Ρωσία – ΕΕ: Μπρα ντε φερ για την ενέργεια με πλαφόν και κλειστό Nord Stream

Ρωσία – ΕΕ: Μπρα ντε φερ για την ενέργεια με πλαφόν και κλειστό Nord Stream
Αγωγός Nord Stream 1 AP

Άγνωστο πότε θα ανοίξει ξανά ο αγωγός φυσικού αερίου, καθώς η Gazprom ανακοίνωσε, μία μέρα πριν την επανεκκίνησή του και μετά την απόφαση της G7 για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, ότι προέκυψε διαρροή. Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία δεν θα ξαναρχίσει να λειτουργεί το Σάββατο (02/09) όπως είχε προγραμματιστεί, ανακοίνωσε η ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom.

Δεν έδωσε χρονικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση του αγωγού. Σύμφωνα με την Gazprom ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός λόγω διαρροής.

Η κρατική εταιρεία της Ρωσίας λέει ότι η βλάβη εντοπίστηκε στον σταθμό συμπίεσης Portovaya, με την επιθεώρηση να πραγματοποιείται μαζί με εργάτες από τη Siemens – τη γερμανική εταιρεία που βοηθά στη συντήρηση του αγωγού.

Μάλιστα η εταιρία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφία της διαρροής:

Η διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1 gazprom

 

Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η διόρθωση διαρροών πετρελαίου σε βασικούς κινητήρες είναι δυνατή μόνο από εξειδικευμένα συνεργεία, για τα οποία η Ρωσία έχει πει στο παρελθόν ότι παρεμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν σταματήσει μέχρι να επιλυθεί αυτό, προσθέτει η δήλωση.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση περί διαρροής προέκυψε την ίδια μέρα που η G7 αποφάσισε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ενώ έντονη είναι η συζήτηση τις τελευταίες μέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί ίδιας κίνησης.

Μόλις την Πέμπτη (01/09) η Ρωσία, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, απειλούσε όσες χώρες προχωρήσουν σε πλαφόν στις τιμές, “Εάν επιβάλουν όριο στην τιμή, τότε δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αυτές τις εταιρίες ή κράτη, καθώς δεν θα εργαστούμε σε μη ανταγωνιστικές συνθήκες“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη αντίδραση της ΕΕ

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Gazprom, ανέφερε ότι η απόφαση να παραμείνει κλειστός ο αγωγός έγινε με “ψευδή προσχήματα”.

Σε tweet δηλώνει ότι η κίνηση επιβεβαιώνει την “αναξιοπιστία” της Gazprom ως προμηθευτή και κάνει λόγο για “απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας”.

Γερμανία: “Είμαστε πλέον καλύτερα προετοιμασμένοι”

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν.

«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε.

«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Η ΕΕ συνολικά έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο, να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα