Στις “δαγκάνες” του ΣΔΟΕ βυτίο με “ποτά βόμβες” για τα ρεβεγιόν

Στις “δαγκάνες” του ΣΔΟΕ βυτίο με “ποτά βόμβες” για τα ρεβεγιόν
Κατανάλωση αλκοόλ iStock

Παράνομη ποσότητα Αιθυλικής Αλκοόλης εκτιμάται ότι θα τροφοδοτούσε "επιχειρήσεις" παράνομης παρασκευής και διακίνησης νοθευμένων αλκοολούχων ποτών (οι λεγόμενες "μπόμπες"), ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., καθώς και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, κατέφερε νέο σοβαρό πλήγμα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου και νοθείας αλκοολούχων ποτών.

Ειδικότερα, υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων για τη νόμιμη διακίνηση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και λοιπούς Φόρους, διενήργησαν έλεγχο στην περιοχή Βιλίων Αττικής τις πρωινές ώρες της 2ας/12/2021 σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα μετέφερε χλώριο από τη Βουλγαρία.

Στα "δίχτυα" του ΣΔΟΕ βυτίο με ποτά "βόμβε"

Από τον μακροσκοπικό έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι η δεξαμενή του βυτιοφόρου είχε χωριστεί παράνομα σε δύο διαμερίσματα: το μικρό φανερό διαμέρισμα περιείχε νερό χλωριωμένο, ενώ το μεγαλύτερο κρυφό, μη προσβάσιμο διαμέρισμα περιείχε ποσότητα 11.500 λίτρων Αιθυλικής Αλκοόλης.

Η Αιθυλική Αλκοόλη προέρχεται από τη Βουλγαρία, για τη μεταφορά και διάθεσή της στην Ελλάδα δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες Τελωνειακές διατυπώσεις και με τη χρήση ιδιαιτέρων τεχνασμάτων δεν κατεβλήθησαν οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι που ανέρχονται στο ποσό των 346.525 ευρώ.

Στα "δίχτυα" του ΣΔΟΕ βυτίο με ποτά "βόμβε"

Η παράνομη ποσότητα Αιθυλικής Αλκοόλης εκτιμάται ότι θα τροφοδοτούσε «επιχειρήσεις» παράνομης παρασκευής και διακίνησης νοθευμένων αλκοολούχων ποτών (οι λεγόμενες «μπόμπες»), ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Συνελήφθη ο οδηγός του οχήματος και υποβλήθηκε δικογραφία για παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στα "δίχτυα" του ΣΔΟΕ βυτίο με ποτά "βόμβε"

Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με την προέλευση της παράνομης ποσότητας Αιθυλικής Αλκοόλης, ποσοτήτων που διακινήθηκαν στο παρελθόν και τους παραλήπτες αυτής στην Ελλάδα.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τη μάχηκατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, τονίζεται σχετικά.

Τα αίτια

Υπενθυμίζεται ότι ως κίνητρα για το λαθρεμπόριο λειτουργούν οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις στα αλκοολούχα ποτά (+125% την περίοδο 2009-2010 αλλά και οι ανάλογες αυξήσεις ΦΠΑ_. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου των αλκοολούχων ποτών έσοδα από τον ΕΦΚ και ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν και σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο της προ των αυξήσεων του ΕΦΚ και προ κρίσης. Από τότε βέβαια έχουν σταθεροποιηθεί αλλά με την αγορά να έχει απωλέσει πάνω από το 50% της αξίας της και των όγκων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010, οπότε ο ΕΦΚΟΠ αυξήθηκε από τα 1.362 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 2.550 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης, τα έσοδα μετά από μια σταθερά φθίνουσα πορεία πλέον έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και μια διετία περίπου, προς όφελος όμως του λαθρεμπορίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα