Συμμετέχοντες στον ΑΣΕΠ: “Αντί να ακυρωθεί, επισπεύδεται η διαδικασία προσλήψεων”

Συμμετέχοντες στον ΑΣΕΠ: “Αντί να ακυρωθεί, επισπεύδεται η διαδικασία προσλήψεων”
ΑΣΕΠ EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την επίσπευση της διαδικασίας προσλήψεων με βάση τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ καταγγέλλουν οι διαγωνιζόμενοι που έχουν αποστείλει εξώδικο για τα λάθη και τις παρατυπίες που περιείχε. Επιστολή προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι συμμετέχοντες στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ κοινοποιώντας παράλληλα την επιστολή τους στους βουλευτές των κομμάτων, με την οποία τους γνωστοποιούν «το πλήθος παρατυπιών που έλαβαν χώρα κατά τη διεξαγωγή του πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023».

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό εκφράζουν τη βαθιά απογοήτευσή τους «για την έλλειψη λογοδοσίας και την υπονόμευση της αξιοπιστίας του διαγωνισμού λόγω πράξεων και παραλείψεων των εμπλεκόμενων φορέων (ΑΣΕΠ, Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Παιδείας) και ζητάμε την επανάληψη της διεξαγωγής του, σε συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων».

Όπως σημειώνουν, «το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε νομοσχέδιο που προβλέπει την εξαίρεση της αναστολής προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο και αφορά, ανάμεσα σε άλλα, και τον πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που έλαβε χώρα το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023».

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4 Απριλίου, φέρει τον τίτλο: «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Ρυθμίσεις σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» και προβλέπει την εξαίρεση της αναστολής προσλήψεων. Σύμφωνα με το οποίο:

«Από τους περιορισμούς του άρθρου 28 του ν. 2190/1994, περί ρύθμισης προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών κατά τις προεκλογικές περιόδους, εξαιρούνται:

Οι ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της προκήρυξης 2Γ/2022 του Α.Σ.Ε.Π. (ΑΣΕΠ 75) σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021.»

Σύμφωνα με τους διαγωνιζόμενου του ΑΣΕΠ, «πρόκειται για ένα διαγωνισμό κατά τη διεξαγωγή του οποίου σημειώθηκαν πολλές παρατυπίες και άνιση μεταχείριση μεταξύ των διαγωνιζομένων». «Οι συμμετέχοντες σε αυτό τον διαγωνισμό μαχόμαστε για την ακύρωση του και σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Μετά από τις επιστολές καταγγελίας που στείλαμε, το ΑΣΕΠ αφού παραδέχτηκε μόνο κάποιες από τις εν λόγω παρατυπίες, απάντησε με ανακρίβειες και ασάφειες. Έτσι, προχωρήσαμε σε εξώδικη αναφορά προς το ΑΣΕΠ η οποία κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Παρόλο που παραδέχτηκαν τα λάθη και η “λύση” που δόθηκε μεγάλωσε τις αδικίες που συντελέστηκαν κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αντί να ακυρωθεί ο διαγωνισμός επισπεύδεται η διαδικασία προσλήψεων με βάση αυτόν» υπογραμμίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 130 υποψήφιοι του ΑΣΕΠ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού διαπίστωσαν δυσλειτουργίες που κατά τη γνώμη τους θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της διαδικασίας, απέστειλαν εξώδικο μέσω του δικηγόρου τους την Παρασκευή (24/03) προς το γραφείο προέδρου του ΑΣΕΠ, το οποίο κοινοποιείται, μάλιστα, και στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η επιστολή προς τους βουλευτές των κομμάτων

«Αξιότιμοι-ες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Αξιότιμοι-ες εκπρόσωποι των Ελληνικών Κομμάτων,

Με το παρόν, σας γνωστοποιούμε το πλήθος παρατυπιών που έλαβαν χώρα κατά τη διεξαγωγή του πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023, στον οποίο συμμετείχαμε, με την ελπίδα και την προτροπή να πράξετε το καθήκον σας όπως ορίζει το Σύνταγμα και η ελληνική νομοθεσία.

Οι εν λόγω παρατυπίες, οι οποίες διαπιστώθηκαν από μεγάλο αριθμό υποψηφίων, υποσκάπτουν το κύρος που διαγωνισμού και την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ, καθώς προέκυψαν σοβαρά ζητήματα διαβλητότητας (πιθανής διαρροής θεμάτων εξέτασης) και άνισης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων.

Αρχικά στείλαμε επιστολές καταγγελίας τόσο στον ΑΣΕΠ όσο και στα ΜΜΕ, στις οποίες το ΑΣΕΠ, αφού παραδέχτηκε κάποιες από τις εν λόγω παρατυπίες, απάντησε με ανακρίβειες και ασάφειες. Έτσι προχωρήσαμε σε εξώδικη αναφορά προς το ΑΣΕΠ η οποία κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επισυνάπτεται προς ενημέρωση σας το κείμενο του εξωδίκου με την παράκληση όλων των συμμετεχόντων να τεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Επίσης, επισυνάπτουμε:

– Σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου

– Σχετικά έγγραφα των εξετάσεων

– Τις ανακοινώσεις του ΑΣΕΠ καθ’όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του Διαγωνισμού μέχρι σήμερα.

Εκφράζουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για την έλλειψη λογοδοσίας και την υπονόμευση της αξιοπιστίας του διαγωνισμού λόγω πράξεων και παραλείψεων των εμπλεκόμενων φορέων (ΑΣΕΠ, Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Παιδείας) και ζητάμε την επανάληψη της διεξαγωγής του, σε συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων.

Παρακαλούμε θερμά για τις άμεσες ενέργειές σας εν όψει της διαβούλευσης του Ν/Σ που λήγει στις 4 Απριλίου και «ξεπαγώνει» τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα για τους συμμετέχοντες στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα