για την απόφαση.

Ο Γιάννης Οικονομίδης, επιζών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, είπε εξερχόμενος: “Σήμερα το δικαστήριο έκλεισε την αποστολή του. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη. Η λέξη ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη και δυστυχώς το επόμενο Μάτι, τα επόμενα Τέμπη, η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία. Πρέπει κάτι να αλλάξει”.

Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Άρης Χερουβήμ, σημείωσε: “Τα συναισθήματα ήταν λίγο περίεργα σήμερα, εδώ και 18 μήνες με την έδρα και με όλους τους δικηγόρους, κυρίως της υπεράσπισης, είχαμε γίνει μια οικογένεια. Όλη αυτή την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία που δείξαμε μας την ξεπλήρωσαν σήμερα. Ήταν μια πολύ δίκαιη δίκη. Κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, η ποινή που επιβλήθηκε είναι γύρω στα 36, 37 χιλιάδες ευρώ το άτομο, σε σύνολο είναι τα 220, γιατί ο εμπρηστής είχε κάποια μικρότερη. Σε λίγο θα ξεκινήσει ερανικός στο Μάτι για να καλύψουμε τα έξοδα των ηρωικών πυροσβεστών που ταλαιπωρήθηκαν τόσο στο δικαστήριο. Από το ίδιο το απόγευμα μέχρι σήμερα έχει γίνει πρωτάθλημα, ρεκόρ συγκάλυψης. Το πώς φτάσαμε σε πλημμέλημα, το τι έχει αποκρυφτεί από τη δικογραφία, το πώς επιλέχθηκε η έδρα, το πόσα πράγματα δεν ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, είναι από μόνα τους εξοργιστικά. Σκεφτείτε ότι παράλληλα με αυτή τη δίκη γίνονται δεκάδες άλλες δίκες με το ίδιο αντικείμενο, που έχουν αναβληθεί και όχι τυχαία φυσικά, περιμένουν το αποτέλεσμα αυτής της δίκης, αυτό το τρομερό που είχαμε σήμερα. Μία δίκη όπως ξέρετε, την προηγούμενη Παρασκευή, τους ξέφυγε. Καταδικάστηκε ο κ. Φωστιέρης, ο διοικητής του ΕΣΚΕ, ότι με δόλο απέκρυψε στοιχεία από τον εισαγγελέα. Αυτό έγινε με μήνυση άλλου πυροσβέστη στον κ. Φωστιέρη. Σε αυτό το δικαστήριο δεν ακούστηκε, εδώ αποδεχτήκαμε τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Φωστιέρης. Αθωώθηκαν ή καταδικάστηκαν τα 21 άτομα. Απίστευτη ελληνική δικαιοσύνη.”

Η επιζήσασα Κατερίνα Μαλλά, είπε σε εκπομπή του ΣΚΑΙ μετά την απόφαση: “Έχουν περάσει 6 χρόνια αλλά είναι σαν να ήταν χθες εκείνη η μέρα. Σήμερα σκοτώνουμε ξανά τους ανθρώπους μας. Σήμερα παίχτηκε το πρώτο παιχνίδι στην σκακιέρα των Τεμπών. Αυτό το παιχνίδι παίζεται και είναι ενιαίο. Το έγκλημα έγινε επιτελικό, με ποινές γελοίες. Δεν σεβάστηκαν τίποτα. Νιώθουμε προσβεβλημένοι, νιώθουμε οργισμένοι. Η έδρα έχει φύγει, την φυγαδέψανε. Φυγαδέψανε και τους ενόχους. Και έχουμε μείνει εδώ και δεν μπορούμε να πιστέψουμε τι έχουμε ακούσει. Να σας πω τι περίμενα εγώ, που τα παιδιά μου έζησαν; Να γίνει κάτι και να είναι αύριο πιο ασφαλή. Να είχε γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία και να μην είχαν γίνει τα Τέμπη. Και σήμερα, έγινε ακριβώς αυτό που έπρεπε για να εξασφαλιστεί το επόμενο. Έγινε το έγκλημα καθαρά επιτελικό, θεωρώ ότι αυτός ήταν και ο στόχος. Το ξαναλέω, είναι ένα ενιαίο παιχνίδι και η Δικαιοσύνη είναι παίχτης σε αυτό. Όπως έγινε σήμερα, έτσι θα γίνει και στα Τέμπη”.

Στην ερώτηση αν αυτή η απόφαση είναι οδηγός για τη δική του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, η κ. Μάλλα είπε “βεβαίως, γιατί τελικά ποιος έφταιγε; Πέντε πυροσβέστες. Που βεβαίως έφταιγαν αλλά όχι μόνο αυτοί. Έναν χρόνο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ακούστηκαν τόσα στοιχεία, που δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτή την απόφαση. Ήταν πιο ελαφριά από την πρόταση του εισαγγελέα. Ακούστηκαν και οι ποινές. Δέκα ευρώ την μέρα κοστίζουν οι ζωές των παιδιών μας. Να προσέχετε τα παιδιά σας, γιατί δεν είναι ασφαλή.”

“Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο”

Με ανάρτησή του στο facebook, o Άγγελος Κοντοθάνος ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη καρέκλας στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου που οδήγησε στην προσαγωγή του, εξηγώντας πως πέταξε την καρέκλα κατά του Βασίλη Ματθαιόπουλου, τότε υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

“Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη” ‘έγραψε.

Οι ποινές – “χάδι” που επιβλήθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 3 έως 111 έτη στους 6 καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στον θάνατο 104 πολίτες.

Αν και οι ποινές μπορεί να φαντάζουν σημαντικές ως έτη, ωστόσο εκτιτέα από αυτά είναι μόλις τα 5 έτη, ενώ με την μετατροπή της ποινής σε χρηματική, οι καταδικασθέντες χρειάζεται μόνο να καταβάλουν τα ποσά που θα προκύψουν.

Οι συγγενείς δηλαδή βρέθηκαν στη δεινή θέση να ακούσουν από τη ελληνική Δικαιοσύνη ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους έξι καταδικασθέντες μετατράπηκαν σε χρηματικές, κατά 10 ευρώ ημερησίως.

Εν ολίγοις οι καταδικασθέντες που έλαβαν την υψηλότερη ποινή φυλάκισης, θα χρειαστεί να καταβάλουν περίπου 40.000 ευρώ ως χρηματική ποινή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα