Κολωνός: Οι δικηγόροι της 12χρονης απέναντι στην εισαγγελική πρόταση για τον Μίχο

Διαβάζεται σε 4'
Ο κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια
Ο κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Προτάσσοντας τους λόγους που δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί η εισαγγελική εισήγηση ως προς το σκέλος της αθώωσης του Ηλία Μίχου για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της μαστροπείας και της εμπορίας ανθρώπων, ολοκλήρωσαν τις αγορεύσεις τους οι τρεις πληρεξούσιοι δικηγόροι της 12χρονης.

Υπό τα συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι το πρωί της Παρασκευής βρέθηκαν έξω από τη δικαστική αίθουσα όπου συνεδριάζει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης από τον Κολωνό, οι τρεις συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας έθεσαν κεκλεισμένων των θυρών σε τακτικούς δικαστές και ενόρκους τα δικά τους νομικά επιχειρήματα για τους λόγους που δεν πρέπει να υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως «πελάτη» πακιστανικής καταγωγής, για τον οποίο έχει προταθεί η απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 19 Μαρτίου, οπότε και θα συνεχίζουν οι αγορεύσεις των υπολοίπων συνηγόρων.

«Στοίχημα» για το δικαστήριο είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η εκφώνηση της απόφασης το συντομότερο δυνατόν, καθώς τον επόμενο μήνα λήγει το ανώτατο όριο των 18 μηνών προσωρινής κράτησης για αρκετούς εκ των κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων και του Ηλία Μίχου.

Η πρόταση για τον Ηλία Μίχο

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελική εισήγηση, κατά πληροφορίες, ζητά να μην καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος για τις πράξεις:

  • του βιασμού κατ’ εξακολούθηση
  • της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και
  • της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας ανηλίκου κάτω των 15 ετών, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το κακούργημα του βιασμού η εισαγγελική τοποθέτηση έκανε λόγο για αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο υπήρξε απειλή ή σωματική βία ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα, ενώ ως προς την εμπορία ανθρώπων -κατά την εισαγγελέα- φαίνεται πως δεν προέκυψε ο προσπορισμός περιουσιακού οφέλους για τον κατηγορούμενο.

Τέλος, ως προς τη διακεκριμένη μαστροπεία, στην πρότασή της η εισαγγελέας φέρεται να ανέδειξε τους λόγους που θα πρέπει ο Ηλίας Μίχος να κηρυχθεί αθώος, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο ότι δεν εντοπίστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που να καταδεικνύουν πως εκείνος εξώθησε στην πορνεία την ανήλικη. Για το λόγο αυτό ζήτησε την καταδίκη του για το αδίκημα της διευκόλυνσης της ανήλικης να εκδίδεται, πράξη η οποία κατά την εισαγγελέα φαίνεται να αφορά στο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι η 12χρονη εκδιδόταν, χωρίς ο ίδιος να έχει προσωπικό κέρδος.

Ο κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια
Ο κατηγορούμενος Ηλίας Μίχος, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια EUROKINISSI

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εισαγγελική εισήγηση αναφέρει τέσσερα αδικήματα για τα οποία θα πρέπει να καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος. Πρόκειται για τρία κακουργήματα και ένα πλημμέλημα:

  • διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου κάτω των 12 ετών, για την οποία ο ισχύων νόμος προβλέπει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή,
  • διευκόλυνση του ανηλίκου να εκδίδεται, που αναφέρθηκε παραπάνω, και ορίζει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή,
  • διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου κάτω των 14 ετών, με την επιβαρυντική περίπτωση του προσώπου που το είχαν εμπιστευθεί για να επιβλέπει και να φυλάσσει το ανήλικο, αδίκημα το οποίο επισύρει κάθειρξη από 5 έως 15 έτη και χρηματική ποινή
  • και οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

Ως προς τα αδικήματα που προτάθηκε απαλλαγή -δίχως αυτό να σημαίνει ότι το δικαστήριο θα υιοθετήσει την παραπάνω εισήγηση- ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει για την εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή και για το βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών έως ισόβια κάθειρξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα