Χειμώνας τέλος και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

Διαβάζεται σε 3'
Αφρικανική σκόνη στον Αττικό ουρανό
Αφρικανική σκόνη στον Αττικό ουρανό INTIME

Η αφρικανική σκόνη φεύγει από την Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης, για να επιστρέψει πολύ σύντομα. Μικρό διάλειμμα θα κάνουν και οι υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες.

Οι θερμοί άνεμοι που είναι γνωστοί ως «calima» είχαν ως συνέπεια την εισβολή σκόνης από την έρημο Σαχάρα στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα -πριν ‘ταξιδέψει’ σε άλλες χώρες.

Τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν στην περιοχή στην Ευρώπη στις 21 Μαρτίου, χρωματίζοντας τον ουρανό πορτοκαλί και υποβαθμίζοντας την ποιότητα του αέρα για αρκετές ημέρες.

Μπορείτε να ελέγχεται το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή σας, σε πραγματικό χρόνο μέσω του Athens Air Quality Index (ΑQI) που χρησιμοποιεί δεδομένα του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος συνέστησε στους πάσχοντες από άσθμα και σε άλλα ευάλωτα άτομα να αποφεύγουν «περιττές μετακινήσεις και υπαίθρια αθλήματα σε περιόδους υψηλότερης συγκέντρωσης σκόνης», εξηγώντας πως «η σκόνη μπορεί να αναμιχθεί με γύρη, βακτήρια και μύκητες, «σε ένα εξαιρετικά τοξικό μείγμα που είναι επικίνδυνο για το ανθρώπινο σώμα, ιδιαίτερα το αναπνευστικό σύστημα».

Τα σύννεφα σκόνης που σχηματίστηκαν την Τετάρτη 27/3 και δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα θα αρχίσουν να διαλύονται από το απόγευμα της Πέμπτης 28/3, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Ο επισκέπτης ωστόσο, από την Αφρική θα επιστρέψει στην Ελλάδα την Κυριακή 31/3. Ευτυχώς το comeback δεν θα είναι ίδιας έντασης με ό,τι ζήσαμε ήδη.

Σε ό,τι αφορά τo νέο κύμα της αφρικανικής σκόνης, όπως λέει στο NEWS 24/7 ο κύριος Κολυδάς «το φαινόμενο θα υποχωρήσει, πριν επανέλθει από την Κυριακή και μετά (Δευτέρα, Τρίτη), με σαφώς μικρότερες συγκεντρώσεις.

Από εδώ και πέρα, δεν θα υπάρχει θέμα με την σκόνη στη χώρα.

Οι θερμοκρασίες, ωστόσο θα παραμείνουν υψηλές. Θα είναι γύρω στους 10 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό της εποχής που είναι οι 18 βαθμοί».

Να υποθέσουμε πως ο χειμώνας τελείωσε; Ό,τι είδαμε, είδαμε;

«Ούτε συζήτηση! Να σημειώσω εδώ πως την Τετάρτη 27/3 έγινε ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν οι 29.4 βαθμοί Κελσίου της 28ης Μαρτίου του 1970. Τώρα το θερμόμετρο έφτασε στους 30 βαθμούς».

Τι μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν, σε επίπεδο θερμοκρασίας αυτό το σαββατοκύριακο;

«Θα σημειωθεί μια ελαφρά πτώση και από Δευτέρα, με Τρίτη θα είναι πάλι σε επίπεδα πολύ πάνω από τα κανονικά».

Όλα αυτά σημαίνουν πως θα ήταν χρήσιμο να περιμένουμε το πιο ζεστό καλοκαίρι της ιστορίας;

«Αυτό δεν είναι απόλυτο. Να θυμίσω ότι μετά τις κακοκαιρίες Ντάνιελ και Ηλίας πολλοί είχαν προειδοποιήσει πως ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς, πράγμα που δεν επιβεβαιώθηκε. Θα πρέπει έτσι, να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα