Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Ένα βήμα πριν την έναρξη των πρόδρομων έργων

Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Ένα βήμα πριν την έναρξη των πρόδρομων έργων
Εργασίες κατασκευής στο Μετρό Eurokinissi

Υπολογίζεται πως μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, θα γίνει η σχετική παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων, από τον υπουργό ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή.

Ένα βήμα πριν την έναρξη των πρόδρομων εργασιών για τη νέα γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας είμαστε πλέον. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπολογίζεται πως μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, θα γίνει η σχετική παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων, από τον υπουργό ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης η οποία θα σημάνει την ενεργοποίηση της κατασκευής της νέας γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, 30 σχεδόν χρόνια από την έναρξη κατασκευής των γραμμών 2 και 3.

Η Ερέτβο κάνει την αρχή σε ένα μεγάλο έργο

Ανάδοχος του έργου είναι η ΕΡΕΤΒΟ, εταιρεία με πτυχίο 6ης τάξης. Τα έργα σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα θα διαρκέσουν 30 μήνες και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2022.

Το εργο με τίτλο “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΚΩ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α’ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 4 «ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ – ΓΟΥΔΗ» ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ” έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και στη συνέχεια τις μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας, των αρχαιολογικών εργασιών, των κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών στους χώρους που θα κατασκευαστούν μελλοντικά οι σταθμοί και τα φρέατα εξαερισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 48,36εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ ή 39εατ.ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.

Το έργο των πρόδρομων εργασιών είναι απολύτως απαραίτητο και κρίσιμο για την υλοποίηση του κυρίως έργου των 1,8δισ.ευρώ που αφορά την κατασκευή και θέση σε λειτουργία 13χλμ διπλής υπόγειας σήραγγας και 15 νέων σταθμών Μετρό, που θα αποτελεί το πρώτο τμήμα της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Προχωρά και ο διαγωνισμός για το κυρίως έργο

Παράλληλα τρέχει η προσυμβατική περίοδος και για το κυρίως έργο. Η ανάδοχος κοινοπραξία Αβαξ-Ghella-Alstom έχει ειδοποιηθεί για την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών για να σταλεί η σύμβαση προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών από την Αττικό Μετρό, η σύμβαση αν επιστραφεί εγκαίρως, αναμένεται να περάσει από τη Βουλή πριν το Πάσχα και να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Το νέο μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας έχει ήδη κινητοποιήσει την αγορά, που βλέπει μετά από αρκετά χρόνια την έναρξη ενός νέου έργου και δυνατότητες για συνεργασία με την ανάδοχο κοινοπραξία.

Αρχαιολογικά ευρήματα και έργα

Το “μυστικό” για να τρέξουν τα έργα σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο, είναι να υπάρξει τριπλή συνεργασία μεταξύ πρόδρομων εργασιών-κυρίως έργου και συντονισμό από την Αττικό Μετρό. Ο μόνιμος πονοκέφαλος ονομάζεται “αρχαιολογικά ευρήματα” και είναι ο νούμερο 1 εν δυνάμει “κίνδυνος” καθυστερήσεων.

Οι περιοχές που θεωρούνται “κόκκινες” είναι από την Αλεξάνδρας και μέχρι τον Ευαγγελισμό. Σε αυτό το τμήμα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας θα φανεί σύντομα με τις πρόδρομες αν θα έχουμε αρχαιολογικό αντικείμενο αλλά και το πόσο θα δοκιμαστούν όχι μόνο οι αντοχές της πόλης.

Σημαντικό στοιχείο της γραμμής είναι συνδέσεις με τις γραμμές 2 (στο σταθμό Πανεπιστήμιο) και 3 (στο σταθμό Ευαγγελισμός). Η γραμμή 4 της Αθήνας δεν θα είναι έτοιμη, με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Εν αμφιβόλω βέβαια λόγω όγκου, τίθεται και η συνολική λειτουργία της γραμμής, με το κακό προηγούμενο του Μετρό Θεσσαλονίκης να αποτελεί και ένα χρυσό παράδειγμα προς αποφυγή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα