Τα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS και ο Δήμος Καλαμάτας δίπλα στις ευάλωτες οικογένειες

Τα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS και ο Δήμος Καλαμάτας δίπλα στις ευάλωτες οικογένειες
(Aπό αριστερά προς τα δεξιά): κ. Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής Παιδικών Χωριών SOS, κα Αλεξάνδρα Κοντέλλη, Αντιπρόεδρος Παιδικών Χωριών SOS, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Σαράντος Μαρινάκης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Διοικητικών Υπηρεσιών Καλαμάτας

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των Παιδικών Χωριών SOS και του Δήμου Kαλαμάτας για τις κοινές τους δράσεις, με στόχο την υποστήριξη ευάλωτων παιδιών και οικογενειών.

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και των Παιδικών Χωριών SOS. Σκοπός του συγκεκριμένου μνημονίου είναι η ουσιαστική υποστήριξη ευάλωτων παιδιών και οικογενειών που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19 (οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά). 

Παράλληλα, το Μνημόνιο προβλέπει την εκπαίδευση και υποστήριξη των επαγγελματιών του τομέα κοινωνικής προστασίας (π.χ. κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, βρεφονηπιοκόμοι) του Δήμου Καλαμάτας σχετικά με πρωτόκολλα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία από εμπειρογνώμονες επιστήμονες του πεδίου, καθώς επίσης την ενδυνάμωσή τους στη διαχείριση της εργασιακής καθημερινότητας.

Τα Παιδικά Χωριά SOS θα συνδράμουν ουσιαστικά στο έργο του Δήμου Καλαμάτας, εστιάζοντας:

  •  Στην πρόληψη και καταπολέμηση του κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών 
  •  Στην ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας παιδιών και ενηλίκων 
  • Στην πρόσβαση σε ποιοτικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες (συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη) εν όψει της διαχείρισης του μετατραυματικού στρες που προκαλείται λόγω της κρίσης 
  • Στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και «καλών πρακτικών» με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων του επαγγελματικού προσωπικού που ασχολείται με το παιδί, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της

Η υλοποίηση όλων των παραπάνω θα γίνει από έμπειρους επιστήμονες των Παιδικών Χωριών SOS με τη συνδρομή εξωτερικών συνεργατών εμπειρογνωμόνων του χώρου της παιδικής προστασίας και φυσικά σε συνεργασία με τους υπεύθυνους και τους επαγγελματίες του Δήμου Καλαμάτας.

Με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, δήλωσε: «Ο Δήμος Καλαμάτας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό πρωτοβουλιών και δράσεων όπως αυτές υποστηρίζονται μέσω των Παιδικών Χωριών SOS. Είναι αυτονόητο ότι ως Δήμος συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειες που με κόπο καταβάλλουν οι άνθρωποι των Παιδικών Χωριών SOS και στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε σήμερα και το μνημόνιο συνεργασίας. Δεν μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον αν δεν στηρίξουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου. Γιατί αυτά είναι το αύριο».

Η Αντιπρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, κα Αλεξάνδρα Κοντέλλη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Καλαμάτα είναι η πόλη της καρδιάς και της δύναμής μας, ήταν το έναυσμα για την ανάπτυξη πολλών κοινωνικών δράσεων και τη μετεξέλιξη του ρόλου των Παιδικών Χωριών SOS στην ελληνική κοινωνία. Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το πρώτο Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης, το πρώτο Κέντρο Επαγγελματικής Επανένταξης, ξεκίνησαν από εδώ. 

Μας έδωσαν τη δύναμη και την πείρα να τα μεταλαμπαδεύσουμε σε άλλες εννέα πόλεις της Ελλάδας μας και, αντίστοιχα, από εδώ ξεκινάει και το πρώτο πρόγραμμα υποστήριξης ευάλωτων οικογενειών που επλήγησαν και πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και εκπαίδευσης επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής αυτής κρίσης και των συνεπειών της. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο κ. Θανάση Βασιλόπουλο για την εμπιστοσύνη του και τη δυνατότητα που μας δίνει παράλληλα να αναπτύξουμε τα προγράμματά μας».

Λίγα λόγια για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS 

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του SOS Children’s Villages International, που δραστηριοποιείται σε 136 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975, με σκοπό την προστασία παιδιών που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν τη φροντίδα των βιολογικών γονιών τους. 

Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια, τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν τα εξής προγράμματα: • Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη, το Πλαγιάρι στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο • Στέγες Νέων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη • Ξενώνας Bρεφών SOS στην Αθήνα • Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, τον Πειραιά και τις Σάπες Ροδόπης • Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα και την Πάτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε: 

The Kompany | Ιωάννα Παχούλη | mob: 6946 818061 | email: [email protected]

The Kompany | Βάσω Τόση | mob: 6944 783945 | email: [email protected]

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα