Μπαίνει σε λειτουργία η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κυλλήνης-Ζακύνθου

Μπαίνει σε λειτουργία η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κυλλήνης-Ζακύνθου
Έργο Ηλεκτρικής διασύνδεσης (φωτό αρχείου) INTIME

Το έργο του ΑΔΜΗΕ θα θωρακίσει οριστικά τα νησιά του Ιουνίου από τον κίνδυνο μπλάκ άουτ.

Την αναβαθμισμένη υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Κυλλήνης-Ζακύνθου που θα θωρακίσει οριστικά την ασφαλή τροφοδοσία των Ιόνιων Νησιών, ολοκλήρωσε και ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ.

Με ταχείες διαδικασίες (έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την διενέργεια διαγωνισμού και την υπογραφή της σύμβασης του έργου με την ανάδοχο Fulgor) ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς είναι έτοιμος να αντικαταστήσει με ένα υπερσύγχρονο καλωδιακό σύστημα εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης 150 kV την καλωδιακή σύνδεση που λειτουργεί ανελλιπώς από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Πρόκειται για μια διασύνδεση που λόγω παλαιότητας συνιστά στοιχείο του Συστήματος Μεταφοράς που είναι επιρρεπές σε βλάβες. Κατά το 2022 που η παλιά διασύνδεση εμφάνισε προβλήματα, ο ΑΔΜΗΕ εγκατέστησε Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) ως εφεδρείες για την εξασφάλιση της ασφαλούς και αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών της Ζακύνθου και των υπόλοιπων διασυνδεδεμένων νησιών της περιοχής (Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη).

Φέτος, σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή, με δεδομένο ότι ο παρατεταμένος καύσωνας και τα υψηλά φορτία καταπονούν το παλιό καλώδιο, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παρακολουθούν συνεχώς τη λειτουργία του και εκτελούν συντηρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν την εύρυθμη λειτουργία του αυτές τις ημέρες.

Με το νέο ηλεκτρικό καλώδιο που θα μπεί άμεσα σε λειτουργία, θα δοθεί μόνιμη λύση στα λειτουργικά προβλήματα της παλιάς διασύνδεσης (που θα αποσυρθεί οριστικά), διασφαλίζοντας την κάλυψη των φορτίων του νησιού εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κυλλήνης-Ζακύνθου εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης την περίοδο 2023-2025.

  • Άκτιο – Πρέβεζα: Λόγω της κρισιμότητάς της, η κατασκευή της διασύνδεσης δρομολογήθηκε με επείγουσες διαδικασίες και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023.
  • Κεφαλονιά – Λευκάδα: Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί προσεχώς. Το έργο έχει εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης 10 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό του, εντός του 2024.
  • Ζάκυνθος – Κεφαλονιά: Ο ΑΔΜΗΕ είναι έτοιμος να προχωρήσει με τις προκηρύξεις των διαγωνισμών εντός της προσεχούς περιόδου, ενώ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ στοχεύει στην επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών ώστε το έργο να παραδοθεί ακόμη νωρίτερα από την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή του, που τοποθετείται εντός του 2025.
  • Νέα διασύνδεση Κέρκυρας: Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και το έργο βρίσκεται σε φάση περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η δημοπράτηση της νέας διασύνδεσης προγραμματίζεται αμέσως μετά τη λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα