Κουφοντίνας: Ανοιχτή επιστολή γιατρών και δικηγόρων στη Σακελλαροπούλου

Κουφοντίνας: Ανοιχτή επιστολή γιατρών και δικηγόρων στη Σακελλαροπούλου
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγαίνει από τις φυλακές Κορυδαλλού με νεα 48ωρη άδεια την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018. Είναι η τρίτη κατά σειρά άδεια που παίρνει. Τον Δημήτρη Κουφοντίνα συνόδευαν ο γιος του Έκτορας και η σύντροφός του Αγγελική Σωτηροπούλου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Γιατροί, νομικοί και καθηγητές πανεπιστημίων υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την οποία τής ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Με ανοικτή επιστολή τους γιατροί, νομικοί και καθηγητές πανεπιστημίων απευθύνουν έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εφαρμογή του νόμου από την κυβέρνηση, σε οτι αφορά τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπενθυμίζεται πως ο καταδικασμένος ως μέλος της 17 Νοέμβρη πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ κι έναν μήνα διεκδικώντας τη μεταγωγή του, όπως ορίζει ο νόμος, στις φυλακές Κορυδαλλού απο τις φυλακές Δομοκού.

Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες απευθύνουν έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει “προκειμένου να αποτραπεί μια εξέλιξη που, αυτή την στιγμή, φαίνεται αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη” και κάνουν λόγο για εκδικητική και τιμωρητική μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης ένας εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής που υπογράφει την επιστολή, σε ανάρτησή του επισημαίνει οτι “δεν είμαστε πολύ μακριά από το χρονικό σημείο που η Ελληνική Δημοκρατία θα αλλάξει κεφάλαιο στα σχετικά βιβλία και θα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις χώρες στις οποίες πεθαίνουν απεργοί πείνας” και συμπληρώνει πως “ο θάνατος απεργού πείνας θα είναι ανεξίτηλο στίγμα για τη δημοκρατία”.

Όλο το κείμενο της επιστολής προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ε Κ Κ Λ Η Σ Η

Προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

Κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2021

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, με την πεποίθηση ότι η ευαισθησία και η ακεραιότητά σας ως πολιτειακής λειτουργού δεν θα σας επιτρέψουν να μείνετε αδιάφορη μπροστά στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός ανθρώπου που εξωθείται στα άκρα όρια της ζωής, με κίνδυνο τον θάνατο ή την βαριά βλάβη, ενώ το μόνο που ζητά είναι να ισχύσει το Κράτος Δικαίου και να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς να αξιώνει οτιδήποτε παραπάνω για τον εαυτό του.

Αν ο νόμος αυτός, ένας νόμος φωτογραφικός (που προαναγγέλθηκε, μάλιστα, ως νόμος για την δική του περίπτωση), ερχόταν στα χέρια σας, με την ιδιότητά σας ως δικαστή θα τον κηρύσσατε αντισυνταγματικό.

Αν ερχόταν στα χέρια σας μια διοικητική πράξη δυσμενούς μεταχείρισης, παρά τον νόμο, από μονοπρόσωπο όργανο της Διοίκησης, που ακύρωνε απόφαση πολυπρόσωπου οργάνου, αρμόδιου κατά το νόμο να αποφασίζει, θα την κρίνατε άκυρη.

Αν έφθανε στα χέρια σας έγγραφο της Διοίκησης που βεβαιώνει ψευδώς γεγονός που δεν συνέβη και δεν θα μπορούσε να συμβεί (τη μεταγωγή κρατουμένου,μέσα σε μία ώρα, από τον Βόλο στον Κορυδαλλό και στη συνέχεια στο Δομοκό), θα θεωρούσατε ότι συνιστά απάτη του διαδικτύου.

Τι θα σκεφτόσασταν, ως δικαστής, αν στελέχη της Διοίκησης δήλωναν έπειτα από αυτά ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος «ζητά προνόμια» και ότι «δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα βγει σύντομα από τη φυλακή» (δήλωση κας Σοφίας Νικολάου, Γεν. Γρ. Αντεγκληματικής Πολιτικής), δήλωση που παραπέμπει είτε σε σκοπούμενη επέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο είτε σε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για να μην εφαρμόσει το υφιστάμενο;

Ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας, όντας αποδέκτης των προαναφερθέντων, και στόχος, επιπλέον, μια πολεμικής ρητορικής, προερχόμενης ανεπίτρεπτα από αξιωματούχους της Πολιτείας («δολοφόνος», «σίριαλ κίλερ», «πολυδολοφόνος» που «ζητά προνόμια» κ.ο.κ). Η πολεμική αυτή δεν αφορά την διαγωγή του μέσα στη φυλακή (που επί 19 χρόνια ήταν άμεμπτη), ούτε κρίση της Δικαιοσύνης ότι ο ίδιος είναι επικίνδυνος για την κοινωνία. Η πολεμική αυτή οργανώνεται σε βάρος του, διότι η ποινή που του επιμέτρησε η Δικαιοσύνη πριν από 18 χρόνια δεν ικανοποιεί στελέχη της δημόσιας ζωής. Γι’ αυτό και η πολιτική εξουσία επιχειρεί να την επιβαρύνει: αφενός με σκληρή τροποποίηση βασικών διατάξεων του σωφρονιστικού δίκαιου, προκειμένου να επιδεινωθούν οι συνθήκες της κράτησής του και οι όροι έκτισης της ποινής του·αφετέρου, με σκληρή διακριτική μεταχείριση (εν προκειμένω με απόφαση μεταγωγής πάρα τον νόμο και μάλιστα σε μία φυλακή με υπερπληθυσμό) (ιδτ. επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, 20/1/2021).

Ήδη, στο πλαίσιο που προαναφέρουμε, η υπόθεση της άδειας του Δ. Κουφοντίνα, όσο και η μεταφορά του στις αγροτικές φυλακές, δέχθηκαν έντονη και συστηματική πολεμική από Μέσα, αλλά και από πολιτικά πρόσωπα που, με δημόσιες δηλώσεις ζητούσαν διακοπή της άδειας και εκδίωξή του από τις αγροτικές φυλακές. Ως αποτέλεσμα, η άδεια διακόπηκε, με αβάσιμες αιτιολογίες, από τον Ιούλιο του 2019.

Εξάλλου, με τον φωτογραφικό ν. 4760/20, που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, τροποποιήθηκαν μετά από 21 χρόνια, οι σχετικές διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα που αφορούν την πρόσβαση των κρατουμένων στην άδεια, προκειμένου να αποκλειστεί ο συγκεκριμένος κρατούμενοςαπό αυτήν, όπως είχε προαναγγελθεί.

Επιπλέον, τροποποιήθηκε επί το αυστηρότερο η διάταξη του ν. 4256/2015 για τις αγροτικές φυλακές, ώστε να απαγορεύεται η μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές, αλλά και η παραμονή σε αυτές, κρατούμενων που καταδικάστηκαν για «εγκλήματα τρομοκρατίας». Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην ολομέλεια, έγινε και πάλι ρητή αναφορά ονομαστικά στον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Στις 23/12/2020, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη αιφνίδια από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου στις φυλακές Δομοκού, αντί για αυτές του Κορυδαλλού, όπως έπρεπε βάσει του ν. 4760/2020. Αυτός που επί συναπτά έτη αντιμετώπισε συνθήκες κράτησης με υψηλή αντιληπτική αποστέρηση, τοποθετήθηκε σε κελί λίγων τετραγωνικών μέτρων. Με δύο ακόμη κρατούμενους, σε συνθήκες ασφυκτικής στενότητας, παρέμενε έγκλειστος επί 15 ώρες την ημέρα, χωρίς προσωπικό χώρο ή χρόνο, ούτε δυνατότητα για άλλη προσωπική ασχολία (μελέτη, γράψιμο κλπ).

Στο αίτημα να του χορηγηθούν αντίγραφα της απόφασης μεταγωγής, η αρμόδια Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής απάντησε ότι δεν μπορεί να το ικανοποιήσει, προσθέτοντας ότι, με απόφαση της ΚΕΜ, ο κρατούμενος μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού (!) και ότι, στη συνέχεια, με δική της απόφαση, μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού «για λόγους δημόσιας τάξης και … για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού».

Η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα αντίκειται στο νόμο, είναι εκδικητική και τιμωρητική. Εξαιτίας της, ο κρατούμενος οδηγήθηκε στην απονενοημένη επιλογή της απεργίας πείνας, με αίτημα να μεταφερθεί στο υπόγειοκελί του Κορυδαλλού, όπου είχε εκτίσει τα 16 προηγούμενα χρόνια της ποινής του, καθώς και να σταματήσει η σε βάρος του διακριτική μεταχείριση.

Στην υπόθεση παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας από την Διοίκηση και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να τοποθετηθούν πάνω στα συγκεκριμένα ερωτήματα που ετίθεντο.

Ο κρατούμενος απεργός πείνας βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας στο Νοσοκομείο Λαμίας, αρνούμενος να λάβει οτιδήποτεεκτός από νερό, αρνούμενος να δεχθείοποιαδήποτε ιατρική ενέργεια, και σε κατάσταση μέγιστης πλέον αδυναμίας. Οι γιατροί επισημαίνουν πιεστικά ότι, από στιγμή σε στιγμή, κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικές βλάβες, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική παράλυση.

Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει διανοουμένους, καλλιτέχνες, γιατρούς, νομικούς και δημοσιογράφους. Οι πρωτοβουλίες όχι μόνο από άτομα αλλά από φορείς και οργανώσεις, τόσο στην Ελλάδαόσο και στον κόσμο διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης. Οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο μετάγοντας τον κρατούμενο στην πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού που κατασκευάστηκε ειδικά για τους κρατούμενους της 17Ν, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος.

Κατόπιν τούτων,

Όσες και όσοι υπογράφουμε, απευθυνόμαστε στην ευαισθησία και την ακεραιότητά σας, ως έσχατη δυνατότητα μιας παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπεί μια εξέλιξη που, αυτή την στιγμή, φαίνεται αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη. Καταθέτουμε την αγωνία μας, πιστεύοντας ότι δεν θα επιτρέψετε να αποκτήσει η Δημοκρατία μας τον τίτλο πολιτείας που οδήγησε στον ηθικό ή βιολογικό θάνατο έναν κρατούμενο απεργό πείνας.

Υπογραφές

Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας

Θεόδωρος Ζδούκος, γιατρός

Θανάσης Καμπαγιάννης, νομικός

Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Χριστίνα Κυδώνα, γιατρός

Κώστας Παπαδάκης, νομικός

Ελένη Πορτάλιου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ

Άλκης Ρήγος, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Μάκης Σπαθής, ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης ΕΜΠ

Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος απεργού πείνας

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα