Μητσοτάκης: Από 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε νοσοκομεία

Μητσοτάκης: Από 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε νοσοκομεία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού ιδίως των ηλικιωμένων κατά του κορονοϊού και ζήτησε προσοχή τις γιορτές, λέγοντας: “Θα έρθουν άλλα Χριστούγεννα και άλλες Πρωτοχρονιές”

Σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού προήδρευσε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση στον εμβολιασμι. Θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι πολίτες άνω των 65.

Ποιοι θα είναι οι δύο πρώτοι Έλληνες πολίτες που θα εμβολιαστούν

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπολογίζεται πως σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι πολίτες που θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησεένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί. Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική. Τόνισε ότι τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες λίγο-πολύ την ίδια μέρα, κάθε παρτίδα θα φτάνει την ίδια μέρα, και μετά προφανώς η ευθύνη μεταπίπτει στις χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη εθνική στρατηγική εμβολιασμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ιδίως πόσο σημαντική είναι η διαδικασία εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων, που αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων.

“Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία.”

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί όροι ασφαλούς μεταφοράς, χώροι σωστής  αποθηκεύσεις, τρόποι βέβαια γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε κάθε γωνιά της χώρας και τόνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουν όλοι: Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, Ένοπλες Δυνάμεις. Πολιτική Προστασία, Αστυνομία.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο και θα λειτουργεί εφεξής ομάδα από τα Υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα αναλάβει το περίπλοκο εγχείρημα της διαδικασίας του εμβολιασμού.

“Όλοι μαζί είμαστε μία γροθιά, είμαστε μία ομάδα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτή τη διαδικασία. Η χώρα δεν έχει ποτέ στο παρελθόν υλοποιήσει ένα αντίστοιχο τέτοιο σχέδιο, οι τελευταίες μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού είχαν γίνει με τελείως διαφορετικά δεδομένα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ανέφερε επισης ότι η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνει από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξει με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη της στην επιστήμη.

“Θα έρθουν άλλα Χριστούγεννα, θα έρθουν άλλες Πρωτοχρονιές”

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού.

“Η προφύλαξη και η θωράκιση δεν είναι ξεχωριστές φάσεις, είναι δύο παράλληλες διαδικασίες και τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούν να αρθούν μόνο όταν παγιωθεί πια η πτωτική τάση της πανδημίας και θα χρειαστεί να κρατήσουμε ακόμα για καιρό περιορισμένες τις κοινωνικές μας επαφές, η κοινωνία θα τείνει με το ένα της χέρι στο εμβόλιο και με το άλλο θα συνεχίσει να σηκώνει τη μάσκα στο πρόσωπο” είπε ο πρωθυπουργός και εν όψει των γιορτών επανέλαβε ακόμα μία φορά, την έκκληση του, σε όλους να είναι δίπλα προσεκτικοί, να περιορίσουν στο απολύτως ελάχιστο τις επαφές τους.

“Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, αυτή τη φορά, θα έρθουν άλλα Χριστούγεννα, θα έρθουν άλλες Πρωτοχρονιές, που θα μπορούμε να γιορτάσουμε έτσι όπως γιορτάζαμε πάντα. Αυτά τα Χριστούγεννα και αυτή η Πρωτοχρονιά θα είναι και πρέπει να είναι διαφορετική και είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης και θα κάνουν αυτό το οποίο είναι σωστό. Σωστό για τους ίδιους, σωστό για τη χώρα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Επισήμανε δε πως όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός θα γραφτεί ο επίλογος αυτής της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας και ο πρόλογος μιας νέας εποχής ασφάλειας και ευημερίας, που θα φέρει περισσότερη ελευθερία.

“Το εμβόλιο δεν μας απελευθερώνει μόνο από το ζυγό της υγειονομικής απειλής, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διαβατήριο ανάκτησης των μικρών και μεγάλων ελευθεριών μας, που γνώρισαν προσωρινούς πλην όμως αναγκαίους περιορισμούς”, κατέληξε.

Τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα