Το ρατσιστικό πογκρόμ στον Έβρο έγινε live στο TikTok

Διαβάζεται σε 3'
Το ρατσιστικό πογκρόμ στον Έβρο έγινε live στο TikTok
24 MEDIA LAB

Βίντεο-ντοκουμέντο (που έχει κατέβει από την πλατφόρμα) από το βράδυ της 22/8 στον Έβρο, όταν “κυνηγοί κεφαλών” είχαν βγει “περιπολία” για μετανάστες.

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη έκαιγε για τέταρτη ημέρα, όταν κυκλοφόρησε (22/8) το βίντεο κατοίκων της περιοχής που κρατούσαν μετανάστες κλειδωμένους στο τρέιλερ ενός αυτοκινήτου, φωνάζοντας: «Θα μας κάψουνε». Ο άντρας που τραβούσε το βίντεο, ο Απόστολος Τότα στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ακούγεται να καλεί τους συμπολίτες του σε ρατσιστικό πογκρόμ. Τους προτρέπει να οργανωθούν και να τον μιμηθούν. Έτσι κι έγινε. Λίγο πριν τις 9 το ίδιο βράδυ, αυτόκλητοι «σερίφηδες» αναμετέδιδαν live «κυνήγι κεφαλών» στο TikTok.

Τους ακούμε να αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτοφύλακες σε τρία αποσπάσματα (συνολικής διάρκειας 16 λεπτών) της live μετάδοσης από εκείνο το βράδυ. Πρόκειται για βίντεο που εξασφάλισε το NEWS 24/7 κι έχει πια κατέβει από την πλατφόρμα, δεν υπάρχει στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη μετάδοση έφτασε να έχει έως και 202 θεατές ταυτόχρονα, στους οποίους δινόταν η δυνατότητα να σχολιάζουν και να συνομιλούν με τους άνδρες που είχαν βγει για «περιπολία» σε κάποιο σημείο της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.

 

«Γαμήστε τους λάθρο, μην τους λυπηθείτε, μην τους πάτε στους μπάτσους θα τους αφήσουν κατευθείαν».

«Σε πόλεμο! Καίνε τα δάση να μην μπορεί να κρυφτεί κανείς μας».

«Δέσιμο τα χέρια και πέταμα στην φωτιά που άναψαν».

«Είστε παράδειγμα προς μίμηση».

«Βρείτε τους και μην αφήσετε τίποτα»

«Ρε μην αφήσετε ρουθούνι»

«Όποιον βρείτε ξύλο»

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σχόλια των χρηστών που παρακολουθούσαν το live.

 

Ο χρήστης του TikTok που εκπέμπει live και περιγράφει όσα διαδραματίζονται, απαντά μάλιστα στους live σχολιαστές. «Μαρία έτσι και (τους) πιάσω, θα βλέπεις ζωντανά τι θα γίνει. Άμα θα πιάσω, θα δεις. Και δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει και η μπαταρία ακόμα παιδιά, να ξέρετε».

Το ρατσιστικό πογκρόμ παίρνει διαστάσεις θεάματος όταν μπαίνει στη μέση το TikTok. «Άμα κλείσω να ξέρετε, κλείνω να μην γίνει καμία μαλακία», εξηγεί ο άνδρας που ακούγεται, ενώ λίγο αργότερα ζητά από κάποιον που είναι μαζί του να φέρει μερικά «ντρέμια» – πιθανότατα αναφέρεται στα σκάγια που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι αγριογούρουνου.

 

 

Ακούγεται ήχος από έναν ασύρματο μέσα στο αυτοκίνητο, στο οποίο επιβαίνει ο «κυνηγός κεφαλών» ως συνοδηγός. «Mε ποιον είσαι συνδεδεμένος;», ρωτάει τον οδηγό που του απαντάει, αλλά δεν ακούγεται καθαρά. «Με την πυροσβεστική;», ξαναρωτάει ο άνδρας.

Η ομάδα πολιτοφυλακής προσπαθεί να οργανωθεί με άλλες ομάδες που συναντά στον δρόμο. Αναφέρουν ο ένας το ονοματεπώνυμο του άλλου. Παρά το γεγονός ότι είναι live στο TikTok, δε φαίνεται να νιώθουν εκτεθειμμένοι ή να φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Τα σχόλια στο live συνεχίζουν να είναι επιδοκιμαστικά. «Αυτοί θα βγουν Αθήνα τώρα όλα τα Πακιστάνια, να διαδηλώσουν που κάηκαν στα δάση οι Πακιστανοί», σχολιάζει μία χρήστρια με τον άνδρα να της απαντάει: «Αυτοί εδώ κορίτσι μου, ας έρθουν εδώ να διαδηλώσουν γι’ αυτούς που κάηκαν. Εδώ κάνουμε πανηγύρι που κάηκαν, να ξέρεις. Ψόφο να έχουν, όχι μόνο να καούν. Κι ας με πουν ρατσιστή».

Ο επίλογος μπαίνει με ένα σχόλιο χρήστη του TikTok που παρακολουθεί, προφανώς από μακριά: «Να κάνετε τη δουλειά αυτών που πρέπει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα