Κορονοϊός: “Καμπάνα” 10.000 ευρώ σε οίκο ευγηρίας στον Κορυδαλλό

Κορονοϊός: “Καμπάνα” 10.000 ευρώ σε οίκο ευγηρίας στον Κορυδαλλό
Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Βαρύ πρόστιμο σε οίκο ευγηρίας στον Κορυδαλλό για μη τήρηση των κανόνων προστασίας. Σε εξέλιξη έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στα γηροκομεία.

Σαρωτικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα, μετά τις ανακοινώσεις της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, για τα πρωτόκολλα αυξημένης προστασίας των ηλικιωμένων σε δομές φιλοξενίας τους και την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, και αυξημένες ποινές για τους παραβάτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Δευτέρα (31/08) στις 18.30, κλιμάκιο ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), σε εκτέλεση σχετικής εντολής ελέγχου του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, μετέβη σε οίκο ευγηρίας που βρίσκεται στον Κορυδαλλό, όπου κατά τον έλεγχο διαπίστωσε τα κάτωθι:

– Μη επίδειξη αρχείου καθημερινής θερμομέτρησης προσωπικού.

– Μη ύπαρξη αλκοολικού διαλύματος στην είσοδο του οίκου ευγηρίας.

Στον οίκο ευγηρίας επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο συνολικού, ύψους 10.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η δυναμικότητα του εν λόγω οίκου ευγηρίας υπερβαίνει τους 40 ωφελούμενους. Οι έλεγχοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων διεξάγονται καθημερινά από μικτά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της ΕΑΔ, αλλά και κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ, υπό το συντονισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή.

«Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων είναι ήδη εντατικοί σε όλη τη χώρα. Για τη διενέργειά τους αξιοποιούμε τη συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, που διαθέτει η πολιτεία. Πρέπει οι υπεύθυνοι των δομών να καταλάβουν ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Ως υπουργείο Εργασίας, είμαστε αποφασισμένοι αυτό να το διασφαλίσουμε», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας

Το σχέδιο που ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου αναπτύσσεται σε τρεις άξονες, ως εξής:

1. Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων

Αυτός ο άξονας περιλαμβάνει:

Αυστηρές προϋποθέσεις για νέες εισαγωγές

Δημιουργία ομάδων προσωπικού με συγκεκριμένη ανάθεση ατόμων

Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά στο δωμάτιό τους εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις στην τραπεζαρία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και για άλλες ασθένειες

Σύσταση το προσωπικό να μην εργάζεται σε άλλες μονάδες ή καταστήματα υγεινομικού ενδιαφέροντος

Ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος

Υποχρεωτικός έλεγχος όλου του προσωπικού

Αντικατάσταση του προσωπικού σε περίπτωση πολλάπλών κρουσμάτων, από ειδικές λίστες που έχουν καταρτιστεί, είτε από ομάδες παρέμβασης

Καθημερινό ειδικό ερωτηματολόγιο για τους εργαζόμενους

Καθημερινή θερμομέτρηση

Δειγματοληπτικό τεστ κορονοϊού

Υποχρεωτικό τεστ για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδεια

Σύνταξη κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς προσωπικού εντός και εκτός δομής

Τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες και η χρήση προστατευτικών μέτρων

Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για εργαζομένους

Μέτρα ατομικής προστασίας, με τα μέσα (μάσκες και γάντια) να καλύπτονται από τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης σε όλες τις δομές, δηλαδή σε περισσότερα από 20.000 άτομα

2. Εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης

Έλεγχοι για την τήρηση των οδηγιών από τα όργανατης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του ΕΟΔΥ, της ΓΓ Προστασίας του Πολίτη των περιφερειών και κεντρικό συντονισμό από το υπουργείο Εργασίας.

Αύξηση των προστίμων

3. Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων

Υπάρχει πλάνο αυξημένων ελέγχων με μεθοδολογία που προτεραιοποιεί μονάδες υψηλού κινδύνου και θα προσαρμόζεται καθημερινά.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα