Ναυάγιο στη Λέσβο: Ολονύχτιο θρίλερ για τους 12 αγνοούμενους – Τι λέει ο διασωθείς

Διαβάζεται σε 3'
Ναυάγιο στη Λέσβο: Ολονύχτιο θρίλερ για τους 12 αγνοούμενους – Τι λέει ο διασωθείς
Μεταφορά της σορού του ναυαγίου στη Λέσβο EUROKINISSI

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους ναυτικούς του ναυαγίου που σημειώθηκε στη Λέσβο. Οι πρώτες δηλώσεις του μοναδικού -μέχρι στιγμής- διασωθέντα.

Συνεχίζονται οι έρευνες του λιμενικού -παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και το σκοτάδι- για τον εντοπισμό των 12 ναυτικών, η τύχη των οποίων αγνοείται μετά τη βύθιση του φορτηγού πλοίου στο οποίο επέβαιναν, ανοιχτά της Λέσβου.

Μέχρι στιγμής, έχει εντοπιστεί νεκρός ένας εκ των 14 μελών του πληρώματος που επέβαιναν στο πλοίο, ενώ νωρίς το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκε ο μοναδικός μέχρι στιγμής επιζών.

Πρόκειται για έναν Αιγύπτιο ο οποίος εντοπίστηκε από ελικόπτερο πάνω σε ένα βαρέλι και παρά το ότι είχε τραύματα στο κεφάλι, είναι καλά στην υγεία του. Άλλοι 10 Αιγύπτιοι, ένας Ινδός και δύο Σύροι αγνοούνται.

“Είδα κι άλλους να πηδούν στο νερό”

Ο Αιγύπτιος μηχανικός, ο μοναδικός διασωθείς μέχρι στιγμής από το ναυάγιο, κατάφερε να βγει ζωντανός μετά από 4 ώρες που πάλευε με τα μανιασμένα κύματα και όπως δήλωσε, από το προηγούμενο βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά.

“Από χθες το βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες και ότι είχαμε στο πλοίο να τα βγάλουμε. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε. Άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση και τότε πήδηξα στη θάλασσα. Τότε είδα άλλα 4 με 5 άτομα να πηδούν και εκείνοι στο νερό. Από εκεί και πέρα δεν τους ξαναείδα”, δήλωσε στο Mega.

Το χρονικό της βύθισης

Το raptor μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, με 14 τα μέλη πληρώματος από Συρία, Αίγυπτο και Ινδία.

Στις 03:06 τα ξημερώματα 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 04:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. 07 και 11 πρώτα λεπτά, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.

Μία ώρα μετά, στις 08:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται από τα ραντάρ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν το ναυάγιο στη σφοδρή θαλασσοταραχή, η οποία προκάλεσε μετατόπιση φορτίου, με αποτέλεσμα να μπουν νερά στα αμπάρια. Η βύθιση του πλοίου ήταν θέμα χρόνου.

Από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό των αγνοούμενων ναυτικών ελικόπτερα, 9 παραπλέοντα πλοία, πλοία του Λιμενικού αλλά και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Όσο περνούν οι ώρες η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων κορυφώνεται, ενώ μέχρι στιγμής το μόνο που έχει εντοπιστεί είναι πνευστή σχεδία και σωσίβια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα