Ρέτσος για νησιά με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού: “Κινδυνεύει η τουριστική σεζόν”

Ρέτσος για νησιά με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού: “Κινδυνεύει η τουριστική σεζόν”
Τουρίστες με μάσκες στη Μύκονο ⓒ 2021 Thanassis Stavrakis/Associated Press

Εάν δεν αυξηθεί η συμμετοχή στους εμβολιασμούς στα νησιά, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, πέραν των συνεπειών της πανδημίας, να είναι αρνητική η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

“Έτοιμος είναι ο κόσμος του τουρισμού να υποδεχτεί με ασφάλεια τους επισκέπτες που θα έλθουν στην Ελλάδα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

“Το 2021 είναι ακόμα μια χρονιά πολύ μεγάλων προκλήσεων για τον ελληνικό τουρισμό. Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία του Παγκόσμιου και φυσικά του ελληνικού τουρισμού. Πέρυσι λειτουργήσαμε με προσοχή. Αυστηρά πρωτόκολλα και υψηλό επαγγελματισμό από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τομέα. Ήταν μια προσπάθεια με μεγάλη αξία, μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης. Ένα τεράστιο κεφάλαιο γνώσης, σοβαρότητας, ωριμότητας, προστέθηκε στη μεγάλη υπεραξία του ελληνικού τουρισμού”, δήλωσε αρχικά ο κ. Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι ο φετινός στόχος των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι να λειτουργήσουν με ασφάλεια προστατεύοντας το “brand” της χώρας.

Υπογραμμίζοντας ότι ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει και την παρούσα δύσκολη συγκυρία, ο κ. Ρέτσος προσέθεσε ότι η εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα, πηγαίνει παράλληλα με την εξέλιξη των δεδομένων της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι κάθε πρόβλεψη για τουριστικά μεγέθη είναι παρακινδυνευμένη.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χαμηλή συμμετοχή στους εμβολιασμούς σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως η Ζάκυνθος η Κεφαλονιά και η Λέσβος κι αν αυτό θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την τουριστική κίνηση, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού γνωρίζουν πολύ καλά ότι το συντριπτικό ποσοστό του ΑΕΠ στα νησιά προέρχεται από τον τουρισμό, στο Ιόνιο άνω του 75% στο Νότιο Αιγαίο φτάνει το 95%, και αντιλαμβάνονται ότι για να αρχίσουμε να έχουμε τουριστικές ροές πρέπει να μπει η Ελλάδα στο «πράσινο χρώμα» του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την πτώση των κρουσμάτων.

«Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα, που θα δοθεί η δυνατότητα, θα αυξηθεί η συμμετοχή στους εμβολιασμούς. Εάν αυτό δεν γίνει, υπάρχει κίνδυνος, πέραν των συνεπειών της πανδημίας, να είναι αρνητική η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν. Η δική μου πεποίθηση είναι ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα για το εμβόλιο θα το κάνουν σε μεγάλο ποσοστό. Μένει να το δούμε αυτό το επόμενο διάστημα”, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ρέτσος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα