ΣΕΛΠΕ: Τα επιχειρήματα για άνοιγμα των malls και ο αθέμιτος ανταγωνισμός

ΣΕΛΠΕ: Τα επιχειρήματα για άνοιγμα των malls και ο αθέμιτος ανταγωνισμός
Κόσμος στα καταστήματα της Ερμού Eurokinissi

Έκκληση από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος στην Πολιτεία να λειτουργήσει όλο το λιανεμπόριο για να μη χαθεί και η περίοδος του Πάσχα.

Έκκληση στην Πολιτεία να λειτουργήσει όλο το λιανεμπόριο με ασφάλεια και χωρίς εξαιρέσεις για να μη χαθεί και η εορταστική περίοδος του Πάσχα, απευθύνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣEΛΠΕ χαρακτηρίζει «άδικο να συνεχιστεί η επιλεκτική πολιτική στο άνοιγμα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με μακροχρόνιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες».

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος «κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς ύφεσης που βιώνει το σύνολο του λιανεμπορίου στη χώρα, λόγω της πανδημίας COVID-19, η Πολιτεία με πρόσφατη απόφασή της επέτρεψε το άνοιγμα της λιανικής αγοράς. Η επιλεκτική ωστόσο απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων, χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού».

Σύμφωνα με τον ΣEΛΠΕ «μεταξύ άλλων τα εμπορικά κέντρα παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας περισσότερο από 6 μήνες, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των εμπορικών κέντρων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην οικονομία της χώρας. Πόσω μάλλον όταν ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα η Πολιτεία επιλέγει τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και στερεί από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τον πασχαλινό τζίρο.

Τα εμπορικά κέντρα τηρούν πλήρως τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με πρωτόκολλα και κανόνες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ελέγχονται διαρκώς από την πολιτεία έτσι ώστε να αποτρέπονται ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός του καταναλωτικού κοινού. Οι πολίτες-πελάτες προσεγγίζουν τα εμπορικά κέντρα με το δικό τους μεταφορικό μέσον στοχεύοντας στην αγορά προϊόντων, γεγονός που συντελεί στην αποσυμφόρηση της κοσμοσυρροής που πιθανόν παρατηρείται σε ορισμένα σημεία των πόλεων καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Όλες οι παραπάνω παράμετροι και η δέσμευση των επιχειρήσεων για την ασφάλεια των εργαζομένων και των καταναλωτών, καθιστούν, σύμφωνα με τον ΣEΛΠΕ, τα εμπορικά κέντρα πλήρως ελεγχόμενους και ασφαλείς προορισμούς για την αγορά προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις

Έως σήμερα, ακόμη και τα «ανοιχτά» εμπορικά κέντρα, όπως το Smart Park και το εκπτωτικό χωριό της McArthurGlenn στην ανατολική Αττική, παραμένουν εκτός λειτουργίας, αν και μεγάλες εμπορικές οντότητες, όπως τα πολυκαταστήματα, έχουν το δικαίωμα λειτουργίας.

Κλειστά επίσης μένουν τόσο τα malls στον Άγιο Δημήτριο, (Athens Metro Mall), στον Κηφισό (RiverWest, αν και το παρακείμενο κατάστημα ΙΚΕΑ λειτουργεί), το Athens Heart στην οδό Πειραιώς αλλά και τα τρία malls της Lamda Development σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, τα malls της Lamda Develοpment λειτούργησαν μέσα στο 2020 το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και υπό περιορισμούς (όριο πελατών, click away, click inside) κατά το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου, γεγονός που έπληξε καίρια τα έσοδα και την κερδοφορία. Ωστόσο κατά τους μήνες λειτουργίας παρατηρήθηκε ισχυρότερη κατανάλωση απ’ ό,τι προσέλευση πελατών. Έτσι ενώ στο πρώτο δίμηνο του 2020 οι πωλήσεις των επιχειρήσεων που στεγάζονται στα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Μediterranean Cosmos αυξήθηκαν κατά 4%, η επισκεψιμότητα κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 6%, σε σύγκριση με το α’ δίμηνο του 2019. Στο διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020, ωστόσο, οι πωλήσεις των καταστημάτων μειώθηκαν κατά 26% (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019) ενώ η επισκεψιμότητα κατά 43%, γεγονός που υπογραμμίζει τη συγκράτηση μεριδίων των malls παρά τη διαταραχή της πανδημίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα