Ξεκινά η υλοποίηση της επέκτασης του αεροδρομίου στη Νάξο

Ξεκινά η υλοποίηση της επέκτασης του αεροδρομίου στη Νάξο
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΝΑΞΟΥ

Σε τροχιά δημοπράτησης το έργο επέκτασης του αεροδρομίου στη Νάξου. Τα σχέδια αναβάθμισης του αερολιμένα και το εκτιμώμενο κόστος.

Προχωρά προς δημοπράτηση το νέο έργο για την επέκταση του αεροδρομίου στη Νάξο που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως έγινε γνωστό το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Το κόστος των έργων έχει εκτιμηθεί σε 23,07 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι μεγαλώσει ο αεροσταθμός, το πεδίο ελιγμών του διαδρόμου προσαπογειώσεων, η επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, η διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχόδρομου η κατασκευή δύο νέων τροχοδρόμων, κ.α.. Επίσης θα χρηματοδοτηθούν διαμορφώσεις ασφαλείας, φωτοσημάνσεις αλλά και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, συνδέσεις ΟΚΩ και απαλλοτριώσεις.

Τα τελευταία χρόνια οι πτήσεις προς το όμορφο νησί των Κυκλάδων είναι όλο και περισσότερες και οι υφιστάμενες υποδομές έχουν ξεπεραστεί με αποτέλεσμα το έργο να κρίνεται απαραίτητο για την περαιτέρω εξυπηρέτηση της κίνησης τόσο κατά την τουριστική περίοδο όσο και το υπόλοιπο έτος για τους κατοίκους και επισκέπτες του όμορφου νησιού των Κυκλάδων.

Από το 2020

Από τα τέλη του 2020 ξεκίνησε η εκπόνηση μιας μελέτης με δωρεά από ιδιώτη. Τον Απρίλιο του 2021 υποβλήθηκε από την εταιρεία ΝΑΜΑ η μελέτη ανάπτυξης του νέου τερματικού σταθμού στον αερολιμένα Νάξου η οποία αναθεωρήθηκε τον Ιούλιο. Ακολούθησαν οι μελέτες γεωτεχνικής έρευνας.

Το έργο θεωρείται ώριμο μελετητικά καθώς έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες τόσο για την επέκταση και αναβάθμιση του αεροσταθμού όσο και της μελέτης γεωτεχνικών ερευνών.

Επίσης εγκρίθηκε η μελέτη για την επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου (ΚΑΝΞ) με μελετητή και πάλι την ΝΑΜΑ.

Η διεύρυνση του αεροδρομίου

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα πλάνα, το μήκος του διαδρόμου θα επεκταθεί στα 1.200 μ, θα κατασκευαστεί ζώνη ασφαλείας διαδρόμου (Runway End Safety Area, RESA) και στις δύο πλευρές του, θα κατασκευαστούν δύο νέους τροχοδρόμοι, ενώ το πεδίο ελιγμών θα μεγαλώσει κατά 8.000 τ.μ. και το κτίριο του αερολιμένα κατά 2.100 τ.μ.

Να θυμίσουμε πως από τις αρχές του 2020 έχει ληφθεί απόφαση από το υπουργείο Υποδομών για την την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων, που απαιτούνται για το έργο: «Επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων του αεροδρομίου Νάξου προς νότο, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση χώρων για την υποστήριξη λειτουργίας του αερολιμένα στην ευρύτερη περιοχή» του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων του Νομού Νάξου».

Το συνολικό εμβαδόν των απαλλοτριωθέντων ακινήτων θα ανέλθει στα 84.464,70 τ.μ. Η δαπάνη, ποσού 400.000 ευρώ, καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα