Σχολεία: Κλειστά από σήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία – Πώς θα γίνεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία

Σχολεία: Κλειστά από σήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία – Πώς θα γίνεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία
Κλειστό σχολείο Eurokinissi

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία μετά την εισήγηση των ειδικών. Πώς θα γίνεται η εξ αποστάσεως λειτουργία τους. Ποια εξαιρούνται. Τι ισχύει για μαθητές και γονείς.

“Λουκέτο” μπαίνει από σήμερα, , Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας, η δια ζώσης λειτουργία των οποίων αναστέλλεται από σήμερα και για τις επόμενες δύο -εκπαιδευτικές- εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά επίσης είναι εδώ και μία εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, που θα κρατήσουν κλειστές τις πόρτες τους για δύο ακόμη εβδομάδες.

Μαθητής με μάσκα έξω από σχολείο Eurokinissi

Από την απόφαση και εισήγηση των ειδικών στην κυβέρνηση για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού εξαιρούνται τα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Το κλείσιμο των νηπιαγωγείων και δημοτικών αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο από την υπουργό Παδείας, Νίκη Κεραμέως παρά τις δικές της ενστάσεις.

Πώς θα γίνεται η διδασκαλία

Όσον αφορά στην εξ αποστάσεως λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, οι μικροί μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με δύο τρόπους, συμπληρωματικούς ο ένας προς τον άλλον: με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

– Εκπαιδευτική τηλεόραση

Από το πρωί της Δευτέρας στις 9 π.μ. θα προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού.

– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Από σήμερα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.

Κλειστό σχολείο στην Αττική λόγω κορονοϊού Eurokinissi

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι, εφ’ όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση

Το σκεπτικό της εισήγησης των ειδικών

Η αρχική ομόφωνη πρόταση των ειδικών είχε έκανε λόγο για κλείσιμο των σχολείων της Β. Ελλάδας, τελικά όμως αποφασίστηκε η εισήγηση για κλείσιμό τους σε όλη την επικράτεια.

Όπως σημειώθηκε, η κυβέρνηση ανέμενε την εισήγηση της επιτροπής προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της. Όπως εξήγησε πρόσφατα ο κ. Τσακρής, παρότι όπως ξέρουμε οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο που προτείνουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας.

Η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο “κόκκινο”, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα για τους γονείς-δημοσίους υπαλλήλους

Παράλληλα, για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους θα ισχύουν τα μέτρα του πρώτου lockdown, δηλαδή μειωμένο ωράριο και άδεια ειδκού σκοπού,

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας. Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, των οποίων η λειτουργία ή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, συστήνεται κατ’ αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Αν όχι, τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού.

Ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα