Εικονικό αγωγό αερίου Ελλάδας-Αιγύπτου ρίχνουν στο τραπέζι οι ΗΠΑ αντί του EastMed

Εικονικό αγωγό αερίου Ελλάδας-Αιγύπτου ρίχνουν στο τραπέζι οι ΗΠΑ αντί του EastMed
Κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα AP Photo/Marc Israel Sellem

Το σχέδιο περιλαμβάνει την υγροποίηση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τη διάθεσή του από εκεί προς τη Ρεβυθούσα ή την Αλεξανδρούπολη, μέσω φορτίων LNG.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα η απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στο project του αγωγού EastMed. Ως λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ προβλήθηκαν η αμφισβητούμενη βιωσιμότητα του έργου και η στροφή σε άλλα project ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ κρατών της ΝΑ Μεσόγειο, προς υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον EuroAsia Interconnector.

Το ενδιαφέρον αφορούσε ενδεχομένως περισσότερο τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος, όμως μια πτυχή ενεργειακού ενδιαφέροντος παρέμενε ανοικτή: ο τρόπος διάθεσης στην ευρωπαϊκή αγορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα μεγάλα και ελπιδοφόρα κοιτάσματα της περιοχής.

Πρόκειται για ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, αφού ο περιορισμός του μεριδίου του ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ως προς αυτό, είναι χαρακτηριστική η σπουδή που έχουν επιδείξει για την υποστήριξη στην ανάπτυξη όλων των σχετικών υποδομών, όπως π.χ. ο TAP ή το FSRU στην Αλεξανδρούπολη σε συνδυασμό με τον IGB κ.α. Όπως, βέβαια, και το ειδικό ενδιαφέρον για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων αμερικανικού LNG, κάτι για το οποίο απαιτείται ανάπτυξη σχετικών υποδομών.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα η αμερικανική πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα ενός virtual αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Το σχέδιο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων, περιλαμβάνει την υγροποίηση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τη διάθεσή του από εκεί προς τη Ρεβυθούσα ή/και την Αλεξανδρούπολη, μέσω φορτίων LNG.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος εικονικός αγωγός θα μπορούσε να λειτουργήσει σχετικά άμεσα, με το σχέδιο να εκτιμάται ότι θα βιώσιμο με όρους αγοράς.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται διατεθειμένες να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την ευόδωση των επαφών μεταξύ των κυβερνήσεων της περιοχής για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρας μας G. Pyatt έχει ήδη θέσει υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης τη θερμή στήριξη των ΗΠΑ σε αυτή την προοπτική, επισημαίνοντας ότι αποτελεί και ξεκάθαρη απόδειξη του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιθυμούν να έχουν υπό την αιγίδα τους περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των κρατών της περιοχής στον ενεργειακό τομέα, στηρίζοντας ενεργά σχετικά σχέδια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα