Τέμπη: Ερωτήματα για την τραγωδία, οργή για την συγκάλυψη

Διαβάζεται σε 6'
Δυστύχημα στα Τέμπη
Δυστύχημα στα Τέμπη SOOC

Ερωτήματα για το πολύνεκρο δυστύχημα παραμένουν αναπάντητα, έναν χρόνο μετά, αφού η πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή, δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει να πέσει φως στην υπόθεση

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε χθες, Τετάρτη (28/02) από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που έζησε η Ελλάδα, όταν 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Ένας χρόνος θλίψης και οργής, που όσο δεν αποδίδονται ευθύνες μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Και όπως δυστυχώς φαίνεται, θα αργήσουν να αποδοθούν.

Μπορεί η δικογραφία του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, η οποία περιλαμβάνει τις μηνυτήριες αναφορές, τις καταθέσεις μαρτύρων και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, να βρίσκεται στη Βουλή και να είναι στη διάθεση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, ωστόσο το προεδρείο της δεν δίνει παράταση στις εργασίες της ούτε καν μία εβδομάδα, με την “οσμή συγκάλυψης” να μην κρύβεται.

Την ίδια στιγμή, κατάθεση του Φίλιππου Τσαλίδη, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Μάρτιο του 2016 ως τις 14 Σεπτεμβρίου του 2021, αποκαλύπτει ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής ήταν ενημερωμένος για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Ο Φίλιππος Τσαλίδης -τον οποίο τα μέλη της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή έχουν ζητήσει να εξετάσουν, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία έχει αρνηθεί- κλήθηκε να καταθέσει στον ανακριτή Λάρισας στις 22 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στην κατάθεσή του, που είναι σε γνώση του NEWS24/7, ο πρώΠαην Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιβεβαίωσε ότι η εποπτεία του Οργανισμού, παρά την ιδιωτικοποίησή του από το 2017, γίνεται από το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, τονίζοντας πως “κατά τη διάρκεια της θητείας μου συνομιλούσα με τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Μεταφορών και τον εκάστοτε Υπουργό”.

Ο ίδιος, κατάθεσε στον ανακριτή πως είχε στείλει στο υπουργείο επιστολή στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν υπουργός ήταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, με την οποία ενημέρωνε “για την κατάσταση του δικτύου“:

Ανακριτής: Κατά τη διάρκεια της θητείας σας είχατε ενημερώσει για την κατάσταση του δικτύου και όσα αναφέρετε στην από 6/9/21 επιστολή σας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών;

Τσαλίδης: Ναι είχα κάνει ενημερώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν την υποδομή. Οι ενημερώσεις γίνονταν είτε μέσω αλληλογραφίας είτε προφορικά.

Ανακριτής: Έχετε αποστείλει και άλλες τέτοιες επιστολές στον κ. Υπουργό, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου;

Τσαλίδης: Απ’ όσο θυμάμαι είχα ξαναστείλει αντιστοίχου περιεχομένου επιστολές.

Ανακριτής: Λάβατε απαντήσεις σε αυτές τις επιστολές σας;

Τσαλίδης: Στις περισσότερες από αυτές δεν είχα λάβει απάντηση”.

Ερωτώμενος από τον ανακριτή για την κατάσταση του δικτύου επι των ημερών του, για την οποία ενημέρωνε το υπουργείο, ο Τσαλίδης είπε πως δεν γινόταν καταγραφή των συρμών σε πραγματικό χρόνο, πως δεν φαινόταν η κίνηση του κάθε συρμού ανά κατεύθυνση, πως δεν λειτουργούσε το σύστημα GSM-R, ενώ τονίζει ακόμη πως παρά το γεγονός πως είχαν εγκατασταθεί συστήματα ΕTCS, δεν λειτουργούσαν γιατί αυτό προϋποθέτει ολοκληρωμένο σύστημα σηματοδότησης.

Εκτός όμως από την κατάθεση που “καίει” την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, στη δικογραφία για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη συγχωνεύεται, με απόφαση του ειδικού εφέτη ανακριτή, και η δίωξη του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, λίγες μόλις ημέρες μετά το τραγικό συμβάν.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του κ. Αγοραστού έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος, για τις χωματουργικές εργασίες στο σημείο του δυστυχήματος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.

Ερωτηματικά για την ανάμειξη Τριαντόπουλου στο μπάζωμα

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2023, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και πρόεδρος του “Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών”, Μαρία Καρυστιανού, είχε αποκαλύψει μιλώντας στο “Ανατρεπτικό Δελτίο” στο κανάλι Alert πως ύστερα από εξώδικο που έστειλε στον κ. Αγοραστό, εκείνος της απάντησε πως “ακολουθούσε εντολές”, δείχνοντας μάλιστα ως “υπεύθυνο” τον τότε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και νυν υφυπουργό Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο.

“Έστειλα ένα εξώδικο στον κ. Αγοραστό, γιατί είχα μάθει ότι εκείνος εκτέλεσε το μπάζωμα (σ.σ. του χώρου όπου σημειώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη) και έλαβα μια γραπτή απάντηση ότι ‘εγώ ακολουθούσα εντολές και οι εντολές ήρθαν από τον κ. Τριαντόπουλο, έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή'”, ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Καρυστιανού.

Αγοραστός: “Δεν είναι έτσι όπως τα λέει η κα. Καρυστιανού”

O πρώην περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο aftodioikisi.gr, σήμερα, Πέμπτη (29/2), είπε σχετικά με τη νέα τοποθέτηση της κα. Καρυστιανού:

“Όχι, δεν είναι έτσι όπως τα λέει η κα Καρυστιανού. Σέβομαι τον πόνο των οικογενειών και τόσο καιρό δεν ήθελα να κάνω δημόσιες τοποθετήσεις. Εγώ όσα έχω να πω, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Εγώ γραπτή δήλωση στην κα Καρυστιανού, ούτε έδωσα, ούτε αναφέρω το όνομα που η ίδια λέει”.

Σχετικά με το μπάζωμα της περιοχής, για το οποίο κατηγορείται ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δήλωσε:

“Η περιφέρεια είχε υποστηρικτικό ρόλο, με μηχανήματα και τα συνεργεία. Ενεργήσαμε βάση του Ειδικού Σχεδίου Ανθρώπινων Απωλειών από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική. Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), στο οποίο οφείλαμε να συμβάλλουμε και τεθήκαμε σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως έγινε και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις δομές (νοσοκομεία κτλ).

Κληθήκαμε να παρέχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια-υποστηρικτικά, και το κάναμε, δίνοντας μηχανήματα, προσωπικό, σκαπτικά μέσα κ.α. Οπότε, δεν υπήρξε καμία μεμονομένη πρωτοβουλία, ούτε προσωποποιείται η “εντολή”. Στο Σ.Ο.Π.Π συμμετέχουν πολλοί… και οι όποιες ενέργειες αποφασίζονται συντονισμένα”.

Μιλώντας εκ νέου στο MEGA, η κα. Καρυστιανού, και σχολιάζοντας την παραπάνω τοποθέτηση του κ. Αγοραστού, δήλωσε,

“Μου έχει στείλει το εξώδικο, στο οποίο ανέφερε όλα τα ονόματα. Ο κ. Αγοραστός συνεχίζει να παίζει με τον πόνο μας. Η ερώτησή μου, λοιπόν, είναι αν θα μας πει δημοσίως ότι δεν ήταν ο κ. Τριαντόπουλος εκεί. Κάποιος το έδωσε σαν εντολή. Αν το έδωσε σαν εντολή ο κ. Αγοραστός να αναλάβει και την ευθύνη. Να μας πει όμως ο κ. Τριαντόπουλος για ποιο λόγο βρέθηκε εκεί. Τι πήγε να συντονίσει;”.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη σύγκρουση των τρένων:

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα