Κακοκαιρία Avgi: Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες – Κλειστά σχολεία και τηλεργασία την Τρίτη

Διαβάζεται σε 8'
Χιόνια
Χιόνια INTIME

Προ των πυλών βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία Avgi, με βασικά χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια. Συστάσεις για τηλεργασία και κλειστά σχόλια λόγω των έντονων φαινομένων.

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται η χώρα λόγω του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας Avgi που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις έντονες χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές καταιγίδες.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν σημαντικά. Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν ισχυρές συστάσεις για την εφαρμογή τηλεργασίας σε αρκετές περιοχές.

Ειδικότερα, κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε τα εξής: “Αποφασίσθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από σήμερα το βράδυ (29/1) στις 8.00 έως το πρωί της Τετάρτης (31/1) στις 10.00 στην εθνική οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα. Αυτό θα αναθεωρείται ανάλογα με την κακοκαιρία.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην Εύβοια και στη Βοιωτία για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και με το υπουργείο Παιδεία για τηλεκπαίδευση. Και σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στους δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού Πεντέλης και Παλλήνης”.

Ποια σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη (30/01), τα σχολεία στην Εύβοια και στη Βοιωτία λόγω της κακοκαιρίας “Avgi”, απόφαση που θα ισχύσει και για ορισμένα σχολεία στην Αττική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, οι δήμοι της Αττικής, στους οποίους τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση είναι οι εξής:

  • Μάνδρας – Ειδυλλίας
  • Φυλής – Αχαρνών
  • Κηφισιάς – Ωρωπού
  • Πεντέλης – Διονύσου
  • Παλλήνης (περιοχή της Ανθούσας

Σημειώνεται πως σε κάποιες περιοχές, δε, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν αργότερα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποσκοπεί στην προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες, ενώ γίνεται συνεχής επανεκτίμηση των δεδομένων για τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Οι θερμαινόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων για τους αστέγους

Την ίδια ώρα, στον Δήμο Αθηναίων λειτουργεί από το Σάββατο (27/01) η Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου (Αχαρνών 372, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-2012334) και φιλοξενεί άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ από σήμερα το απόγευμα στις 19:00 θα ανοίξει τις πόρτες της και η Λέσχη Φιλίας Βοτανικού (Κοζάνης 4, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3423716).

Παράλληλα, όπως γνωστοποιεί ο Δήμος Αθηναίων, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μέχρι την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 θα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια του Δήμου Αθηναίων.

Επίσης το Κέντρο Ημέρας (κτίριο επί της οδού Αχαρνών 3) λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ προσφέροντας ρούχα, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής και σίτιση, ενώ το Υπνωτήριο (κτίριο επί της οδού Αχαρνών 3) λειτουργεί όλο το 24ωρο και φιλοξενεί άστεγους, που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, λόγω του ψύχους.

Παράλληλα, οι ομάδες του street work του Κ.Υ.Α.Δ.Α. με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, επιχειρούν από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα σε όλη την Αθήνα, μοιράζοντας τροφή, ζεστό τσάι, κουβέρτες, γάντια και ισοθερμικά ρούχα.

Να σημειωθεί ότι όποιος πολίτης επιθυμεί να αναφέρει σημεία με αστέγους, που χρειάζονται υποστήριξη, μπορεί να καλεί στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή στο 210-5287800 (τηλέφωνο επικοινωνίας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αθηναίων).

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας

Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, προχώρησε η αστυνομία.

Ειδικότερα, από τις 18:00 και έως την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης οδικής σήμανσης θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ως εξής:

  • Από το 18ο χλμ έως το 20ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία
  • Από το 57ο χλμ έως το 55,5ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

Παράλληλα υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρα 29/01, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Επιπλέον, δόθηκε εντολή για το κλείσιμο της Λεωφόρου Διονύσου στην Πεντέλη, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μέχρι το ύψος του Αγίου Πέτρο.

Υποχρεωτικές αλυσίδες

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόφαση της Τροχαίας Αττικής για υποχρεωτικό εφοδιασμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλων αντιολισθητικών μέσων εντός της Περιφέρειας Αττικής από σήμερα στις 10 το βράδυ.

Από το πρωί έγιναν και σχετικοί έλεγχοι της Τροχαίας στα βόρια του νομού κάνοντας συστάσεις στους οδηγούς ενώ από την έναρξη της ισχύς του μέτρου θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ στους παραβάτες οδηγούς.

Κακοκαιρία Avgi: Η πρόγνωση για την Τρίτη

Χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ. στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και 300-400μ. στην ανατολική Πελοπόννησο), οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ.).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, στα βόρεια τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ.), κυρίως στη Μαγνησία. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 με 8 και στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα