Σχολεία: Προς άνοιγμα δημοτικά – νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου

Σχολεία: Προς άνοιγμα δημοτικά – νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου
Κλειστά σχολεία Eurokinissi

Στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής όπου μετείχε η Νίκη Κεραμέως, τέθηκαν τα μέτρα για την ομαλή επανέναρξη και την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Συνεδρίασε η επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων με τηλεδιάσκεψη, με συμμετοχή της Ν. Κεραμέως, έπειτα από επιφυλάξεις που εκφράστηκαν για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. Η Επιτροπή συζήτησε πάνω στο δεδομένο να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα τεθεί υπό συζήτηση το θέμα για άνοιγμα της 3ης Λυκείου.

Στο επόμενο διάστημα και με βάση τις εξελίξεις θα εξεταστεί και το άνοιγμα των Γυμνασίων και της 1ης και 2ας Λυκείου. Αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση.

Μάλιστα υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό.

Παράλληλα θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.

Σημειώνεται ότι ειδικοί τόνισαν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για έκρηξη κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα γίνουν γνωστά τα κρούσματα από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Γι αυτό το λόγο θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν νεότερα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να επανεξεταστεί το θέμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος δήλωνε πως δεν υπάρχουν προειλημμένες ή ειλημμένες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου αλλά υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν.

Όπως ανέφερε στο Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100,3 σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Παράλληλα γνωστοποίησε οτι η κινητικότητα την περίοδο των γιορτών ήταν αυξημένη κατά 20%, ωστόσο παρατηρείται σταθερή μείωση σε κρούσματα κατά 70%, σε εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 67-70% αλλά και μείωση των θανάτων έως και 45%.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο  ανέφερε ότι εξετάζεται  το άνοιγμα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Αντίθετος πάντως με το άνοιγμα των σχολείων εμφανίστηκε τη Δευτέρα και ο εντατικολόγος και διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” Νίκος Καπραβέλος.

Όπως είπε ο ίδιος, “ότιδήποτε ανοίγει ή κλείνει πρέπει να σχετίζεται με το τρίτο κύμα που αναμένεται το Φλεβάρη – Μάρτη. Άρα είναι υψηλού ρίσκου αυτή τη στιγμή που μπορεί να στοιχίσει σε πολλές ανθρώπινες ζωές να ανοπίξουν τα σχολεία. Δεν υπάρχουν τα επιδημιολογικά δεδομένα”.

Από τη δική του μεριά, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε έντονα την ανησυχία του για το κυβερνητικό πλάνο του ανοίγματος των σχολείων στις 11/1, μέσα από την τηλεόραση του OPEN, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θεωρείται επισφαλής.

“Είναι δύσκολο να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα. Πρέπει να περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς“, είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ για την αποκλιμάκωση των ΜΕΘ τόνισε: “Στα κρούσματα, η αποκλιμάκωση έχει αρχίσει κι αυτή να μειώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος πραγματικά χαλάρωσε. Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο“.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα