Αλλαγές στην πλατφόρμα του “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” για δικαιότερη υποδοχή αιτήσεων

Αλλαγές στην πλατφόρμα του 
“Εξοικονομώ – Αυτονομώ” για δικαιότερη υποδοχή αιτήσεων
Ακίνητα στην Αθήνα Eurokinissi

Αντιδρά το ΥΠΕΝ στην αξιοποίηση από μεγάλα τεχνικά γραφεία ειδικών λογισμικών με δυνατότητες ταχύτατης και μαζικής υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα. Παρατάθηκαν οι προθεσμίες και γίνονται τεχνικές βελτιώσεις.

Την αντίδραση του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προκάλεσαν τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί κατά την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”.

Μετά την ενημέρωση από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τα στελέχη της υπηρεσίας, ο υπουργός, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αποφάσισε την παράταση κατά 14 ημέρες του ανοίγματος της πλατφόρμας στις υπόλοιπες περιφέρειες που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκρέκας προχωρά επίσης σε βελτιώσεις στη λειτουργία της πλατφόρμας ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από τη δραστηριότητα μεγάλων τεχνικών γραφείων που αναλαμβάνουν την υποβολή αιτήσεων για λογαριασμό ιδιοκτητών κατοικιών. Το ΤΕΕ έχει ενημερώσει, όπως αναφέρουν πηγές, την ηγεσία του υπουργείου για την αξιοποίηση από μεγάλους συμβούλους έργου ειδικών λογισμικών με δυνατότητες ταχύτατης και μαζικής υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα. Έτσι, σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι ίδιες πηγές, προλαβαίνουν και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πελατών τους, “πετώντας εκτός”, φυσικά πρόσωπα που επιχειρούν να υποβάλλουν από μόνα τους τις αιτήσεις ή και μικρότερα γραφεία μηχανικών.

Κατά τις πληροφορίες, η χρήση αυτών των λογισμικών δεν είναι παράνομη, αλλά προκαλεί αδικίες κατά τη διάρκεια της συμμετοχής στο δημοφιλές πρόγραμμα επιδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προχωρά σε τεχνικές βελτιώσεις ώστε να δίνεται επαρκής χρόνος και χώρος στις προαναφερόμενες κατηγορίες συμμετεχόντων που αδικούνται.

Το πρόβλημα που έχει προκληθεί και έχει φέρει χιλιάδες πολίτες στην δημοσιοποίηση διαμαρτυριών αποδίδεται στην απουσία κριτηρίων και προϋποθέσεων συμμετοχής στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Το ΤΕΕ και πρόσφατα στις 23 Δεκεμβρίου, έχει ζητήσει τη θέσπιση τέτοιων όρων, όπως τα επίπεδα ενεργειακής ένδειας αλλά και το μέγεθος εξοικονόμησης ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τον προϋπολογισμό της κατατεθείσας πρότασης.

Ο Κώστας Σκρέκας έχει προχωρήσει στην άμεση δρομολόγηση των βελτιώσεων στη λειτουργία της πλατφόρμας ώστε να τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την υποβολή των προτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ της περασμένης Παρασκευής, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα από τις 25 Ιανουαρίου 2021 αντί για τις 11 του ίδιου μήνα.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 01.02.2021 αντί για τις 20.01.2021.

Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα