Κορονοϊός: Υποχώρηση του ιικού φορτίου στην Αττική δείχνουν τα λύματα

Κορονοϊός: Υποχώρηση του ιικού φορτίου στην Αττική δείχνουν τα λύματα
Στιγμιότυπα από την παραλία του Φλοίσβου εν μέσω lockdown eurokinissi

Παρά την ύφεση του ιικού φορτίου, η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη στην Αττική και θα χρειαστεί παράταση του lockdown, τονίζει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό καταγράφεται μια πτωτική τάση του ιικού φορτίου στην Αττική. Η ανάλυση των λυμάτων από τους επιστήμονες του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει πως ο επιπολασμός του κορονοϊού στην κοινότητα έπεσε κάτω από το 3%.

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης εξηγεί, μιλώντας στο euronews:

«Το τελευταίο εξαήμερο εμφανίζεται μια μικρή μείωση της τάξης του 10% στα λύματα. Ωστόσο θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εβδομάδα για να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα. Η ανάλυση του ιικού φορτίου αυτήν την εβδομάδα δείχνει ένα επιπολασμό που κυμαίνεται από 2,5-3%. Η ανάλυση δείχνει πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί κι αυτήν την εβδομάδα και ελπίζουμε πως μετά από 15 ημέρες από την λήψη των μέτρων θα έχουμε μια σταδιακή ύφεση των κρουσμάτων».

Η κατάσταση πάντως είναι ακόμη δύσκολη στην Αττική και ο καθηγητής εκτιμά πως θα χρειαστεί παράταση του lockdown.

«Η εκτίμηση μου είναι πως θα χρειαστεί σίγουρα παράταση των μέτρων τουλάχιστον για μια εβδομάδα ή 15 ημέρες για να υπάρξει ουσιαστική αποδέσμευση από τα μέτρα», τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα