Έρχονται μειώσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου

Έρχονται μειώσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου

Οι καταναλωτές θα έχουν φέτος μείωση στα τιμολόγια αερίου, τη στιγμή μάλιστα που το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται ακριβότερα από πέρυσι

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αέριο από την αρχή του έτους, αλλά και η μεθοδολογία τιμολόγησης που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οδηγούν σε μείωση τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες βρίσκονται στην ευθύνη της αντίστοιχης ΕΠΑ (Εταιρείας Προμήθειας Αερίου), ανακοινώθηκε ήδη μείωση κατά 12% σε σχέση με πέρυσι. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ανακοίνωση και από την ΕΠΑ Αττικής, για το λεκανοπέδιο.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι οι καταναλωτές τη φετινή χρονιά θα έχουν μείωση στα τιμολόγια αερίου, τη στιγμή μάλιστα που το ανταγωνιστικό καύσιμο, το πετρέλαιο θέρμανσης, πωλείται ακριβότερα από πέρυσι.

Οι μειώσεις είναι αποτέλεσμα, κυρίως, της μείωσης του ΕΦΚ στο αέριο, καθώς κατά τα λοιπά το κόστος προμήθειας αερίου κινείται ανοδικά σε σχέση με τις τιμές Δεκεμβρίου 2016, μεταβαλλόμενο ανά μήνα λόγω της διακύμανσης των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών, αλλά και επηρεαζόμενο από τις έκτακτες συνθήκες στο σύστημα φυσικού αερίου, οι οποίες ανέκυψαν σε περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, επιφέροντας αύξηση του κόστους. Το κόστος προμήθειας επιβαρύνθηκε περαιτέρω από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΠΑ από την Τουρκική Botas, κατόπιν απόφασης Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Υπογραμμίζεται ότι το 2017 είναι η τελευταία χρονιά που οι οικιακοί καταναλωτές είναι «δεμένοι» υποχρεωτικά με την ΕΠΑ της περιοχής τους. Από τον Ιανουάριο του 2018 θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους του ενός προμηθευτές, όλοι οι καταναλωτές, γεγονός που αναμένεται να  οδηγήσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην προμήθεια φυσικού αερίου. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και στα επίπεδα των τιμών.

Ήδη προετοιμάζονται να μπουν στη λιανική και άλλοι προμηθευτές, με πρώτους τους προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιώτες) που θα προσφέρουν συνολικότερα ενεργειακά «πακέτα» στους καταναλωτές. Και βέβαια οι ίδιες οι ΕΠΑ θα αφήσουν τα όρια των περιοχών που δραστηριοποιούνται σήμερα και θα «χτυπήσουν πόρτες» και στις άλλες περιοχές της χώρας που υπάρχει δίκτυο.

SHARE: