Τα λάμα “όπλο” στη μάχη κατά του κορονοϊού – Είναι η λύση που περιμέναμε;

Τα λάμα “όπλο” στη μάχη κατά του κορονοϊού – Είναι η λύση που περιμέναμε;
Λάμα Shutterstock

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως τα αντισώματα των λάμα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προστασία ανθρώπων που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, αποδεικνύει πως τα αντισώματα στο αίμα των λάμα θα μπορούσαν να αποτελούν άμυνα κατά του κορονοϊού. Πέρα από τα μεγάλα αντισώματα, τα οποία μοιάζουν με τα ανθρώπινα, τα λάμα διαθέτουν και μικρότερα, τα οποία είναι ικανά να “τρυπώσουν” σε χώρους με ιικές πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στην άμυνα του οργανισμού.

Διεθνείς ερευνητές “χρωστάνε” τα ευρήματά τους στην Winter, ένα 4χρονο λάμα από το Βέλγιο. Τα αντισώματά της έχουν ήδη αποδειχθεί ικανά να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τον SARS και τον Mers, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και κατά του κορονοϊού.

Έτσι κι έγινε. Συγκεκριμένα όσον αφορά στις κυτταρικές καλλιέργειες τα αποτελέσματα ήταν ευεργετικά κατά του ιού. Οι επιστήμονες τώρα εργάζονται σε επίπεδο κλινικών δοκιμών. “Εάν δουλέψει, η Winter αξίζει άγαλμα”, ανέφερε, σύμφωνα με τον Guardian, ο Dr Xavier Saelens, ιολόγο του Πανεπιστημίου της Γάνδης.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως τα αντισώματα των λάμα θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική θεραπεία, για παράδειγμα κάνοντας ένεση σε άτομο που δεν έχει ακόμη προσβληθεί από τον ιό.

Αυτά τα νέα δεν πρέπει να εκπλήσσουν, καθώς τα λάμα έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια μία ιδιαίτερη φήμη για την πολύτιμη συμβολή τους σε διάφορες θεραπείες.

Τα αντισώματά τους έχουν συμβάλλει στην καταπολέμηση νόσων, με τους ερευνητές να εξετάζουν τη δραστικότητα τους κατά διαφόρων ιών μεταξύ των οποίων και του HIV.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα