Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι: Οι ένοχοι θα χορεύουν στα σπίτια τους το Πάσχα

Διαβάζεται σε 7'
Συγγενείς των θυμάτων στην συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση για τη φωτιά στο Μάτι
Συγγενείς των θυμάτων στην συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση για τη φωτιά στο Μάτι INTIME NEWS

Την οργή τους εξέφρασαν οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και οι εγκαυματίες, μια ημέρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Η χθεσινή απαράδεκτη απόφαση προκάλεσε σοκ. Κανείς δε μένει ασυγκίνητος ακούγοντας πως οι δημόσιοι λειτουργοί θα κυκλοφορούν ελεύθεροι και ατιμώρητοι για το κακό που έκαναν». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε την συνέντευξη Τυπου των συγγενών θυμάτων και των εγκαυματιών από το Μάτι, η Έμυ Κροκίδη, κατοικος του Νέου Βουτζά  και Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου.

Οι επόμενες κινήσεις συγγενών και θυμάτων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, θα περιλαμβάνουν:

  • Ανοιχτή επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου
  • Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο
  • Προφυγή στην  Ευρωπαϊκή εισαγγελία
  • Κατάθεση αναφοράς στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου
  • Αίτημα στην εισαγγελία Αθηνών να ελέγξει την διαδικασία που ακολουθήθηκε, όσα έγιναν σε αυτή τη δίκη αλλά και στη διαδικασία μέχρι τη δίκη.

«Αυτός ο βιασμός μας δίνει δύναμη να τους πολεμάμε»

«Είμαι η αδερφή του Βίκτωρα Μίχα. Τον έχασα μέσα στη θάλασσα μπροστά στα μάτια μου στη Ραφήνα» είπε η νεαρή Βάσια Μίχα, παίρνοντας τον λόγο παρά το γεγονός πως με δυσκολία μπορούσε να μιλήσει λόγω της συγκίνησης. Έχω τεράστια ευθύνη να μιλάω για αυτό για τα άτομα που πέθαναν μπροστά στα μάτια μας. Αυτό που ζήσαμε χθες είναι μια ντροπή. Δεν υπάρχει ελληνικό κράτος. Μας θεωρούν σκουπίδια. Αυτός ο συναισθηματικός βιασμός μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να τους πολεμάμε. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι και αν αφήσουμε στα παιδιά μας αυτό το χάος. Θα πεθαίνουμε και θα σκοτωνόμαστε μεταξύ μας».

Συνέντευξη τύπου συγγενών και θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι
Συνέντευξη τύπου συγγενών και θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι

«Ήταν όλοι τυχεροί εκτός από τους νεκρούς και τους εγκαυματίες»

«Εγώ δηλώνω επιζών αλλά έχω χάσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Φίλους, γείτονες τα παιδιά τους τους γονείς τους. Οι απώλειες οι πραγματικές δεν είναι μόνο 104 και οι παράπλευρες απώλειες» είπε ο Γιάννης Οικονομίδης.

«Κανείς δεν έχει δείξει να καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος. Περίπου 5.000 άνθρωποι διεσώθησαν μόνοι τους χωρίς καμία παρουσία δημοσίου παράγοντα. Κάποιοι έμειναν στη θάλασσα ως και 10 ώρες. Ήταν όλοι τυχεροί εκτός από αυτούς που κάηκαν και τους εγκαυματίες. Θα πρέπει η κοινή γνώμη να καταλάβει πως η οργή μας δεν είναι συναισθηματική. Είναι βαθύτατα ρεαλιστική γιατί από την πρώτη στιγμή υπήρξε μια οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και ο καθένας προσπαθούσε να αποφύγει τις ευθύνες του και να τα ρίξει στον κόκορα. Σε αυτή τη δίκη απεδείχθη ενοχή του λιμενικού της αστυνομίας και άλλων παραγόντων που δεν ήταν στη δίκη και με ευκολία οι δικηγόροι υπεράσπισης ρίχναν το φταίξιμο σε αθώους περαστικούς» υπογράμμισε.

«Η ντροπή ξεκίνησε από την ίδια μέρα με τη συνέντευξη τύπου. Κανείς δεν θα ξεχάσει την πολιτική ηγεσία που δεν μπορούσε να βρει λάθη αφού είχε ρίξει το φτιάξιμο στους κατοίκους για τη δόμηση και το μπλοκάρισμα του αιγιαλού», συμπλήρωσε.

«Η απόφαση ήταν δρομολογημένο τρένο»

Αναφερόμενος στην απόφαση, ο κ. Οικονομίδης, είπε: «Η χθεσινή απόφαση είναι η απόλυτη ξεφτίλα του πού μπορεί να φτάσει ένα δρομολογημένο τρένο. Ένα τρένο που μπήκε σε ράγες από την πρώτη στιγμή για να συγκαλύψει ευθύνες. Δεν θέλουμε να καταδικαστούν αθώοι, αλλά δεν δεχόμαστε αυτό το ψέμα και την κοροϊδία. Η Πυροσβεστική δεν επιχείρησε ποτέ στο Μάτι. Προσπάθησαν να αποδείξουν ότι έδρασαν με ψευδομαρτυρίες. Τους ξέφυγε η φωτιά και αποφάσισαν να προσπαθήσουν να αποφύγουν ευθύνες και να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση, για κάτι που ήξεραν ότι θα είναι σημάδι στις καριέρες τους».

«Έχουμε επιδείξει μεγάλη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη- Λάθος»

Παίρνοντας τον λόγο, η Σοφία Χαμηλοθώρη που έχασε τον αδερφό της, έκανε λόγο για μεθόδευση από την πρώτη ημέρα. «Τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη. Επειδή βγήκε και μια ανακοίνωση της ένωσης δικαστών που μιλάει για λαϊκά δικαστήρια αναφερόμενη στην χθεσινή μας αντίδραση μετά την απόφασης Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι κάποιος έστησε λαϊκό δικαστήριο χθες. Η αγανάκτηση προκαλεί αντιδράσεις και σίγουρα δεν υπήρχε δόλος. Η απόφαση είναι επιστέγασμα της διαδικασίας. Θα ασκήσουμε έφεση προφανώς. Έχουμε επιδείξει πολλή εμπιστοσύνη μέχρι στιγμής στις διαδικασίες και δεν θα έπρεπε να το έχουμε κάνει με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε εδώ για να το αλλάξουμε».

«Νιώθουμε κακοποιημένοι»

Η Μαίρη Αβραμίδου, επίσης συγγενής θύματος σημείωσε παίρνοντας τον λόγο: «Τους 15 μήνες που διήρκησε η δίκη δοκιμάστηκε ολόκληρη η ελληνική δικαιοσύνη. Νιώθουμε κακοποιημένοι, προδομένοι, από την πρώτη στιγμή αυτής της τραγωδίας μέχρι και σήμερα για όλα αυτά τα 6 χρόνια. Έχουμε χρέος απέναντι στους ανθρώπους μας να το πάμε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.

Χθες είπα πως μόνο στη Θεία Δίκη εναποθέτω τις ελπίδες μου. Θέλω να διαψευστώ παταγωδώς»

«Δεν θέλουμε εκδίκηση»

Ο Κώστας Χατζησταματίου ακόμη ένας συγγενής θύματος που μίλησε στη συνέντευξη τυπου, σημείωσε πως: «Δεν έχουμε τον ρόλο του Ζορό. Δεν θελουμε εκδίκηση. Θελουμε να μάθει ο κόσμος τι έχει συμβεί. Κάποτε θα πρέπει αυτοί που ορκίζονται στο εθνόσημο και αναλαμβάνουν τις ευθύνες, να ανταποκρίνονται σε αυτά που ορκίζονται. Να αρχίσουμε επιτέλους να αντιμετωπιζόμαστε σαν άνθρωποι και όχι σαν αντικείμενα».

«Την Κυριακή οι ένοχοι θα χορεύουν τσάμικο»

Έχοντας χάσει τη μητέρα του στην πυρκαγιά, ο Νίκος Γιαννοπουλος δεν έβρισκε λόγια να περιγράψει την απόφαση: «Κάποια βραδια γυρνάω σπίτι και λέω μήπως φταίω εγώ για τη φωτιά κιόλας με αυτά που μας έχουν πει. Άλλαξε λέει ο νόμος. Για τους εμπρηστές, όχι για το επιτελικό κράτος. Οι αξιωματικοί είναι μια χαρά, την Κυριακή οι ένοχοι θα χορεύουν τσάμικο στα σπίτια τους. Οι επιτελικοί είναι στα βελούδα. Να επικοινωνήσουμε όπου μπορούμε εκτός Ελλάδος την απόφαση του δικαστηρίου. 365 ευρώ ανά άτομο ανά ένοχο. Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου».

«Μπορεί να καταντήσω μαϊντανός αλλά κάποιος πρέπει να βγαίνει να τα λέει»

Ο Άρης Χερουβειμ που έχασε τη μητέρα, την αδερφή του και τις δυο πεντάχρονες ανιψιές του στην πυρκαγιά, περιέγραψε σημεία της δίκης που όπως είπε η στάση του δικαστηρίου ήταν προκλητική. «Χθες ήταν πολύ δύσκολη ημέρα. Σήμερα είχα 66 κλήσεις από δημοσιογράφους. Μίλησα σε όσους μπορούσα. Προσπάθησα να του διαχειριστώ όλο αυτό. Θεωρώ χρέος να βγαίνω να μιλάω. Μπορεί να καταντήσω μαϊντανός αλλά δεν με νοιάζει. Κάποιος πρέπει να βγαίνει να τα λέει στα κανάλια».

«Αυτό που προσπαθούμε να πούμε 1μιση χρόνο τώρα στο δικαστήριο, είναι ότι μέχρι τις 10:30 τουλάχιστον, κανένα πυροσβεστικό δεν μπήκε στο Μάτι. Τουλάχιστον μέχρι εκείνη την ώρα έχουμε στίγματα και είμαστε σίγουροι. Όλοι όσοι μίλησαν είπαν πως κανένα πυροσβεστικό δεν μπήκε στο Μάτι», συμπλήρωσε, για να καταλήξει: «Θέλω να μάθω αν κάποιο μέλος της οικογένειας μου, βρίσκεται στον ομαδικό τάφο που βρίσκεται στη Νέα Μάκρη. Αν κάποιο μέλος των σωμάτων τους βρίσκεται εκεί. Θέλω να μάθω».

Τέλος από την πλευρά του, ο Γιώργος Καΐρης, του οποίου η γυναίκα κάηκε, είπε: «Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως δεν χωράνε πολιτικά πρόσωπα στην δική μας την υπόθεση. Το φιάσκο με τα κόμματα που μιλάνε δεν αντιπροσωπεύει κανέναν μας. Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανείς. Εκπροσωπούμε τον εαυτό μας».

Και συμπλήρωσε: «Διάβασα την ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων που εκφράζει λέει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια.  Σεβαστήκαμε απόλυτα το δικαστήριο 18 μήνες. Αν πιστεύουν ότι λαϊκίζουμε κρίνοντας μας από χθες, μάλλον δεν ξέρουν τι σημαίνει λαϊκισμός. Δυστυχώς η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που λαϊκίζει. Θα μπορούσαν να έχουν φωνάξει 10 ανθρώπους και να έχουν πει πράγματα. Υπάρχουν σειρά στοιχείων που το δικαστήριο δεν δέχτηκε να ακούσει. Θα εξοργιζόμαστε περισσότερο από εδώ και στο εξής. Έξι χρόνια δείχνουμε ανοχή. Χθες με τα μελανότερα σημάδια έγραψε ιστορία η ελληνική δικαιοσύνη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα