ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ενεργειακά νέα και ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Ενημέρωση για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα καύσιμα και την βιομηχανία ενέργειας.

Φυσικό αέριο

Φυσικό Αέριο: Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για τους κινδύνους στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας

Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη μετά τις δηλώσεις της Gazprom για τη λειτουργία του Nord Stream 1. Σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των stress tests του παραγωγικού συστήματος, των αποθηκευτικών δυνατοτήτων και των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Πυλώνας της ΔΕΗ

270 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν τελικά οι ηλεκτροπαραγωγοί από τα "ουρανοκατέβατα" κέρδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 190 εκατ. ευρώ, είναι το ποσό που θα κληθεί να εισφέρει η ΔΕΗ, ενώ από τους υπόλοιπους ιδιώτες θα αντληθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ συνολικά.

Πυλώνας μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος

Έκθεση Κομισιόν: Τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στη χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα

Τα reports της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής για το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι αποκαλυπτικά ως προς την έκρηξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Κώστας Σκρεκας

Σκρέκας: Παρουσίασε στον πρέσβη των ΗΠΑ το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε το σχέδιο απέξαρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. "Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας" τόνισε ο Τσούνης.

Αγωγός φυσικού αερίου

Συναγερμός σε Ευρώπη και Ελλάδα για την επάρκεια σε αέριο και ρεύμα

Ορίστηκε έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας για τις 26 Ιουλίου, ενώ λίγες ημέρες πριν η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα νέο σχέδιο αναφορικά με τον τρόπο περιορισμού της ζήτησης αερίου.

Νέα εκτόξευση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια

Χρειάζεται πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα για επιδοτήσεις στο ρεύμα, λόγω νέας εκτόξευσης των τιμών

Την Κυριακή 10 Ιουλίου ανακοινώνουν οι προμηθευτές τις τιμές ανά κιλοβατώρα για τον Αύγουστο, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «φωτιά στη φωτιά» με αρχική τιμή περί τα 50 λεπτά.

Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος

Στα επίπεδα των 20 λεπτών ανά Κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Ιούλιο

Η επιδότηση αυξάνει, σε μια προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης, ειδικά ενόψει πιθανών εκλογών, να φέρει στα επίπεδα των 15 ευρώ ανά Κιλοβατώρα το κόστος ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Υπάλληλος στο Δημόσιο

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο - Τι προβλέπει

Η εξειδίκευση των δράσεων και του συνολικού ετήσιου στόχου σε επιμέρους στόχους, ανά κτίριο ή/και ανά ηλεκτροδοτούμενη εγκατάσταση, γίνεται από τους υπευθύνους ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων.

Σταθμός φυσικού αερίου

Νέα εκτόξευση στις τιμές του αερίου, νέο δημοσιονομικό κενό για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διπλή παρέμβαση στην εγχώρια αγορά θα τεθεί σε εφαρμογή την τρέχουσα εβδομάδα, αντί της 1ης Ιουλίου που προβλεπόταν αρχικά.

Ανεμογεννήτριες

Σχέδιο πέντε σημείων από τους φορείς των ΑΠΕ για την προώθηση της πράσινης ενέργειας

760 εκατ. ευρώ από τους πόρους που διοχετεύθηκαν για επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών το τελευταίο διάστημα, προήλθαν από τη φθηνή ενέργεια που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα.

Φωτοβολταϊκά

Απλοποίηση διαδικασιών και ταχύτερη αδειοδότηση φωτοβολταϊκών και αιολικών φέρνει ο νέος νόμος

Με την υπερψήφιση χθες το βράδυ του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή το ΥΠΕΝ εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε 14 μήνες ο χρόνος για την αδειοδότηση ενός έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από 5 χρόνια που είναι σήμερα.

ΑΔΜΗΕ: Σεβόμαστε τον ρόλο της ΡΑΕ – Νέα έκκληση για αύξηση της απόδοσης κεφαλαίων

ΑΔΜΗΕ: Σεβόμαστε τον ρόλο της ΡΑΕ – Νέα έκκληση για αύξηση της απόδοσης κεφαλαίων

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ζητά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να λάβει υπόψη τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με το κόστος δανεισμού και να αναθεωρήσει τις παραδοχές που χρησιμοποίησε για τον καθορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του για την περίοδο 2022-2025.

Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος

Ρήτρα αναπροσαρμογής: "Δεν καταργείται, απλά αλλάζει όνομα" λέει το ΙΝΚΑ

Για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κάνει λόγο το Ινστιτούτο καταναλωτή σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. "Βαφτίσανε το κρέας ψάρι".

Λογαριασμός της ΔΕΗ

Εκρηκτική άνοδος στις καταγγελίες καταναλωτών για τα τιμολόγια ρεύματος

Ως προς την «θεματολογία» των παραπόνων, σύμφωνα τα σχετικά στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα αιτήματα που αφορούν σε πρόβλημα με τον λογαριασμό και με τη σύμβαση αποτελούν σταθερά πάνω από το 50% του συνόλου.

Λογαριασμός ρεύματος

Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλαγές στα τιμολόγια κάθε μήνα μετά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με την τροπολογία Σκρέκα που κατατέθηκε στη Βουλή αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας, αλλά οι καταναλωτές θα λαμβάνουν λογαριασμό με επικαιροποιημένες χρεώσεις κάθε μήνα. Θα μπορούν όμως να αλλάξουν πάροχο ελεύθερα.

Ο Λευτέρης Ζαγορίτης

Συνήγορος του Καταναλωτή: Ζητά κυρώσεις για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με παραβατική συμπεριφορά

Πολύ συγκεκριμένος για τις κυρώσεις που πρέπει να υποστούν οι πάροχοι ενέργειας που παραβαίνουν το νόμο ήταν ο Λευτέρης Ζαγορίτης.

Λογαριασμός ΔΕΗ

Έλεγχοι από τη ΡΑΕ στις ηλεκτρικές εταιρείες για την εφαρμογή της ρήτρας και την κατανομή των επιδοτήσεων

Μετά από πολλά παράπονα, η Ρυθμιστική Αρχή έχει καλέσει τους προμηθευτές να καταθέσουν όλους τους λογαριασμούς, όλων των καταναλωτών, ώστε να γίνει ηλεκτρονικός έλεγχος.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Υπό εξέταση η τροφοδοσία της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας

Την ανάγκη απεξάρτησης της Ελλάδας και της Ουγγαρίας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, συζήτησαν κατά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών.

Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβά την τήρηση αποθεμάτων αερίου για τον χειμώνα

Η χώρα είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, να έχει αποθηκεύσει τουλάχιστον το 15% της κατανάλωσής της. Επειδή το σήριαλ της υπόγειας αποθήκης στην Καβάλα κρατάει χρόνια, μελετάει να αποθηκεύσει στην Ιταλία.

 Ρεβυθούσα

Φυσικό αέριο: Έκτακτα μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού υπό τον φόβο κλεισίματος της ρωσικής στρόφιγγας

Η κυβέρνηση σπεύδει να ψηφίσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, μετά και τα τελευταία γεγονότα της μείωσης των ποσοτήτων ρωσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Χρήματα για ηλεκτρικό ρεύμα

Η ρήτρα στο ρεύμα αποσύρεται αλλά η ακρίβεια παραμένει μέσω κυμαινόμενων τιμολογίων

Με τις αλλαγές που θα γίνουν από 1ης Ιουλίου οι καταναλωτές δεν θα βλέπουν στο λογαριασμό ξεχωριστή χρέωση για ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά ουσιαστικά οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις θα ενσωματωθούν στη βασική χρέωση. Οι επιδοτήσεις παραμένουν ως βασικό "εργαλείο".

ΔΕΔΔΗΕ

Ποιους κινδύνους "βλέπει" η ΡΑΕ για διακοπές στην παροχή ρεύματος και αερίου λόγω της κρίσης

Η διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο και οι κυβερνοεπιθέσεις χαρακτηρίζονται ως πολύ πιθανά ενδεχόμενα, συνοδευόμενα από την απειλή των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ποια είναι τα 14+1 ενεργειακά projects για την απεξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο

Ο κατάλογος των έργων που επιχειρεί η Ελλάδα να εντάξει στα κονδύλια του ευρωπαϊκού REPowerEU. Θα αντληθούν συνολικά περί τα 7-8 δισ. ευρώ "νέο χρήμα". Σήμερα στην Αθήνα η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Κομισιόν.

Ηλεκτρική ενέργεια

Ενεργειακός διαμεσολαβητής για τις διαφορές των καταναλωτών με προμηθευτές ρεύματος

Σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα η λειτουργία της λιανικης αγοράς ρεύματος, η Ρυθμιστική Αρχή αναθέτει την εκπόνηση σχετικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, ενώ εισάγει το θεσμό του ενεργειακού διαμεσολαβητή.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Πώς θα πάρουν οι πολίτες ευκολότερα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και... πού θα το φορτίζουν

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480 και το ποσοστό αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε στο 6,9%.

Μετρητής ρεύματος

Προσφορές, μετά από πολλές καθυστερήσεις, για "έξυπνους" μετρητές ρεύματος σε κάθε σπίτι

Η διαδικασία που ξεκινάει την Παρασκευή αφορά συνολικά 7,3 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές, σε ένα project συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 800 εκατ. ευρώ και με ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Φωτογραφία Αρχείου

Επιχείρηση "θερμοστάτης" για μείωση της ενεργειακής δαπάνης των κτιρίων του Δημοσίου

«Πακέτο» μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας τόσο με υποχρεωτικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο και οδηγό «καλών πρακτικών» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και χρηματοδοτικά προγράμματα ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας

Η κρίση επιταχύνει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο

Στην Αθήνα βρίσκονται αρμόδια στελέχη από το Ισραήλ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσει πρόταση για τη συμμετοχή του στο φορέα που θα υλοποιήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Κομισιόν

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν ο μηχανισμός της κυβέρνησης για παρέμβαση στη χονδρική αγορά ρεύματος

Το σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης εστάλη χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν όλα πάνε καλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος ελπίζει να μπορέσει να εφαρμοστεί την 1η Ιουλίου.

Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος

Ποιες θα είναι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιούνιο

Διατηρείται η φιλοσοφία των μέτρων επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για το μήνα Ιούνιο, αλλά το ύψος της ενίσχυσης θα μειωθεί καθώς η χονδρική είχε μια μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.