Κακοκαιρία “Μήδεια”: Παραμένει ο κίνδυνος γενικευμένου μπλακ άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Παραμένει ο κίνδυνος γενικευμένου μπλακ άουτ στο σύστημα ηλεκτροδότησης
Πτώση δέντρου σε περιοχή της Αθήνας από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας "Μήδεια" Eurokinissi

Οι εκτεταμένες και πολύ μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος στο δίκτυο της διανομής λόγω της κακοκαιρίας "Μήδεια", έφεραν στην επιφάνεια τις ελλείψεις προσωπικού στο ΔΕΔΔΗΕ. Παρόλα αυτά τα χειρότερα δεν αποκλείονται.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία “Μήδεια” μπορεί να μην χτύπησε το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην υψηλή τάση, ωστόσο έπληξε και τραυμάτισε το δίκτυο διανομής στη μέση και τη χαμηλή τάση.

Οι περίπου 1.000 πτώσεις δέντρων σε εναέριες γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης ρίχνοντας στο σκοτάδι και το ψύχος χιλιάδες νοικοκυριά στη Βόρεια και Ανατολική Αττικής για τουλάχιστον 48 ώρες.

Οι μαζικές πτώσεις δέντρων φανέρωσαν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στον ΔΕΔΔΗΕ καθώς τα συνεργεία δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίζουν τις βλάβες ηλεκτροδότησης. Όπου αυτό ήταν εφικτό καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δήμοι αδυνατούσαν να ανοίξουν τους δρόμους ή να αποσύρουν τα πεσμένα δέντρα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση οι τεχνικοί.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες αλλά και καταγγελίες συνδικαλιστών του Διαχειριστή τα τελευταία τρία χρόνια αποχώρησαν από την εταιρία 500 με 600 έμπειροι τεχνικοί χωρίς να αναπληρωθούν με αποτέλεσμα σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτή της Μήδειας, οι εργαζόμενοι της εταιρίας να μην επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης.

Εργαζόμενοι αναγκάζονταν να μένουν έως και 24 ώρες στο πόδι… προκειμένου να επιδιορθώσουν βλάβες, ενώ το προσωπικό της Αττικής ενισχύθηκε με επιπλέον 60 άτομα από άλλες περιφερειακές διευθύνσεις.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και τις αντίστοιχες υποδομές (ΚΥΤ) ως προς τις αντοχές τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης επέλασης της «Μήδειας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, προς το παρόν, «το Σύστημα Μεταφοράς (πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ.) έχει ανταποκριθεί καλά στις προκλήσεις της κακοκαιρίας αλλά βεβαίως, η διάρκεια των ακραίων φαινομένων εμπεριέχει κινδύνους».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή εμφανίζεται περισσότερο βέβαιος για την επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος: «Όσον αφορά στην επάρκεια ισχύος, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς έχουμε σημαντική συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα, κάτι που καθιστά ασφαλή τη λειτουργία του Συστήματος. Είναι σημαντικό, όμως, οι λιγνιτικές μονάδες που έχει ζητήσει ο ΑΔΜΗΕ να μπουν στο Σύστημα καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται υποχώρηση της αιολικής παραγωγής».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα