Θεσσαλονίκη: Τάσεις σταθεροποίησης στο ιικό φορτίου των λυμάτων

Θεσσαλονίκη: Τάσεις σταθεροποίησης στο ιικό φορτίου των λυμάτων
Κόσμος περπατά στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης Eurokinissi

Το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης σύμφωνα με τις μελέτες του ΑΠΘ.

Τάσεις σταθεροποίησης παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στη μέρα με τη μέρα παρακολούθηση των τιμών συγκέντρωσης του SASR-CoV-2, που κάνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των μελών του δικτύου σε επτά πόλεις, για την εβδομάδα από Δευτέρα 15 έως Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021. Με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ για τη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε μέση εβδομαδιαία αύξηση 22%.

Σύμφωνα με τα νεότερα αποτελέσματα της ομάδας του ΑΠΘ, για τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, οι εξορθολογισμένες μέσες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου είναι:

-Σχεδόν ίδιες με τις αντίστοιχες τιμές των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 19/2 και Κυριακής 20/2.

-Μειωμένες κατά 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές της προηγούμενης Δευτέρας 15/2 και Τρίτης 16/2.

-Μειωμένες κατά 24% σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές ολόκληρης της προηγούμενης εβδομάδας (Δευτέρας 15/2 έως και Κυριακή 21/2).

«Παρακολουθώντας καθημερινά τα λύματα σε σχέση με την κλινική επιδημιολογική εικόνα διαπιστώνουμε ότι οι τάσεις που ανιχνεύουμε επιβεβαιώνονται 3-4 μέρες μετά τα κρούσματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νικος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας «ότι στα αποτελέσματα που θα έχουμε το Σάββατο θα είναι πλέον πιο ξεκάθαρο, αν εμπεδώνεται μία τάση σταθεροποίησης, η εκτίμηση της οποίας έχει πια βασική παράμετρο και την ανίχνευση των πιο μεταλλαγμένων στελεχών του ιού».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα