Φωτιές: Συνεχείς εκκενώσεις στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις στον Έβρο – Μεγάλα μέτωπα σε Άνδρο και Καβάλα

Φωτιές: Συνεχείς εκκενώσεις στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις στον Έβρο – Μεγάλα μέτωπα σε Άνδρο και Καβάλα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξανδρούπολη

Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο, όπου οι αναζωπυρώσεις οδήγησαν σε νέες εκκενώσεις οικισμών. Μήνυμα του 112 και στην Άνδρο. Πού αλλού υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες σχεδόν σε όλα τα πύρινα μέτωπα του Έβρου, οι ενώ κεραυνική δραστηριότητα έχει προκαλέσει πολλές φωτιές σε όλη την χώρα.

Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το «112» για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις. Αντίστοιχα στην φωτιά στην Ροδόπη δόθηκε εντολή εκκένωσης για την περιοχή Κασσιτέρα προς Σάπες.

Το τελευταίο 24ωρο, οι νέες δασικές φωτιές ξέσπασαν τις 75, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Στην περιοχή επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ δυστυχώς δεν προβλέπεται στην περιοχή να βρέξει, αντίθετα με άλλες περιοχές της χώρας.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμού και στην Άνδρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο νησί της Άνδρου, το οποίο δοκιμάζεται τις τελευταίες ώρες μετά από πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας κεραυνών και μάλιστα σε δύο σημεία.

Συγκεκριμένα, οι φωτιές καίνε σε χαμηλή βλάστηση στις περιοχές Βιτάλι και κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής και έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές πυροσβεστικές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με δύο οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Επίσης μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία το χειρότερο μέτωπο εντοπίζεται στο Βιτάλι, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι το γεγονός ότι το μεσημέρι δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών και εστάλη μήνυμα στους κατοίκους, μέσω του 112, να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Σημειώνεται ωστόσο πως σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, για αρκετή ώρα δεν επιχειρούσε κανένα εναέριο μέσο. Όπως αναφέρουν κάτοικοι στο NEWS 24/7, στο χωριό Γίδες για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης, δεν υπήρχε κανένα πυροσβεστικό όχημα.

Καβάλα: Φωτιά στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου

Φωτιά έχει ξεσπάσει και στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου με πυκνούς καπνούς να έχουν καλύψει την περιοχή.

Επι τόπου έχει σπεύσει δύναμη της πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, βρίσκεται πλησίον δασικής έκτασης και διάφορες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

Ήδη έχει γίνει έκκληση να σπεύσουν στο σημείο και εναέρια μέσα, έτσι ώστε να επιχειρήσουν μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Πύργος: Πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στην Λάσδικα Αρχαίας Ολυμπίας

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε δύσβατο σημείο στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Λάσδικα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Επι τόπου έχει σπεύσει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με επτά οχήματα και 15 πυροσβέστες, με την συνδρομή και ενός πεζοπόρου τμήματος.

Μεσσηνία: Φωτιά στον Ταΰγετο από κεραυνό

Πυρκαγιά πιθανόν από κεραυνό ξέσπασε πριν λίγη ώρα στον Ταΰγετο.

Σύμφωνα με το Eleftheriaonline η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και επί τόπου σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι ο καιρός αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι βροχερός.

Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας. Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Γκάτζα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, σε δύσβατο σημείο, επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα και 4 αεροσκάφη και αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις. Συνδρομή από υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη και 16 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης, Κροατία 1 αεροσκάφος που επιχείρησε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη, Γερμανία 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Σουηδία 1 αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Τσεχία 1 ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 23 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στη Δαδιά Έβρου , Ρουμανία 51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, Βουλγαρία 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου, Σλοβακία 39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχείρησαν στη Νέα Μάκρη και μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα για ‘Ανδρο, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία 46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Για αύριο Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Συλλήψεις σε Λάρισα και Κάρυστο για εμπρησμό

Την ίδια ώρα, στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα Σάββατο (26/8), στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ένας 70χρονος, ο οποίος συνελήφθη χτες ενώ επιχειρούσε να βάλει φωτιά σε ξηρά χόρτα σε οικόπεδο στη συνοικία της Νέας Πολιτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίοικοι υποστήριξαν πως και άλλες φορές έχουν δει τον ηλικιωμένο να προσπαθεί να βάλει φωτιά σε ξερά χόρτα σε οικόπεδο κοντά στο σπίτι του.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κάμερα τον κατέγραψε και χθες το βράδυ να επιχειρεί κάτι ανάλογο. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού ειδοποίησαν την Πυροσβεστική. Το υλικό καταγράφηκε και παραδόθηκε στον εισαγγελέα. Πρόκειται για ηλικιωμένο άνθρωπο, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε σύγχυση. Ο ίδιος αρνήθηκε το γεγονός ισχυριζόμενος ότι πήγε να πετάξει κάποια χαρτιά.

Αντίστοιχα και στην Κάρυστο συνελήφθη ένας άνδρας για εμπρησμό από πρόθεση. Ο συγκεκριμένος, όμως, ομολόγησε, παραδεχόμενος μάλιστα ότι είχε προσπαθήσει να βάλει φωτιά σε περιοχές στο νησί άλλες τέσσερις φορές τον Αύγουστο και τον περασμένο Ιούλιο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα