Σε ύφεση η φωτιά στο Λασίθι – Πάνω από 2.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Διαβάζεται σε 3'
Πυρκαγιά
Φωτιά. Εικόνα αρχείου ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Λασίθι της Κρήτης, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν σε επιφυλακή.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου (6/4) σε δασική έκταση στο Λασίθι της Κρήτης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο ενώ οι δυνάμεις που επιχειρούν αντιμετωπίζουν μόνο τους διάσπαρτους καπνούς, που βρίσκονται κατά μήκος της περιοχής, που επλήγη από τη φωτιά.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασώδη και δύσβατη περιοχή του Καλυβίτη Σχινοκαψάλων. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού και το πύρινο μέτωπο έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών στον παραθαλάσσιο οικισμό του Μαύρου Κόλυμπου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες, αντιμετωπίζοντας διάσπαρτες μικροεστίες ενώ ομάδα 17 πυροσβεστών από την Αθήνα κατέφτασε το βράδυ στην περιοχή, προκειμένου να ενισχυθούν τα πεζοπόρα τμήματα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 169 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρείχε επίσης πεζοπόρο τμήμα που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

3 τραυματίες – 4 εκκενώσεις οικισμών

Υπενθυμίζεται ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη εκκενώθηκαν προληπτικά από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (5/4), ύστερα από σχετική εντολή από το 112, με τους κατοίκους να καλούνται να απομακρυνθούν προς Κουτσουρά.

Ωστόσο, ένας συνταξιούχος 74 ετών από τον Μαύρο Κόλυμπο επέστρεψε για να σώσει το σπίτι του από τις φλόγες που είχαν εισχωρήσει στην αυλή του και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Ελαφρά τραυματίστηκαν επίσης ένας πυροσβέστης και μία ηλικιωμένη γυναίκα, με διάστρεμμα και κάταγμα στο χέρι, αντίστοιχα.

Κάηκαν 2.000 στρέμματα

Όπως μετέδωσε το radiolasithi.gr, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (6/4), 2.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στο Μαύρο Κόλυμπο της Iεράπετρας, σύμφωνα με όσα κατέγραψε το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (https://rslab.gr/), με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-2.

Στις δορυφορικές εικόνες που ακολουθούν απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Επίσης με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η καμένη έκταση (έως το μεσημέρι του Σαββάτου), ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το δασάκι του Κουτσουρά.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Κρήτη βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή έως και την Τρίτη 9 Απριλίου, ενώ οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα