Κορονοϊός: Επιστρέφουν Τσιόδρας – Χαρδαλιάς στην ενημέρωση δύο φορές την εβδομάδα

Κορονοϊός: Επιστρέφουν Τσιόδρας – Χαρδαλιάς στην ενημέρωση δύο φορές την εβδομάδα
Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς -

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού οδήγησε στην επαναφορά της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά.

Επιστρέφει η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 18.00 το απόγευμα. Όταν ο κ. Τσιόδρας θα λείπει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Θυμίζουμε πως η ανησυχία έχει προκληθεί από τη συνολική αποτίμηση του Αυγούστου, ενώ την Κυριακή σημειώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων.

Τα στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας για το μήνα που διανύουμε δείχνουν σχεδόν διπλασιασμό νέων μολύνσεων μέσα σε 23 μέρες, με τα ορφανά κρούσματα να φτάνουν τα 1880 και τα νέα κρούσματα σε παιδιά στα 229 (αύξηση 83% από το τέλος Ιουλίου).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την αρχή της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος Ιουλίου, είχαν νοσήσει 276 παιδιά (ηλικίας μέχρι 17 ετών). Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 23/8 τα παιδιά που έχουν νοσήσει είναι 505. Δηλαδή 229 παιδιά περισσότερα, κι αυτό σε περίοδο διακοπών.

Από κει και πέρα, διαπιστώνεται σημαντική διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα, με πρωταγωνίστρια την Αττική, όπου πλέον επιστρέφουν και όλοι οι αδειούχοι. Μάλιστα χθες εντοπίστηκαν 100 νέα ορφανά κρούσματα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις καταγραφές στην 11η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό που αφορά στο διάστημα 5 έως 20 Αυγούστου, παρατηρείται και στην Ελλάδα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη επιδείνωση στο μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που πλέον διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 219 κρούσματα ανά ημέρα, από 91 στην προηγούμενη έκθεση.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με την πρώτη φάση της πανδημίας, ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερος, από 48,6 έτη το μήνα Μάρτιο σε 36,2 έτη τον μήνα Αύγουστο.

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και είναι πλέον μεγαλύτερο έως 10 φορές σε σύγκριση με την άνοιξη του 2020. Μεσοσταθμικά μέχρι σήμερα τον Αύγουστο διενεργούνται 13.910 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενο μήνα, κάτι που σχετίζεται και με αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια, ποσοστό 10%-15% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα. αν και έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες συρροές σε συγκεκριμένες περιοχές, για τις οποίες λήφθηκαν πρόσφατα περιοριστικά μέτρα. Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκε σε 23 ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων υπερδιπλασιάστηκε σε 2,4.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version