Μέτρα για την καταπολέμηση της “κλοπής” ρεύματος έρχονται στη Βουλή

Διαβάζεται σε 3'
Ρολόι της ΔΕΗ
Ρολόι της ΔΕΗ SOOC

Μεταξύ άλλων θα αυστηροποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο κυρώσεων, με ποινές φυλάκισης και παράλληλο υποχρεωτικό καταλογισμό και χρηματική ποινή.

Την υιοθέτηση πιο σκληρών μέτρων από ότι ισχύουν σήμερα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ρευματοκλοπής έχει αποφασίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέτρων που θα περιληφθούν κατά πάσα πιθανότητα στο νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή εντός του μηνός.

Αντίστοιχα, θα υιοθετηθούν μέτρα για την κατάχρηση της λεγόμενης καθολικής υπηρεσίας από αυτούς που το ΥΠΕΝ αποκαλεί «στρατηγικούς κακοπληρωτές» δηλαδή όσους αξιοποιούν το αυνοϊκό καθεστώς ως  «παραθυράκι» για να ηλεκτροδοτούνται χωρίς να πληρώνουν για το ρεύμα που καταναλώνουν.

Κοινός παρονομαστής και των δύο αυτών προβλημάτων είναι ότι αυξάνουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των συνεπών καταναλωτών. Όσον αφορά την Καθολική Υπηρεσία, η ζημία των προμηθευτών που προσφέρουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ανακτάται από το υπόλοιπο πελατολόγιό τους.

Στην περίπτωση των ρευματοκλοπών, από την άλλη πλευρά, οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρεώνονται εντάσσονται στις λεγόμενες μη τεχνικές απώλειες του δικτύου διανομής, με συνέπεια το κόστος τους να επιμερίζεται στο σύνολο της λιανικής αγοράς. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, Θόδωρο Σκυλακάκη, κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικούς εμπλεκόμενους να υπερβαίνουν τους 250.000.

Παρά τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ για αντιμετώπιση του φαινομένου, οι κιλοβατώρες που καταναλώνονται χωρίς να πληρώνονται παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς υπολογίζονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως. Ως συνέπεια, η ζημιά για τους συνεπείς καταναλωτές κινείται στα 400 εκατ. ευρώ κάθε χρονιά.

Όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο, για να υπάρξει ακόμη πιο αποτελεσματικό μπλόκο, μεταξύ άλλων θα αυστηροποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο κυρώσεων. Έτσι, πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).

Παράλληλα, σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας ηλεκτρολόγων, θα τους αφαιρείται η επαγγελματική άδεια, προσωρινά ή οριστικά. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που εντοπιστούν να «κλέβουν ρεύμα», θα θεσπισθεί προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους. Σε περίπτωση υποτροπής, τότε θα προβλέπεται οριστική αναστολή.

Παράλληλα, οι απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την κλαπείσα ηλεκτρική ενέργεια θα εισπράττονται μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Όσον αφορά την Καθολική Υπηρεσία, θα προβλέπεται ότι όσοι καταναλωτές εξακολουθούν να δημιουργούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έπειτα από τέσσερις μήνες υπαγωγής τους στο συγκεκριμένο καθεστώς, οι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην παύση της εκπροσώπησής τους. Πιο συγκεκριμένα, για όσους καταναλωτές ενταχθούν και έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εταιρεία από την οποία προμηθεύονταν νωρίτερα ηλεκτρική ενέργεια, ο προμηθευτής που τους αναλαμβάνει στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας, θα τους ενημερώνει εξαρχής για την τετράμηνη προθεσμία.

Κάτι που σημαίνει πως, μετά την παρέλευσή της, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπή απενεργοποίησης της παροχής, προχωρώντας επίσης σε παύση της εκπροσώπησης. Από την άλλη πλευρά, όσοι καταναλωτές εντάσσονται στην Καθολική Υπηρεσία, χωρίς να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, θα μπορούν να παραμείνουν στο εν λόγω καθεστώς, για όσο χρονικό διάστημα αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους. Ωστόσο, για τους ευάλωτους καταναλωτές θα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να διατηρηθεί ένα ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα