Κιλκίς: Μέχρι και τον γιο του έπαιρνε στις λαθρανασκαφές ο Αστυνομικός Διευθυντής

Κιλκίς: Μέχρι και τον γιο του έπαιρνε στις λαθρανασκαφές ο Αστυνομικός Διευθυντής

Τρεις εγκληματικές οργανώσεις είχαν στήσει 147 άτομα ανάμεσά τους 9 αστυνομικοί με πάνω από 70 λαθρανασκαφές για χρυσό και αρχαία σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Ακόμα και τον 21χρονο γιο του έπαιρνε μαζί του στις λαθρανασκαφές ο διεφθαρμένος ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. από το Κιλκίς, που συνελήφθη μαζί με πλήθος συνεργών του από την ίδια περιοχή, ακόμα και υφισταμένους του, για την πολυσχιδή εγκληματική τους δραστηριότητα.

Οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ., στην έρευνά τους για το κύκλωμα, ανακάλυψαν δεκάδες λαθρανασκαφές για εύρεση χρυσού και αρχαίων σε Μακεδονία και Θεσσαλία, ενώ ο Αστυνομικός Διευθυντής παραδέχτηκε εξεταζόμενος από τους συναδέλφους του που τον συνέλαβαν, πως έψαχνε για χρυσό και αρχαία από το 2005.

Μάλιστα, στα σημεία των λαθρανασκαφών μετέφερε ο ίδιος του ιδιώτες συνεργούς του με το υπηρεσιακό του όχημα και έπαιζε και τον ρόλο «τσιλιαδόρου». Όταν για παράδειγμα κάποιοι βοσκοί τους εντόπιζαν και καλούσαν στην Άμεση Δράση, τους πλησίαζε και τους καθησύχαζε ότι το ελέγχει η Αστυνομία το θέμα, ενώ όταν έκαναν νυχτερινές λαθρανασκαφές, φρόντιζε να τοποθετεί βάρδια στην Ασφάλεια υφιστάμενό του που ήταν συνεργός τους και όταν γίνονταν σχετικές καταγγελίες είτε τις αποσιωπούσε είτε έστελνε σε αντίθετες κατευθύνσεις τους αστυνομικούς που δεν είχαν σχέση με το κύκλωμα και ειδοποιούσε τους συνεργούς του να φύγουν.

Όλα αυτά το Εσωτερικών Υποθέσεων τα έχει «δεμένα» και με πλήθος φωτογραφιών από παρακολουθήσεις και βιντεοληπτικών υλικών ακόμα και με θερμικές κάμερες τη νύχτα και μάλιστα έχει γίνει αίτημα στην τοπική εισαγγελία για την δημοσιοποίηση και άλλων σχετικών φωτογραφιών που στοιχειοθετούν την εγκληματική δραστηριότητα του κυκλώματος.

Σημειώνεται ότι πεποίθηση των Αρχών είναι, πως το κύκλωμα από την πολυετή του δράση σίγουρα προσπαθούσε τα ευρήματα να τα πουλήσει σε ενδιαφερόμενους, ωστόσο μένει να διαπιστωθούν αυτές οι αγοραπωλησίες που παραμένουν σημείο της συνεχιζόμενης έρευνας, αφού εντοπίστηκαν δυσανάλογα ευρήματα σε σχέση με τις λαθρανασκαφές που είχαν πραγματοποιήσει.

Το κύκλωμα έφτασε στο σημείο να συμβουλεύεται ακόμα και ένα μέντιουμ που την αποκαλούσαν «θεία», για το αν ήταν ελπιδοφόρες οι περιοχές που έψαχναν για χρυσό και αρχαία ή αν θα πήγαιναν όλα καλά και αν θα αντιμετώπιζαν ποτέ πρόβλημα με τον νόμο, κάτι στο οποίο σίγουρα δεν έπεσε μέσα στις προβλέψεις της … η «θεία».

Στο λαθρεμπόριο τσιγάρων μεταξύ άλλων εμπλέκονται και δύο στρατιωτικοί, ενώ ο τρόπος δράσης τους είχε ως εξής: Είχαν προσεγγίσει μία αποθηκάριο στο κατάστημα των «Duty Free» στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και όταν δούλευε εκείνη τους επέτρεπε να παίρνουν από τις αποθήκες όσες κούτες τσιγάρα ήθελαν ενώ το όριο ήταν κανονικά μέχρι 6 κούτες, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε ανταγωνιστικές τιμές. Όταν μάλιστα δεν εργαζόταν εκείνη περιορίζονταν στις 6 κούτες.

Αναφορικά με την έμμεση νομιμοποίηση αλλοδαπών που βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, στην πλειονότητά τους Αλβανοί, τους θεωρούσαν έναντι αμοιβής τα διαβατήρια, για έξοδο και είσοδο στη χώρα, ώστε να αποκτούν το προβλεπόμενο 90ήμερο και έτσι εμμέσως να νομιμοποιούνται για την παραμονή τους και την διαμονή τους στη χώρα.

Ολόκληρη η δραστηριότητα του πολυπληθούς κυκλώματος με τους διεφθαρμένους αστυνομικούς

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν κυρίως στο Κιλκίς.

Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν στις παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών, στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην χώρα μας μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων και στην παράνομη διακίνηση τσιγάρων και καπνικών προϊόντων.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση , σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενέχεται σε τουλάχιστον 70 παράνομες ανασκαφές – έρευνες για την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων ή θησαυρών, ενώ ως διευθύνων την οργάνωση φέρεται συλληφθείς ανώτερος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα Αστυνομικός Διευθυντής της περιοχής, ο οποίος στις επόμενες κρίσεις φιλοδοξούσε να προαχθεί και σε Ταξίαρχο.

Μάλιστα στις ανασκαφές που πραγματοποιούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνεται και ανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα σε αρχαία ελληνική τύμβο «τούμπα», στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου, που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (2000-1100 π.Χ.)

Η εγκληματική οργάνωση διέθετε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, όπως συσκευή διασκόπησης – ανιχνευτή μετάλλων και πρόγραμμα – λογισμικό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών για τον εντοπισμό στο υπέδαφος αρχαίων ή θησαυρών (λίρες, χρυσός, χαλκός κλπ.).

Τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν πολύ καλά τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν και διέθεταν επαρκή εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης. Επιπλέον διέθεταν μηχανήματα (φορτηγά – αγροτικά οχήματα – εκσκαφέα κλπ.), που ήταν απαραίτητα για τις ανασκαφές που επιχειρούσαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μετακινήσεις τους πραγματοποιούνταν με το υπηρεσιακό όχημα του συλληφθέντα Αξιωματικού.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν ραβδοσκοπικοί ανιχνευτές αποστάσεων και ανιχνευτές μετάλλων, δύο μηχανήματα ανίχνευσης και 4 αποστατικά μηχανήματα, 3 εργαλεία επεξεργασίας εδάφους και αποφορτιστής χώρου, 5 ανιχνευτές μετάλλων και 4 εξαρτήματα ανιχνευτή μετάλλων, συσκευή ακτίνας λέιζερ, συσκευή GPS και μετρητής συχνοτήτων, πλαστικές σφήνες εδάφους με ισάριθμους λαμπτήρες, 3 λίρες, με αναγραφόμενες χρονολογίες 1907, 1918 και 1919, νομίσματα, από τα οποία 6 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, ατρακτόσχημη χάνδρα (αρχαϊκών χρόνων), σφαιρική χάνδρα με εγχάρακτη διακόσμηση (αρχαϊκών χρόνων) και στέλεχος σιδερένιου καρφιού, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

Επίσης, κατασχέθηκαν, μεταλλικό αγαλματίδιο τύπου αμφορέα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablet , μίνι φορητός Η/Υ με αορτήρα που προσαρμόζεται για χειρισμό του εν κινήσει και usb stick, 7 φορητοί ασύρματοι και δύο σετ ακουστικών, με ενσωματωμένο μικρόφωνο, προβολέας, φορητή λάμπα, πυξίδες, φακοί, κιάλια, δύο χημικές μάσκες προσώπου, φωτογραφίες τοπίων και χάρτες με σημεία θησαυρών και ανασκαφές, κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM και μνήμης, κυνηγετικά μαχαίρια, πιστόλι αερίου replica, 3 πολεμικά τυφέκια, επαναληπτική καραμπίνα και φυσίγγια, βιβλιάρια και κάρτες τραπεζών και 20.915 ευρώ.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αφορά στη διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα μας, μέσω νόθευσης των ταξιδιωτικών τους εγγράφων (διαβατηρίων).

Ειδικότερα, δύο συλληφθέντες αστυνομικοί, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους σε υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου, προέβαιναν, έναντι αμοιβής, στην παράνομη θεώρηση – νόθευση διαβατηρίων, θέτοντας, κατά περίπτωση, εικονικές σφραγίδες εισόδου – εξόδου στα διαβατήρια των αλλοδαπών, κυρίως Αλβανών.

Διαμεσολαβητές ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στους συλληφθέντες αστυνομικούς, ήταν 3 Αλβανοί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ομοίως συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συλληφθέντες αστυνομικοί – μόνο το τελευταίο έτος – πραγματοποίησαν περισσότερες από 150 παράνομες θεωρήσεις διαβατηρίων, εισπράττοντας για κάθε περίπτωση από 150 έως 250 ευρώ, ενώ οι 3 συνεργαζόμενοι αλλοδαποί εισέπρατταν 50 ευρώ για κάθε διαβατήριο.

Ο συνολικός αριθμός των παρανόμων θεωρήσεων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, ενώ το οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν 28 διαβατήρια, 20.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τραπέζης.

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε και τρίτη περίπτωση εγκληματικής δραστηριότητας που αφορά σε υποθέσεις διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων. Συμμετείχαν ο συλληφθείς, για την πρώτη εγκληματική οργάνωση, ανώτερος Αξιωματικός και οι δύο συλληφθέντες, για τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, αστυνομικοί.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, οι εμπλεκόμενοι προμηθεύονταν συστηματικά αφορολόγητα καπνικά προϊόντα, από κατάστημα αφορολόγητων ειδών της περιοχής και στη συνέχεια τα διέθεταν προς πώληση σε τιμή υψηλότερη από την τιμή αγοράς τους, αποκομίζοντας έτσι οικονομικό όφελος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα περίπου τριών μηνών προμηθεύτηκαν, σε 29 διαφορετικές περιπτώσεις, τουλάχιστον 428 κούτες τσιγάρων διαφόρων εταιρειών, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή τους. Για την υπόθεση αυτή κατασχέθηκε ποσότητα λαθραίων τσιγάρων και κινητά τηλέφωνα.

Για όλες τις παραπάνω υποθέσεις κατηγορούνται συνολικά 147 άτομα, εκ των οποίων 9 αστυνομικοί, ενώ στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην οικεία εισαγγελική Αρχή 14 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και οι τρεις αστυνομικοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα