Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας στην Ευρώπη με τη χονδρική του ρεύματος στα 253 ευρώ

Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας στην Ευρώπη με τη χονδρική του ρεύματος στα 253 ευρώ
Πάροχοι ρεύματος InTime

Πλαίσιο για τη διευκόλυνση κατηγοριών καταναλωτών ενέργειας που δεν έχουν υπαχθεί στα μέτρα ενίσχυσης των λογαριασμών ή σε άλλο πακέτο οικονομικών κινήτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναζητά η κυβέρνηση.

Νέα άνοδο στα 253 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνει η τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα Τρίτη, από 233 ευρώ τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέγιστη τιμή θα βρεθεί στα 344 ευρώ και η ελάχιστη στα 188 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα η χώρα μας διαθέτει την υψηλότερη τιμή πανευρωπαϊκά, τη στιγμή που στη Γερμανία και στις γειτονικές της χώρες οι έντονοι άνεμοι οδήγησαν σε άνοδο της αιολικής παραγωγής και αποκλιμάκωση των τιμών.

Ως γνωστόν η εκτίναξη των τιμών στη χονδρεμπορική ρεύματος οφείλεται στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό το ράλι έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι προσφορές των μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες και διαμορφώνουν την οριακή τιμή του συστήματος.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος έχει δημιουργήσει σκεπτικισμό στην αγορά και είναι ενδεικτικές οι αναφορές που έκανε ο καθηγητής Παντελής Κάπρος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Renewable & Storage Forum επισημαίνοντας ότι εάν η χονδρεμπορική τιμή διαμορφωνόταν με βάση το μέσο κόστος των μονάδων που συμμετέχουν, τότε θα ήταν κατά 39% φθηνότερη. Αντίθετα ο καθορισμός της τιμής από τις ακριβές λόγω καυσίμου μονάδες αερίου, οδηγεί σε αναπάντεχα κέρδη (windfall profits) άλλες τεχνολογίες όπως οι λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά και οι ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, ενόψει ενός σκληρού χειμώνα για τους καταναλωτές, πλαίσιο για τη διευκόλυνση κατηγοριών καταναλωτών ενέργειας που δεν έχουν υπαχθεί στα μέτρα ενίσχυσης των λογαριασμών ή σε άλλο πακέτο οικονομικών κινήτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναζητά η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν, εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, να πληρώνουν με δόσεις τις οφειλές τους. Ο ίδιος συνέδεσε τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης με τις αποφάσεις της Ευρ. Επιτροπής και παρέπεμψε σε πιθανές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις Οικονόμου έχουν να κάνουν με τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι δεν λαμβάνουν επιδότηση στους λογαριασμούς τους. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων για πληρωμή των λογαριασμών σε πολλές δόσεις. Και κατά πάσα πιθανότητα των ληξιπρόθεσμων. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές, θέλουν την κυβέρνηση να αναζητά αντίστοιχο πακέτο μέτρων για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης, οι οποίες έχουν δεχτεί δυνατά χτυπήματα από τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Πέραν αυτών των κινήσεων, ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας σχεδιάζει την αύξηση των πόρων από τα 10 στα 40 εκ. ευρώ για τις επανασυνδέσεις των ευάλωτων νοικοκυριών στα οποία κόβεται η παροχή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα