Οργή στον Παλαμά: “Θα πετάξουμε τα νεκρά ζώα μπροστά στη Βουλή”

Οργή στον Παλαμά: “Θα πετάξουμε τα νεκρά ζώα μπροστά στη Βουλή”
Νεκρά ζώα στον Δήμο Παλαμά INTIME NEWS

Κίνδυνος υγειονομικής "βόμβας" στη Θεσσαλία. Κτηνοτρόφοι του Παλαμά ξεσπούν, μιλώντας στο NEWS 24/7, για την πρωτοφανή απουσία της Πολιτείας στις πληγείσες περιοχές.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τον Παλαμά Καρδίτσας καθώς αποκαλύπτεται καθημερινά το μέγεθος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Η επόμενη ημέρα από τις πλημμύρες δείχνει το τι περιμένει τους κατοίκους της περιοχής από εδώ και πέρα, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους να έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, με το μέλλον τους να μοιάζει δυσοίωνο.

Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία αποκαλύπτουν μια πολύπλευρη τραγωδία και έναν τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο για ολόκληρο το γεωγραφικό διαμέρισμα.

Η περιοχή κινδυνεύει από μια υγειονομική “βόμβα”, καθώς τα νεκρά ζώα στις γειτονιές και τα μαντριά των κτηνοτρόφων αποτελούν πηγή ανησυχίας για πιθανή εξάπλωση ασθενειών.

Νεκρά ζώα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία Elpida Kafantari / SOOC

Οι κάτοικοι του Παλαμά, αν και απελπισμένοι, προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση μόνοι τους. Οι ίδιοι, ωστόσο, εκφράζουν την οργή, την αγωνία και την απελπισία τους, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια από την Πολιτεία και επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων τους.

Η δυσοσμία στην κωμόπολη των 6.000 κατοίκων είναι ανυπόφορη, καθώς πέρα από τα σαπισμένα αντικείμενα και τα σκουπίδια στους δρόμους, αμέτρητα είναι και τα νεκρά ζώα.

Το θέαμα με τα “βουνά” των πτωμάτων είναι σοκαριστικό.

Νεκρά ζώα στον Δήμο Παλαμά Eurokinissi

Σημειώνεται ότι στην περιοχή δεν υπάρχει νερό ούτε για τη στοιχειώδη καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή.

Άλλωστε, η ΔΕΥΑ ΠΑΛΑΜΑ ενημέρωσε την Τρίτη (12/9) τους δημότες του Δήμου Παλαμά, οι οποίοι ακόμη υδροδοτούνται από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, για προληπτικούς λόγους να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση, πάρα μόνο για οικιακή χρήση, διότι “δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ποιότητάς του”.

Στο μεταξύ, στις πληγείσες περιοχές έχει μεταβεί ήδη από το βράδυ της Δευτέρας (11/9) ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να συνδράμει στη διαδικασία απολύμανσης.

Μάλιστα, αναμένεται να εγκατασταθούν πέντε σταθμοί απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα δύναται επίσης να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

Οι συνθήκες στον Παλαμά Καρδίτσας γίνονται όλο και πιο απελπιστικές, καθώς η πλημμύρα έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρά ζώα και έναν τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο.

Κουφάρια ζώων επιπλέουν στα πλημμυρισμένα εδάφη, προκαλώντας τεράστια ανησυχία.

Νεκρά ζώα στον Δήμο Παλαμά Eurokinissi

Παρά τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία, πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι, με τα γυμνά τους χέρια, μακριά από τις στάνες και τα σπίτια τους τα νεκρά ζώα.

Πρόκειται για μια πράξη απελπισίας των κτηνοτρόφων, μιας και η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει εδώ και 7 μέρες να απομακρύνει τα πτώματα και να προχωρήσει στην καύση τους, όπως ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Τρεις κτηνοτρόφοι του Παλαμά, μιλώντας στο NEWS 24/7, ξεσπούν για την πρωτοφανή έλλειψη κυβερνητικής μέριμνας, κατηγορώντας την Πολιτεία για απίστευτη ανοργανωσιά, αλλά και αδιαφορία για την υγεία και τις ζωές των πλημμυροπαθών.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον φόβο εξάπλωσης νόσων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί τόσο στον Παλαμά, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Ο κ. Γιώργος, 46 ετών, εκφράζει την οργή του για όσα βιώνουν οι κάτοικοι του Παλαμά εδώ και μια εβδομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Δεν αντέχουμε άλλο. Είμαστε μόνοι και παρατημένοι απ’ το κράτος. Η Θεσσαλία έχει πεθάνει, έχει τελειώσει. Δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε να κοιμηθούμε μια βδομάδα. Δεν έχουμε νερό. Δεν έχουμε κάνει μπάνιο μέρες ολόκληρες. Θα αρρωστήσουμε και εμείς και τα παιδιά μας. Οι άνθρωποι αυτής της κυβέρνησης θα είναι υπεύθυνοι για ο,τι πάθουμε… Ζητάμε να κινητοποιηθούν όλα τα μέσα, για να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Κλαίμε όλη μέρα. Είμαστε να φουντάρουμε. Τελειώσαμε. Είμαστε στο έλεος του Θεού. Δεν υπάρχει χώρα, δεν υπάρχει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση σε ευρωπαϊκό κράτος!”

Ένας ακόμη κάτοικος του Παλαμά, ο Σάκης, 30 ετών, εκφράζει την αγωνιά του για το τι θα απογίνουν τα ζώα του, τα οποία σώθηκαν από την πλημμύρα, αλλά τώρα κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της υγειονομικής κατάστασης:

“Εγώ ήμουν απ’ τους τυχερούς, μέσα στην ατυχία μας. Απ’ τα 350 πρόβατα που έχω, πνίγηκαν περίπου 20. Υπάρχουν άλλοι κτηνοτρόφοι που τους πνίγηκαν 400 και 500 πρόβατα. Δεν έχουμε καμία βοήθεια. Φοβάμαι μην πεθάνουν και τα υπόλοιπα ζώα από αρρώστιες. Εμείς οι αγρότες βοηθάμε τους γείτονες και τους συγχωριανούς μας. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε ό,τι μπορούμε απ’ την περιουσία μας. Η κυβέρνηση μας έχει αφήσει να πνιγούμε. Έχουν πεθάνει πάνω από 40.000 ζώα σε όλη την περιοχή που καταστράφηκε από τις βροχές και τις πλημμύρες. Μας έταξαν έργα και δείτε πώς γίναμε. Φάγανε τα κονδύλια και μας διέλυσαν τη ζωή.”

Την ίδια ώρα, ο κ. Ευάγγελος, 54 ετών, αγρότης και κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, δηλώνει στο NEWS 24/7 ότι η οργή του για τις τραγικές εικόνες των νεκρών ζώων στον Παλαμά είναι τέτοια που τον κάνει να είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας:

“Θα πεθάνουμε από τις αρρώστιες. Όλος ο Παλαμάς και τα γύρω χωριά είναι γεμάτα νεκρά πρόβατα, αγελάδες και γουρούνια. Είναι σαν να ζούμε μέσα σε νεκροταφείο ζώων. Αν δεν έρθουν μέσα σε 24 ώρες να απομακρύνουν απ’ τα χωριά όλα τα πτώματα, θα μαζέψω όλους τους κτηνοτρόφους, θα πάρουμε τα κουφάρια σε καρότσες και θα τα πετάξουμε μπροστά απ’ τη Βουλή, για να δουν οι υπουργοί πώς είναι να περπατάς δίπλα σε 100 και 200 νεκρά πρόβατα. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε πλέον, αφού η κυβέρνηση δεν ακούει τις φωνές μας και αδιαφορεί για την υγεία μας, για τις περιουσίες και τις ζωές μας.”

Θεσσαλία: Έτσι πνίγηκε ο κάμπος – Τι έγινε με τα φράγματα και το 112

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα