Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία από τη διασπορά σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Κορονοϊός: Έντονη ανησυχία από τη διασπορά σε μονάδες φροντίδας  ηλικιωμένων
Ηλικιωμένοι από το γηροκομείο μεταφέρονται σε νοσοκομεία αναφοράς Eurokinissi

Δραματικός ο απολογισμός των δύο πρώτων εβδομάδων του Οκτώβρη καθώς 78 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα και την ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται ώστε να μην εισχωρήσει ο κορονοϊός σε περιβάλλοντα με άτομα ευπαθών ομάδων, τελικά διαπιστώνεται ότι η διατήρηση του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων οδηγεί στο θάνατο πολλών συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας. Η μόλυνση ατόμων άνω των 65 ετών που διαμένουν σε γηροκομεία, προκαλεί σημαντική ανησυχία, καθώς από τους 78 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες 2 εβδομάδες του Οκτώβρη οι 68 ήταν ηλικιωμένοι.

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκαλεί στις δημοσιονομικές αρχές η εξάπλωση της επιδημίας σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και αν στις περισσότερες περιοχές διαπιστώνονται ελάχιστα κρούσματα. Για να θεωρηθεί ότι μια περιοχή σταδιακά απαλλάσσεται από τον ιό, θα πρέπει για ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα να μην εμφανίζει νέα κρούσματα. Κάτι το οποίο όμως δε συμβαίνει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χθες, διαπιστώθηκε πως 4 ηλικιωμένοι από την Μονάδα Φιλοξενίας “Αττική” στον Άγιο Παντελεήμονα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Αττικής. Συγκεκριμένα δύο στο «ΕΛΠΙΣ» και 2 στο «Λαϊκό». Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη Μονάδα αρχές του μήνα είχαν εντοπιστεί 47 κρούσματα θετικά στον κορονοϊό τα οποία πλέον έχουν φτάσει τους 52. Κάποια δε από αυτούς τους ασθενείς δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εντοπίστηκε θετικό κρούσμα covid-19 σε φιλοξενούμενη στη Μονάδα.

Επίσης σε καραντίνα μπαίνει από το βράδυ της Τετάρτης (14/10) το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στα Ιωάννινα, στο οποίο εντοπίστηκαν συνολικά 7 κρούσματα κορονοϊού.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από την αρχή του οκτώβρη μέχρι χθες είχαν μολυνθεί 653 άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω εκ των οποίων ο ένας στους 10 κατέληξε.

Όσον αφορά στη διασπορά, αξίζει να αναφερθεί ότι χθες από τα 400 εγχώρια κρούσματα, τα 201 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, 38 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 29 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές. Συνολικά 33 περιοχές φαίνεται να αποτελούν εστία εκκόλαψης του κορονοϊού.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή διάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ζήτημα των γηροκομείων, ενώ με βάση τα στοιχεία που ανέλυσε, δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή στο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα