ΦΙΑΣΚΟ με την τηλεκπαίδευση στα σχολεία: Έπεσε το σύστημα την πρώτη κιόλας μέρα

ΦΙΑΣΚΟ με την τηλεκπαίδευση στα σχολεία: Έπεσε το σύστημα την πρώτη κιόλας μέρα
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Η πολυδιαφημισμένη τηλεκπαίδευση κράτησε μόλις μια ώρα. Οι μαθητές προσπαθούν από το πρωί να μπουν στην πλατφόρμα webex, ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση είναι αδύνατη.

Ούτε μια ώρα δεν άντεξε το σύστημα της τηλεκπαίδευσης που βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα σε ισχύ στα σχολεία λόγω lockdown, καθώς, από τη δεύτερη κιόλας ώρα λειτουργίας του “κατέρρευσε” με τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να περιμένουν την αποκατάστασή του.

Οι μαθητές προσπαθούσαν από το πρωί να μπουν στην πλατφόρμα webex, ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση είναι αδύνατη. Ειδικότερα, το σύστημα “κράσαρε” και εμφάνισε προβλήματα σε αρκετές περιοχές, όπως Παγκράτι, Δάφνη, Ν. Σμύρνη, Νέος Κόσμος, Ίλιον, Δροσιά, Άγιος Στέφανος, Λυκόβρυση, Αργολίδα, Σέρρες, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες.

 

Από το Υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην πλατφόρμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και καταβάλλονται προσπάθειες για να επανέλθει το σύστημα και να γίνουν κανονικά τα μαθήματα.

Σε διευκρινιστική ανακοίνωσή της για το περιστατικό η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει: 

«Ο πάροχος της πλατφόρμας Webex έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και έχει δρομολογηθεί η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος.

Προφανώς δεν θα ληφθούν υπόψη απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά, όπως και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.»

Πηγές της ΝΔ μάλιστα σημείωναν ότι δεν φταίει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, αλλά η Cisco, που αντιμετωπίζει προβλήματα, ξεχνώντας ποιος επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά: “Από το πρωί διαρρέεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως για το γεγονός ότι η πλατφόρμα Webex έχει «πέσει» τις τελευταίες ώρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ευθύνεται η Κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν «επιτελικό φιάσκο»… Ο διεθνής πάροχος της πλατφόρμας εργάζεται σκληρά για να λύσει το πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες και έχει παράσχει διαβεβαιώσεις για την άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, καθώς και όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά και αδιάλειπτα, ενώ το Υπουργείο έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή ότι οι απουσίες στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα δεν θα ληφθούν υπόψιν”.

Σφοδρές αντιδράσεις στα Social Media

Όπως ήταν φυσικό η κατάρρευση του συστήματος δεν έμεινε ασχολίαστη από τους χρήστες του διαδικτύου, καθώς για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας εκτίθεται με θύματα δυστυχώς τα παιδιά.

Απροστάτευτα τα προσωπικά δεδομένα

Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα, ακόμα αναμένουμε το Υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιήσει στο πανελλήνιο τα βήματα που έχει κάνει από τις 7 Σεπτεμβρίου (όταν με τη γνωμάτευσή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε σημεία που χρήζουν βελτίωσης) αλλά και να ενημερώσει για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Τι έχει απογίνει η σύμβαση που δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο με τη Cisco Ηellas που έχει “δωρίσει” την πλατφόρμα του Webex στην οποία διεξάγονται τα τηλεμαθήματα σ’ όλα τα σχολεία της χώρας.

Στις 7 Δεκεμβρίου η τρίμηνη διορία που έχει δώσει η Αρχή στο Υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του (και να υπάρξει, άρα, και συμμόρφωση με το GDPR) λήγει. Απομένει, κοντολογίς, ένας μήνας.

Στους δύο μήνες που πέρασαν το Υπουργείο και η Νίκη Κεραμέως δεν ανακοίνωσαν το παραμικρό σχετικά με τα βήματα που έχει (ή δεν έχει) κάνει. Δηλαδή τι σκοπεύει να πράξει, ας πούμε, για την Εκτίμηση Αντικτύπου, γιατί αυτή υπογράφηκε από την DPO του Υπουργείου Ειρήνη Καπελλάκη κάτι που δεν προβλέπεται στον κανονισμό, τι απαντά σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των υποκειμένων και τον τρόπο διαχείρισής τους από την εταιρία.

Προφανώς, συνέχιση της τηλεκπαίδευσης χωρίς να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα βελτίωσης αλλά και χωρίς ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο της σύμβασης Cisco Hellas-Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να υπάρξει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα