Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο άλμα σήμερα στη χονδρεμπορική – “Εφιάλτης” για τους καταναλωτές

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο άλμα σήμερα στη χονδρεμπορική –  “Εφιάλτης” για τους καταναλωτές
Λογαριασμός της ΔΕΗ Eurokinissi

Σε συλλογικές αγωγές κατά των προμηθευτών στρέφεται το ΙΝΚΑ με αφορμή τις ρήτρες αναπροσαρμογής και τα πρόσθετα κόστη στους λογαριασμούς ρεύματος.

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η εβδομάδα στη χονδρεμπορική ρεύματος καθώς σήμερα η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 278,08 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, κάνοντας άλμα ακόμα και από τη χθεσινή τιμή που ήταν 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του μίγματος παραγωγής (μικρή συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας λόγω καιρού). Το βέβαιον είναι ότι αποτυπώνει τις μελανές προοπτικές για τον τρέχοντα μήνα, δεδομένου ότι και οι τιμές του αερίου καταγράφουν συνεχή σκαμπανεβάσματα λόγω της συνέχισης των συγκρούσεων στην Ουκρανία, αλλά και ανάμεσα στους Δυτικούς ηγέτες με τη Ρωσική κυβέρνηση.

Η χώρα μας, όπως έχουν πλέον παραδεχθεί ακόμα και τα στελέχη της Κομισιόν, διατηρεί μια πολύ αρνητική ιδιαιτερότητα, αφού το σύνολο των αυξήσεων των διεθνών τιμών αερίου περνάει στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και από εκεί, μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής που προβλέπουν τα τιμολόγια της λιανικής, περνάει στον καταναλωτή.

Αυτήν ακριβώς την τακτική των εταιρειών προμήθειας έχουν βάλει πλέον στο στόχαστρο οι καταναλωτικές οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών, καθώς, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, το ρεύμα τείνει να γίνει πλέον, αγαθό για… κροίσους.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συλλογικές αγωγές κατά των προμηθευτών στρέφεται το ΙΝΚΑ με αφορμή τις ρήτρες αναπροσαρμογής και τα πρόσθετα κόστη στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση, “το Ινστιτούτο Καταναλωτών (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας) και τα ΙΝΚΑ μέλη του, στρέφονται κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, που επιρρίπτουν σε βάρος των καταναλωτών πρόσθετα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Καλούμε σε συμμετοχή όλους τους καταναλωτές, ώστε να κερδίσουμε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαίωμα στο κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας”.

Το ΙΝΚΑ διευκρινίζει παράλληλα ότι “κάθε πάροχος έχει δικούς του συμβατικούς όρους. Συνεπώς, θα ασκηθούν περισσότερες της μιας συλλογικές αγωγές, με στόχο να εισαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης τουλάχιστον οι 20 γνωστοί πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη στιγμή και επιβάλλουν σε βάρος των καταναλωτών πρόσθετα κόστη μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα