Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στην ψυχική υγεία

Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στην ψυχική υγεία
Animal Crossing της Nintendo shutterstock

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να ωφελήσουν την ψυχική υγεία, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς της Οξφόρδης. Η μελέτη "δείχνει ότι αν παίζετε τέσσερις ώρες την ημέρα, είστε πολύ πιο ευτυχισμένος άνθρωπος".

Το να παίζετε βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι καλό για την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μετά από μια πρωτοποριακή συνεργασία στην οποία οι ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με πραγματικά δεδομένα χρηστών βιντεοπαιχνιδιού.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στους παίκτες του Animal Crossing της Nintendo, καθώς και του Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιξαν περισσότερα παιχνίδια έτειναν να αναφέρουν μεγαλύτερη “ευημερία”, προκαλώντας περαιτέρω αμφιβολίες στις αναφορές ότι αυτού του τύπου τα παιχνίδια μπορεί να βλάψουν την ψυχική υγεία.

Η μελέτη ήταν μία από τις πρώτες που έγιναν χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα παιχνιδιού. Χάρη στη φύση των παιχνιδιών που συνδέονται στο Διαδίκτυο, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπόρεσε να συνδέσει ψυχολογικά ερωτηματολόγια με αληθινά αρχεία του χρόνου που αφιερώθηκε στα παιχνίδια.

“Πρόκειται για την εισαγωγή παιχνιδιών στο πεδίο της ψυχολογικής έρευνας” δήλωσε ο Andrew Przybylski, επικεφαλής ερευνητής του έργου. “Αυτό μας επιτρέπει να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε τα παιχνίδια ως δραστηριότητα αναψυχής”.

Η μελέτη, είπε, “δείχνει ότι αν παίζετε τέσσερις ώρες την ημέρα στο Animal Crossing, είστε πολύ πιο ευτυχισμένος άνθρωπος και αυτό είναι ενδιαφέρον, ακριβώς επειδή όλες οι άλλες έρευνες στο παρελθόν όριζαν το αντίθετο”.

“Είμαι πολύ σίγουρος ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα, θα μάθουμε για τα πράγματα που θεωρούμε ως τοξικά στα παιχνίδια”, δήλωσε ο Przybylski, “και θα έχουμε αποδείξεις και για αυτά τα πράγματα”.

Η έρευνα μελέτησε μόνο δύο παιχνίδια και χρήστες όλων των ηλικιών, ενώ ενδεχομένως άλλοι τρόποι παιχνιδιού θα μπορούσαν να είναι λιγότερο υγιείς. Ομοίως, η στάση που έχει κάποιος απέναντι στα παιχνίδια θα μπορούσε να επηρεάσει τον ψυχικό αντίκτυπο που του αφήνουν.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα εισαγάγει ένα υψηλότερο επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων σε συζητήσεις σχετικά με την έννοια του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια ή τις βλαβερές συνέπειές τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα