Σουηδία: Αποτυχημένη και με τη βούλα η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Σουηδία: Αποτυχημένη και με τη βούλα η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού
Απολύμανση του μετρό στη Σουηδία AP

Η επιτροπή θεσμών του σουηδικού κοινοβουλίου απεφάνθη ότι η κυβέρνηση της χώρας "-τα "έκανε μούσκεμα" με την πανδημία.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας απέτυχε σε αρκετές πλευρές της διαχείρισης της πανδημίας της COVID-19, ανέφερε την Πέμπτη η επιτροπή θεσμών του κοινοβουλίου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση άργησε να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης, απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και δεν υπήρξε σαφής διαχωρισμός της ευθύνης ανάμεσα σε εθνικές και τοπικές αρχές, ανέφερε η επιτροπή. Δεν σχολίασε την αμφιλεγόμενη στρατηγική της Σουηδίας να μην επιβάλει περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown.

“Είναι… σαφές πως η Σουηδία δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη πριν (από την πανδημία) και μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα από πολλές από τις υποκείμενες αποτυχίες που έχουν ταυτοποιηθεί”, δήλωσε ο Χανς Έκστρομ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής.

Η Σουηδία επέλεξε να μην επιβάλει λοκντάουν στη μάχη κατά της πανδημίας στηριζόμενη αντ΄αυτών κυρίως σε εθελοντικά μέτρα. Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από εκείνον που καταγράφηκε στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά χαμηλότερος εκείνων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν τα λοκντάουν.

Η επιτροπή ανέφερε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να δράσει πιο γρήγορα για τη δημιουργία ενός πλαισίου διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης, πιο γρήγορα για τη σύνταξη ενός νόμου που θα της έδινε ευρύτερες εξουσίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και πιο γρήγορα για την απομόνωση των οίκων φροντίδας για ηλικιωμένους.

“Η απόκριση της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκής”, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κάριν Ένστρομ, του αντιπολιτευόμενου Μετριοπαθούς Κόμματος. “Οι ηλικιωμένοι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ενεργήσει πιο σθεναρά”.

Η υπό σοσιαλδημοκρατική ηγεσία κυβέρνηση παραδέχθηκε ήδη πως δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους ενοίκους των οίκων φροντίδας.

Έως τις 26 Μαΐου, λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο Σουηδοί μολύνθηκαν επιβεβαιωμένα από την COVID-19 και περίπου 14.500 έχουν πεθάνει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα